actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 17th November 2014, 20:56
Lynn G*ovaerts Lynn G*ovaerts is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Lier
Posts: 60
KU Leuven veroorzaakt ophef met weigering zwaar gebuisden

De KU Leuven wil studenten die te slecht scoren in hun eerste jaar weigeren voor een herinschrijving. Andere universiteiten spreken van een gevaarlijk precedent.

De plannen zitten in de laatste fase en kennen een breed draagvlak aan de universiteit, schrijft het studentenblad Veto. Andere universiteiten zijn minder gelukkig met de plannen. 'Zo ontstaat extra concurrentie tussen de verschillende instellingen en dat is maatschappelijk gezien niet wenselijk.'

Het voorstel om slecht scorende studenten te weigeren, kwam oorspronkelijk van de rechtenfaculteit. Ondertussen werkte de werkgroep Onderwijs- en Examenreglement (OER) een voorstel uit voor de hele KU Leuven.
Geweerd uit de opleiding

Concreet zou men studenten weigeren als die na de herexamens van het eerste jaar minder dan 20 of 30 procent Cumulatieve Studie-efficiëntie (CSE) halen. Dat percentage geeft de verhouding weer tussen het aantal studiepunten dat je opnam en het aantal studiepunten waarvoor je slaagde. Een CSE van 30 procent komt neer op het behalen van 18 studiepunten, ongeveer drie of vier vakken. Haal je dat niet, word je voor een jaar geweerd uit die opleiding.

De algemene vergadering van de Studentenraad KU Leuven besloot vrijdagavond het voorstel te steunen en te gaan voor een beperking van 30 procent, meldt Veto. "Enkele faculteiten gingen voor 20 procent omdat 30 procent hen te streng leek, maar zij waren in de minderheid. De grens is duidelijk gekozen: boven de 30 procent zijn er te veel mensen die uiteindelijk wel een diploma in die richting zouden behalen", aldus Marijke Vanderschot, mandataris in de Onderwijsraad voor de Studentenraad KU Leuven en lid van OER.
'Gevaarlijk precedent'

"Ik betreur dat dit initiatief niet in overleg tot stand is gekomen", zegt Alain Verschoren, rector van de Universiteit Antwerpen in De Morgen. "Het is bespreekbaar, maar ik sta er niet om te springen. Het kan een gevaarlijk precedent zijn, omdat het een chaos wordt als universiteiten afzonderlijk ingrijpende maatregelen gaan nemen."

Ook volgens de UHasselt moet dit op Vlaams niveau bij decreet worden geregeld. "Als het wordt geïntroduceerd, dan moet het voor iedereen gelden", stelt ook rector Luc De Schepper in De Morgen. "Anders kan er extra concurrentie ontstaan tussen de verschillende instellingen en dat is maatschappelijk gezien niet wenselijk."
Financiële gevolgen

Of de maatregel financiële voordelen voor de KU Leuven zal hebben, valt af te wachten. Door het systeem van onderwijsfinanciëring, waarbij universiteiten geld krijgen voor elk studiepunt opgenomen door eerstejaars, verliest de KU Leuven mogelijk het geld van de gebuisde eerstejaars die vroeger een jaartje mochten bissen.
Crevits: 'Hoger onderwijs komt best met één voorstel'

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) vindt het "wenselijk" dat de instellingen van het hoger onderwijs met één voorstel over de aanpak van de lage slaagcijfers bij studenten op de proppen komen. Zo heeft haar woordvoerster maandag gereageerd op het voornemen van de KU Leuven om zwaar gebuisde eerstejaarsstudenten te weren.

"Het is positief dat het debat gevoerd wordt", aldus de woordvoerster. Ze wijst erop dat de minister zelf aan het hoger onderwijs had gevraagd om voorstellen te doen over de problematiek. Ze hoopt dat de betrokken instellingen de komende maanden met één voorstel op de proppen zullen komen.

Crevits beklemtoont dat de flexibilisering van het onderwijs een goede zaak is. Meer studenten kunnen hogere studies aanvatten, maar er moet ook vastgesteld worden dat de slaagpercentages laag zijn. Slechts 30 procent haalt het bachelordiploma in drie jaar. Vijfenveertig tot vijftig procent doet er vier jaar over.

In haar beleidsnota beklemtoont Crevits alvast het belang van een goede oriëntering, met een oriënterende proef in het secundair onderwijs en een niet-bindende proef voor aanvang van het hoger onderwijs. De minister is ook voorstander van een pact tussen universiteiten en hogescholen, zoals dat bijvoorbeeld ook gebeurde in het kader van kwaliteitszorg.

Bron:
http://www.knack.be/nieuws/belgie/k...mal-511453.html - 17/11/2014

Mening: Persoonlijk vind ik het helemaal geen goed idee om zwaar gebuisden te weigeren. Het is een grote overgang van het middelbaar naar het eerste jaar universiteit of hoge school. Daardoor is het eerste jaar vaak een soort van "probeersel". Niet iedereen kan van zichzelf zeggen of de richting voor hun is ja of nee, sommigen mispakken zich met de hoeveelheid leerstof tijdens het eerste jaar. Naar mijn mening moeten ze een tweede kans kunnen krijgen, hoe laag hun score ook is. Misschien kost dit veel geld, maar om zo'n drastische maatregelen te treffen vind ik een beetje overdreven. Uiteindelijk moeten deze leerlingen dan op zoek naar een andere richting die ze misschien niet zo interessant vinden.

Laatst aangepast door Lynn G*ovaerts : 17th November 2014 om 21:03.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 01:06.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.