|
|
Onderwerp Opties | Zoek in onderwerp | Waardeer Onderwerp | Weergave Modus |
#1
|
|||
|
|||
Stormloop op wormenburgers in VUB-restaurant
Voor het eerst stonden vandaag wormenburgers op het menu in het restaurant van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). De 400 burgers waren tegen het einde van de lunch allemaal de deur uit.
Opvallend veel studenten lieten zich overtuigen tot een insectengerecht aan de gemiddelde prijs van een dagmenu. De reacties waren positief. Volgens economiestudente Joke heeft het "iets van een vegetarische burger, maar het doet toch meer denken aan een echte hamburger". De VUB koopt zijn wormenburgers bij het Limburgse bedrijf Damhert, dat ze in Nederland produceert op basis van biologische larven van de buffalokever, ook gebruikt als vogel- en visvoer. Philippe Merckx, het diensthoofd van het VUB restaurant is al enkele jaren geďnteresseerd in insectengerechten, maar het is pas vorig jaar dat het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid (FAVV) tien insectensoorten heeft goedgekeurd. "We zijn steeds op zoek naar duurzame alternatieven voor vlees. Met onze vegetarische schotel bereiken we maar een deel van de studenten, daarom proberen we blijvend te vernieuwen", zegt hij. Insecten hebben 12 keer minder voedingsstoffen nodig dan runderen en de helft minder dan pluimvee voor een zelfde hoeveelheid proteďnen. Ook het aantal liter water om vlees te verkrijgen is enorm in vergelijking met wat je nodigt hebt om een insectenburger te produceren. Momenteel is 70 procent van het bebouwbare land ingenomen door gewassen voor veevoer en 20 procent van de aanwezige broeikasgassen is rechtstreeks toe te schrijven aan veeteelt. Bron: Het Laatste Nieuws 09/10/14 http://www.hln.be/hln/nl/39/Lekker-...estaurant.dhtml Mening: Als ze het op mijn campus zouden serveren zou ik er zeker niet voor staan springen, maar iedereen zijn eigen smaak natuurlijk. Langs 1 kant vind ik het een goed idee dat ze oplossingen zoeken voor duurzame voeding en het rund willen beschermen, maar ik denk wel dat er nog veel mensen moeten overtuigd worden voor insecten te eten voor dat het een groot succes word. |
#2
|
|||
|
|||
Volgens mij onderschatten veel mensen het aantal voordelen dat het eten van insecten met zich meebrengt. Omdat we binnenkort de kaap van 9 miljard mensen zullen overschrijden zal de druk op landbouw nog groter worden om iedereen eten te kunnen geven wat zowiezo quasi onmogelijk is. Ons vlees gaat dus duurder worden waardoor er meer veeteelt noodzakelijk is en ook meer regenwoud moet sneuvelen om dit mogelijk te maken. Insecten stoten ook minder schadelijke gassen uit dan koeien en zijn dus beter voor het milieu. Boeren kunnen op termijn zelf insecten kweken bedoeld voor onze voedselketen. Dit geeft een massa nieuwe mogelijkheden in de landbouw. In China zijn er al insectenboerderijen.
Bovendien snap ik niet dat er zoveel verontwaardiging en tegenspraak is. Mensen die veel paddenstoelen eten hebben al meer wormen binnengekregen dan ze kunnen tellen en honing is tenslotte ook niets meer dan bijenkots. Bekijk een garnaal of een mossel eens van dichtbij. Is dat minder vies dan een sprinkhaan? |