actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Wetenschap
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 11th June 2014, 02:05
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Exclamation Computer slaagt in Turing-test

Computer slaagt in Turing-test


Voor het eerst is een computerprogramma geslaagd in de Turing-test. Een mijlpaal in de artificiële intelligentie.



De Turing-test is 64 jaar geleden bedacht door computerpionier Alan Turing. Die stelde zich de vraag of we ooit zeker kunnen weten of een computer werkelijk kan ‘denken’. Hij dacht van niet. Hij stelde daarom in 1950 een alternatief voor: een test om vast te stellen of een computer het gedrag van een denkende mens op een overtuigende manier kan imiteren.


In de algemeen geaccepteerde interpretatie van de Turing-test moet een computerprogramma zich laten ondervragen door een menselijke jury, via chat. Als minstens dertig procent van de juryleden overtuigd is dat er een echte mens aan de andere kant van de lijn zit, dan is het programma geslaagd. Een aantal programma’s is daar in het verleden al dichtbij gekomen. Maar ‘Eugene Goostman’ is als eerste echt geslaagd: 33 procent van de jury aan de Royal Society in Londen was misleid.


Absurde humor

Is ‘Eugene Goostman’ dan ook meteen de eerste echt denkende computer? Dat durft voorlopig niemand te beweren. Sceptici ergeren zich eraan, dat de programmeurs van ‘Eugene’ (Vladimir Veselov en Eugene Demchenko) een aantal kunstgrepen hebben toegepast.

Eugene doet zich voor als een dertienjarige die afkomstig is uit Oekraïne. Zo lijkt het niet zo vreemd dat hij sommige feitelijke vragen niet kan beantwoorden en dat hij taalfouten maakt. Bovendien heeft Eugene van zijn makers een vrij absurd gevoel voor humor meegekregen, zodat het niet te erg opvalt als hij af en toe de bal totaal mis slaat.

Eugene doet in die zin denken aan het legendarische programma Eliza uit 1966. Dat programma deed zich voor als een psychiater die zijn patient vragen stelt en reageert op het antwoord. Het deed dat bijzonder overtuigend, binnen die beperkte context.


Weddenschap

Hoe dan ook hebben de programmeurs een opmerkelijke prestatie geleverd. De artificiële intelligentie heeft de jongste jaren grote stappen gezet. Siri, de virtuele assistent op de Apple iPhone, was in 2011 een van de eerste praktische toepassingen van artificiële intelligentie die toegankelijk werden voor het brede publiek.

Futuroloog Ray Kurzweil (ondertussen een topman bij Google) wedde in 2002 met softwareondernemer Mitch Kapor dat nog voor 2029 een computer zou slagen in de Turing-test. Het heeft geen 27 maar amper twaalf jaar geduurd. Als Kapor zijn nederlaag toegeeft, moet hij 20.000 dollar ophoesten.

De test werd afgelopen zaterdag afgenomen, op de zestigste verjaardag van de dood van Turing. De computerwetenschapper pleegde zelfmoord, nadat hij veroordeeld was voor homoseksualiteit (in 1952 was dat nog strafbaar in Groot-Brittannië). Turing speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog een sleutelrol in het kraken van de Enigma-code van de nazi’s. Op het moment van zijn veroordeling was die prestatie nog staatsgeheim.


DS, 10-06-2014 (Dominique Deckmyn)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 21:05.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.