actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 28th February 2014, 09:42
M*thias Vermeiren M*thias Vermeiren is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2013
Locatie: Pulle
Posts: 93
Studeren dreigt duurder te worden

Studeren dreigt duurder te worden

De Vlaamse universiteiten en hogescholen eisen meer autonomie en geld. Dat schrijven ze in een verkiezingsmemorandum, schrijft De Morgen vrijdag.

“Het is vijf voor twaalf voor het Vlaams hoger onderwijs. De universiteiten en hogescholen hebben dringend nood aan meer autonomie en geld. Anders brengen we de kwaliteit van het hoger onderwijs in gevaar”, luidt de boodschap waarmee ze vandaag, naar aanleiding van de verkiezingen van 25 mei, naar alle politieke partijen stappen. Het is de eerste keer dat ze gezamenlijk een eisenpakket op tafel leggen.

De universiteiten en hogescholen eisen meer autonomie en vertrouwen van de overheid om zelf beleid te voeren en te bepalen hoe ze hun middelen besteden. “Wij zijn de meest gecontroleerde instellingen van de Vlaamse overheid”, zegt Paul De Knop, VUB-rector en voorzitter van de Vlaamse Interuniversitaire Raad. “Natuurlijk willen we verantwoording afleggen, maar het micromanagement waar we nu mee te maken krijgen, gaat te ver”.

Een andere nagel waarop ze kloppen, is hun onderfinanciering. Ze eisen 150 miljoen euro extra per jaar voor onderzoek en ontwikkeling, maar ook meer geld voor hun werking, infrastructuur en personeel, onder meer om de werk- en prestatiedruk tegen te gaan.

“We kunnen niet leven met het budgettaire perspectief zoals het nu is. Zonder extra geld moeten we bijvoorbeeld denken aan een verhoging van het inschrijvingsgeld”, reageert minister van Staat Willy Claes, die de Vlaamse Universiteiten en Hogescholen Raad

bron:
http://www.standaard.be/cnt/dmf20140228_01002695

mening:
Ik begrijp de argumenten van de hogescholen en de universiteiten wel. Ze willen zelf meer kunnen ingrijpen op hun budgetten die nu wordt opgelegd door de overheid. Als ze meer geld willen innen door het inschrijven duurder te maken begrijp ik ook wel maar ik keur het zeker niet goed. Hierdoor gaan studenten met een moeilijke financiële achtergrond nog moeilijker kunnen gaan studeren. Als de hogescholen en uniefs hun opleidingen duurder gaan maken moeten ze ook voor meer alternatieven zorgen om te kunnen studeren. Ik denk dan aan de uniefs in de Verenigde Staten. Daar is het studeren nog duurder dan hier in België maar werken ze wel met beurzen die je kan krijgen door het behalen van bepaalde cijfers, sportprestaties, vrijwilligerswerk in school of buitenaf en sociaal werk in de unief. Ik ben voorstander dat de scholen en uniefs zelfstandiger hun budget mogen beheren want zij voelen het best aan waar het geld naartoe moet maar als ze het inschrijvingsgeld willen verhogen zijn ze in mijn ogen ook verplicht om met beurzen of iets alternatief te werken zodat ook toekomstige studenten met weinig financiële middelen kunnen studeren.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 28th February 2014, 22:45
v*ncent.peeters v*ncent.peeters is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: herenthout
Posts: 97
De studenten hier mogen al heel blij zijn dat het inschrijvingsgeld hier zo (relatief) laag is. De kosten om te studeren in de VS liggen VEEL hoger dan hier. Daar geraak je in geen enkele goede hogeschool of universiteit binnen zonder minstens 30000 dollar op zak te hebben en dan heb je je toekomst nog niet eens verzekerd. Daar mag je eerder een 70000 dollar voor verwachten als het al niet veel hoger ligt. Het is dus niet abnormaal dat de universiteiten en hogescholen beginnen te klagen over hun budget. Er mag inderdaad meer geïnvesteerd worden in het hoger onderwijs en besef heel goed dat studeren in België heel goedkoop is, met een paar uitzonderingen zoals Solvay in Brussel en dergelijke scholen waar men eigenlijk zijn job al mee koopt.
Met citaat antwoorden
  #3  
Oud 1st March 2014, 18:07
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Optrekken studiegeld ligt opnieuw op tafel

Hoger onderwijs vraagt meer geld, maar heeft nog stevige reserves


Hogescholen en universiteiten vragen dringend meer geld. Maar van een Vlaamse overheid die moet besparen, zal het niet komen. Moeten de studenten dan maar meer inschrijvingsgeld betalen? Daar bestaat weinig animo voor. Zeker als blijkt dat de instellingen over stevige spaarpotten beschikken.



Het zijn fikse bedragen die de universiteiten en hogescholen in hun memorandum – zeg maar verlanglijstje – aan de volgende Vlaamse regering opsommen. Meer geld voor wetenschappelijk onderzoek: 150 miljoen. De correctie van een niet-volledige indexering gedurende vijf jaar: 120 miljoen. Meer investeringsmiddelen: 200 miljoen.

Maar de Vlaamse overheid zit krap bij kas. En de staatshervorming zal nog meer besparingen vereisen.

Het hoger onderwijs zet zich schrap. ‘Als Vlaanderen een kenniseconomie wil zijn, moet het meer investeren in onderwijs en onderzoek. Ook om de internationale concurrentie aan te kunnen. We moeten daarover rond de tafel gaan zitten,’ zegt Paul De Knop, rector van de VUB en voorzitter van de Vlaamse Interuniversitaire Raad.

Waar kunnen de centen vandaan komen? Een stuk uit rationalisering. Een stuk uit privéfinanciering. Een stuk van bij de klanten, de studenten dus. Dan moet het inschrijvings- of studiegeld omhoog.

De Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) reageerde prompt dat het geld ‘niet bij de zwakste schakel, de student, gezocht mag worden’.


Van 610 naar 835 euro?

In Vlaanderen bedraagt het inschrijvingsgeld 610 euro per jaar. In Franstalig België is het 835 euro. ‘Stel dat wij naar dat niveau optrekken dan betekent dat 40 miljoen euro extra’, zegt De Knop.

Grote eensgezindheid heerst er niet over dat denkspoor. Aan de UGent pleitte Sas Van Rouveroij, de voorzitter van de raad van bestuur, in het studentenblad Schamper voor een verhoging, maar de rector is tegen.

Ook rector Rik Torfs van de KU Leuven blijft erbij ‘dat we moeten proberen te vermijden dat het studiegeld omhooggaat’.

Het politieke animo voor een verhoging is al evenmin groot. Maar onbespreekbaar is het niet. Alleen de SP.A is resoluut tegen. CD&V is ook tegen, maar mocht het onvermijdelijk zijn dan kan het wél, maar dan alleen met sociale correcties. Dat zegt ook Groen, dat eerst graag een doorlichting ziet van de bestedingen in het hoger onderwijs.

De N-VA vindt dat als een verhoging onvermijdelijk wordt, er in een studielening voorzien moet worden. Alleen Open VLD zegt hardop dat een verhoging moet kunnen, eveneens met correcties. Want er zijn ook grote behoeften in andere domeinen, zoals het leerplichtonderwijs en welzijn.

Het hoger onderwijs heeft er 112 miljoen euro bij gekregen in de afgelopen bestuursperiode. Er is voor de periode 2012-2025 225 miljoen euro uitgetrokken. Het hoger onderwijs is ook redelijk ongehavend uit de jongste besparingsrondes gekomen. Niet slecht geboerd, klinkt het in politieke kringen.

Bovendien beschikken de instellingen over meer dan aardige spaarpotten, zo blijkt uit de rapporten van de regeringscommissarissen. In 2011 hadden de universiteiten een reserve van bijna 1,4 miljard. Dat benadert het bedrag van 1,5 miljard dat het hoger onderwijs elk jaar ontvangt uit de overheidspot. Daarbij vergeleken is de som die een hoger studiegeld kan opbrengen maar een detail.


DS, 01-03-2014 (Tom Ysebaert)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 18:04.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.