actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > EUROPA > Politiek
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 9th November 2014, 16:16
Ben.D*Busser Ben.D*Busser is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Herentals
Posts: 90
Catalanen spreken zich uit over onafhankelijkheid

Catalanen spreken zich uit over onafhankelijkheid
De Catalanen houden vandaag een officieus referendum over de onafhankelijkheid van de regio. Het gaat evenwel om een niet-bindende volksbevraging nadat Madrid met succes een "echt" onafhankelijkheidsreferendum in de autonome regio aangevochten had. Ook tegen het "alternatieve" referendum loopt een procedure van de Spaanse regering maar de leiders van Catalonië beslisten zich daar niets van aan te trekken.

De Catalaanse regeringsleider Artur Mas had het onafhankelijkheidsreferendum, ook op 9 november gepland, afgezegd. Het Spaanse Grondwettelijk Hof had na een klacht van de centrale regering het referendum illegaal verklaard. In plaats daarvan kondigde Mas een officieuze volksbevraging aan.

De conservatieve regering van minister-president Mariano Rajoy had ook tegen het alternatieve referendum een klacht bij het Grondwettelijk Hof ingediend. Die wordt nog behandeld maar Mas en de andere regeringsleden wilden de bevraging toch doordrukken.

Met 7,6 miljoen inwoners is Catalonië voor Spanje vooral in economisch opzicht een belangrijke regio, want ze is goed voor ongeveer een vijfde van het bruto binnenlands product van Spanje.

Bron: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/b...6?eid=1.2143333

Datum: 09/11/2014

Eigen mening: Catalonië is een zeer belangrijke regio voor Spanje. Het is één van de rijkste regio's van het land. Als de Catalanen ervoor kiezen om zich van Spanje af te splitsen, verliest Spanje niet alleen veel inkomsten maar ook een groot stuk grontgebied. Maar doordat het Spaans Grondwettelijk Hof dit niet als officieel verklaard, moeten de regeringsleiders zich ook geen zorgen moeten maken over de uitkomst van dit referendum. Ik denk wel dat er ooit een dag zal komen waar de Catalanen zullen afscheiden van de Spanjaarden maar dat zal niet meer voor dit jaar zijn.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 9th November 2014, 21:01
j*nthe.vermeiren j*nthe.vermeiren is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2012
Locatie: Loenhout
Posts: 107
Ik ben heel benieuwd naar de uitkomst van het referendum. Het is langer bekend dat Catalonië op economisch vlak bijzonder belangrijk is voor Spanje. Dit wordt trouwens ook aangegeven in het artikel. Deze regio is verantwoordelijk voor maar liefst een vijfde van het bbp. Zij zouden dus volgens mij perfect alleen verder kunnen, maar voor het andere deel van het land zou dit volgens mij niet gemakkelijk zijn. Sommige Catalanen willen zich al lang afscheiden van de rest van Spanje. Bij sommige mensen is dit gevoel enkel nog maar versterkt door het uitbreken van de economische crisis.

Om 13u hadden al meer dan een miljoen Catalanen gestemd. Het onderwerp leeft dus echt wel bij de bevolking. Dit referendum is echter niet bindend. Als blijkt dat een meerderheid van de Catalanen voor de onafhankelijkheid stemt, zal er volgens mij wel wat onrust en frustratie ontstaan. Dit kan hen volgens mij nog meer uit elkaar drijven dan nu al het geval is.
Met citaat antwoorden
  #3  
Oud 10th November 2014, 10:00
Wouter.P*rmentier's Avatar
Wouter.P*rmentier Wouter.P*rmentier is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Geel
Posts: 75
'Overweldigende meerderheid kiest voor onafhankelijkheid'

'Overweldigende meerderheid kiest voor onafhankelijkheid', De Standaard 10 november 2014

Zondag konden 5,5 miljoen stemgerechtigde Catalanen hun stem uitbrengen in een niet bindend en symbolisch referendum over onafhankelijkheid voor de Spaanse regio. De stembusgang begon om 9.00 uur en ontpopte zich tot een waar succes. Ongeveer 80,7 procent van de deelnemers hebben voor onafhankelijkheid gestemd.

In Catalonië vond zondag om een niet-bindende volksbevraging plaats, nadat Madrid met succes een 'echt' onafhankelijkheidsreferendum in de autonome regio aangevochten had. Ook tegen het 'alternatieve' referendum liep een procedure van de Spaanse regering maar de leiders van Catalonië beslisten zich daar niets van aan te trekken.

Na telling van 88,4 procent van de stembrieven blijkt dat 1,6 miljoen personen twee keer 'ja' hebben gestemd op de vragen 'Wil u dat Catalonië een staat wordt?' en 'Indien ja, wil u dat die onafhankelijk is?' Volgens Joana Ortega, vicevoorzitter van het regiobestuur, hebben 2 miljoen Catalanen deelgenomen aan de stemming. De voorzitter van het regiobestuur, de nationalist Artur Mas, noemde de bevraging 'een totaal succes'.

Mas zag af van een bindend referendum nadat het Grondwettelijk Hof dat ongrondwettelijk had verklaard. De regering in Madrid kantte zich tegen een bindend referendum. Volgens Madrid kan Catalonië zich niet eenzijdig uitspreken voor een afscheiding.

40.000 vrijwilligers

De Spaanse regering had de stemming van zondag 'getolereerd' op voorwaarde dat de lokale regering zich niet inlaat met de organisatie ervan.

De Catalaanse regeringsleider Mas deed daarom een beroep op ruim 40.000 vrijwilligers om de organisatie van het referendum in goede banen te leiden. Volgens Mas nemen 942 van de 947 gemeenten in de Spaanse provincie deel. Organisaties die ijveren voor de Catalaanse onafhankelijkheid hebben massaal campagne gevoerd om naar de stembus te trekken.

Lange rijen

Voor de 1.300 stembureaus stonden zondag een uur voor de sluiting van de stembusgang nog steeds ellenlange rijen.

Met 7,6 miljoen inwoners is Catalonië voor Spanje vooral in economisch opzicht een belangrijke regio, want ze is goed voor ongeveer een vijfde van het bruto binnenlands product van Spanje. De Catalanen vinden echter dat ze teveel geld moeten afdragen aan Madrid, tegenover hetgeen ze terugkrijgen.

Rellen

In verschillende Spaanse steden trokken mensen de straat op om hun mening over het referendum te uiten, voor- en tegenstanders. Er waren ook demonstraties om een 'bindend referendum' te eisen over de Catalaanse onafhankelijkheid. Over het algemeen verliepen die demonstraties vreedzaam, op enkele opstootjes waar de politie tussenbeide moest komen na.

In Madrid woonden honderden mensen een toespraak bij van Nobelprijswinnaar Mario Vargas Llosa, die de peiling bestempelde als 'een gebrek aan respect tegenover de wet en de werkelijke wil van het volk'. Andere bekende gezichten spraken zich eerder al uit voor de organisatie van een referendum over de onafhankelijkheid van de Spaanse regio. Ondermeer Nobelprijswinnaars zoals Desmond Tutu en Adolfo Pérez Esquivel en voormalig Barcelona-trainer Johan Cruijff ondertekenden een manifest daartoe.

Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20141109_01366260

Mening: Een overweldigend succes als je naar de 88.4 procent ja-stemmen kijkt. Al kan je meteen nuanceren, wat de Spaanse autoriteiten zeker zullen doen: 'slechts' 2 miljoen van de 5,5 miljoen stemgerechtigden heeft gestemd (waarvan 11.6 procent tegen). De meeste Catalanen die niet voor onafhankelijkheid zijn, zijn waarschijnlijk lekker thuis (of op hun werk) gebleven omdat het referendum toch geen bindende waarde heeft. Op deze manier kan je zeggen dat het resultaat geen goed 'wetenschappelijk' beeld geeft van wat leeft onder de mensen.
Aan de andere kant, als je kijkt naar de mobilisatie bij vele betogingen, bij de 40.000 vrijwilligers en bij de 2 miljoen stemmers (voor een 'nutteloos' referendum), kan je moeilijk ontkennen dat er een grote groep mensen voor onafhankelijkheid is. Is het de meerderheid? Dat weten we pas als Madrid (of het bevoegde gerechtshof) een bindend referendum toestaat.
Persoonlijk ben ik geen voorstander van te veel kleine onafhankelijke staten. Ik betwijfel ook of de verschillen in cultuur en ingesteldheid zo groot zijn tussen de Catalanen en de Spanjaarden dat een splitsing nodig is. De economische motieven zijn er uiteraard, maar ik ben toch een voorstander van samenwerking in grotere gehelen. Nu ja, ze hebben het recht om onafhankelijkheid te vragen.
Ik stel mij ook de vraag: hoe sterk leeft de onafhankelijkheidsgedachte nog in het Baskenland?
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 03:14.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.