actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Wetenschap
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 8th March 2014, 14:40
Sofie.DeWolf Sofie.DeWolf is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2011
Locatie: Nijlen
Posts: 1,020
Mini-pacemaker veroorzaakt revolutie in medische wereld

Mini-pacemaker veroorzaakt revolutie in medische wereld

Er voltrekt zich een kleine revolutie in de medische wereld. Een piepkleine. Want de nieuwe pacemaker, die net voor het eerst bij een Nederlandse patiënt is ingebracht, meet slechts 1 kubieke centimeter en is maar een paar gram zwaar. En dat heeft grote voordelen. "Dit is écht een doorbraak", zegt de Nederlandse cardioloog Lucas Boersma.
Op een levend varken had hij de ingreep al een paar keer geoefend. Toch voelde cardioloog Lucas Boersma een gezonde spanning toen hij onlangs voor het eerst de draadloze minipacemaker bij een 'echte' patiënt implanteerde.

Via een ader in de lies bracht hij een katheter in, met daarin het apparaatje, slechts 1 kubieke centimeter groot en luttele grammen zwaar. Eenmaal aangekomen in het hart, haakte Boersma de minipacemaker zorgvuldig vast op de juiste plek, in de rechter hartkamer. "Het verliep als een zonnetje. De pacemaker zat meteen goed."

Tijd voor revolutie
Zijn St. Antoniusziekenhuis in Nieuwegein is één van de drie Nederlandse ziekenhuizen die sinds kort 'experimenteren' met de draadloze minipacemaker, in het kader van internationaal onderzoek. Wereldwijd doen er 70 landen aan mee en totaal 780 patiënten.

Het werd ook wel tijd voor een revolutie in de wereld van de pacemakers. Begin vorige eeuw bestonden er al enorme externe apparaten om het hart in een regelmatig ritme te houden. De eerste batterij-gedreven pacemaker kwam in 1957 op de markt, eveneens een enorme 'buitenboordkast'. Het jaar erop werd de eerste pacemaker in een mens geïmplanteerd. Vanaf dat moment werden de pacemakers kleiner, vernuftiger.

Sleutelbeen
Maar de tegenwoordige, traditionele pacemaker bestaat al tientallen jaren in zijn huidige vorm. Het is een relatief groot kastje dat onderhuids, vlak onder het sleutelbeen, wordt geplaatst en dat met lange draden wordt verbonden met het hart. Jaarlijks krijgen in Nederland meer dan tienduizend patiënten het apparaat geïmplanteerd, dat via stroomstootjes afwijkende hartritmes corrigeert.

Medtronic, wereldmarktleider op het gebied van medische technologie, spendeerde de afgelopen 5 jaar miljoenen aan de ontwikkeling van de draadloze Micra, die het bedrijf met trots 's werelds kleinste pacemaker noemt. Op dit moment lopen wereldwijd 25 patiënten rond met de Micra, van wie zeven Nederland.

Daarnaast ontwikkelde een kleinere fabrikant de Nanostim, eveneens een miniatuurversie. Deze is iets groter, dunner, wordt met een schroefkopje vastgemaakt in het hart. Het onderzoek naar de Nanostim wordt uitgerold in acht Nederlandse ziekenhuizen, waaronder het AMC, Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, het Haagse Hagaziekenhuis, het UMC Utrecht en het Sint Antonius in Nieuwegein.

Doorbraak
Hoewel beide minipacemakers nog in de (laatste) onderzoeksfase zitten, zijn de verwachtingen torenhoog. "Het is echt een doorbraak, een technisch hoogstandje," vindt cardioloog Boersma.

"Op zich heeft de huidige generatie pacemakers een goede reputatie, maar die draden zijn het zwakste punt van het systeem. Er kunnen infecties ontstaan, je kunt bij het inbrengen van de draad de long raken. Bij 5 procent van de patiënten treden er complicaties op. Een aanzienlijk deel dus." Bovendien is het kastje bij veel mensen een zichtbare bobbel. En blijft er een litteken achter van de incisie.

Complicaties
Met de minipacemakers ben je van al die medische en esthetische problemen af. Hoewel de laatste fase van het onderzoek nog loopt, zijn er minder complicaties, is de ingreep minder heftig en kan de patiënt ook weer sneller het alledaagse leven oppakken.

Bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/993/Ge...he-wereld.dhtml
Datum: 08/03/2014 om 09u12


Mening

Weer een wetenschappelijke doorbraak. Deze doorbraak betekent veel voor hartpatiënten. Elk jaar komen er meer en meer patiënten bij. De oorzaak hiervan is dat er steeds meer oudere mensen zijn en dat de leefwijze van de mens verandert. We eten te veel vet en suikers, dit zorgt voor overgewicht en leidt uiteindelijk tot hartfalen. Mensen met hartritmestoornissen hebben een pacemaker nodig om zo de ritmestoornissen te onderdrukken. Een pacemaker wordt operatief in het lichaam geplaatst. Dit zorgt ervoor dat er een litteken achterblijft. De meeste mensen vinden dit niet aangenaam, want aan zo’n litteken kan iedereen zien dat de desbetreffende persoon een pacemaker heeft. De meeste mensen willen niet dat iedereen dit weet en daarom vinden ze dit erg. Een voordeel van de kleinere pacemaker is dat er geen litteken achterblijft omdat het op een andere manier in het lichaam wordt gebracht. Er zijn ook nog andere voordelen verbonden aan de kleinere pacemaker, deze staan allemaal vermeld in het artikel. De voordelen zijn dat er minder complicaties optreden na het inbrengen van de pacemaker, de ingreep minder heftig is en dat de patiënt sneller het dagelijkse leven kan oppikken. Ik denk dat dit genoeg redenen zijn om te kiezen voor de kleinere pacemaker.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 01:21.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.