actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 3rd January 2014, 09:36
D*de.Ooms D*de.Ooms is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: Balen
Posts: 132
Studenten verkopen notities op internet

Waarom nog ijverig noteren als je samenvattingen van cursussen gewoon kan kopen op het internet. Enkele ondernemers hebben het gat in de markt gevonden. Denken ze.

Op de website www.graduator.be, die recent is gelanceerd, prijzen studenten hun notities aan. Studenten proberen van hun voorbeeldige studiehouding een bijverdienste te maken. Enkele tientallen studenten slijten op de website samenvattingen, examenvragen en papers.

Notities van het vak Economie kan je downloaden voor 380 online-credits, omgerekend 19 euro. Voor twee euro krijg je een voorbeeldexamen sociologie van de VUB, met de antwoorden erbij. Een cursus celbiologie voor de geneeskundestudenten van de KU Leuven kost je 3,5 euro.

Meer aanbod

Het aanbod overstijgt momenteel ruimschoots de vraag. Het merendeel van de samenvattingen blijft steken op nul downloads. Maar daar maken de initiatiefnemers, drie jonge ondernemers, zich geen zorgen over.

‘We zijn nog maar net begonnen’, klinkt het. ‘We voeren nu een campagne op Facebook om studenten warm te maken.’

Ze zijn niet alleen. In februari verschijnt Notestore online, een gelijkaardig concept met een ander betalingsmodel. Studenten hoeven niet te betalen, maar kunnen ook punten verdienen door op de website actief te zijn. Die kunnen ze inruilen voor downloads.

Ook het Nederlandse Stuvia.com wil een deel van de Belgische koek. Met meer dan 100.000 aangesloten studenten en meer dan 50.000 documenten online zijn onze blokkende noorderburen al massaal overstag gegaan.

‘Onze best verkopende studente verdiende op anderhalf jaar tijd al 4.300 euro’, zegt ceo Martijn Scheen in de ochtendkrant van De Standaard. Hij wil van zijn bedrijfje het eBay van de onderwijswereld maken.

Ook onze landgenoten van Graduator en Notestore zijn van plan een breder e-learning-platform uit te bouwen.

Auteursrechten

De auteursrechten kunnen een probleem zijn, waarschuwt specialist Hendrik Vanhees (Universiteit Antwerpen). ‘Bepaalde dingen die gezegd worden in de les, en dan neergeschreven worden, kunnen beschermd zijn. Dat geldt ook voor slides die uitgedeeld worden.’

Voor vijf euro staat een samenvatting van een deel van Vanhees’ cursus te koop. ‘Ik kan het niet verhinderen.’

Waar is de tijd dat studenten elkaar nog hielpen, zonder er geld voor te vragen?

‘Nog lang niet voorbij’, zegt Betty Borgers, de voorzitter van de Gentse Studentenraad. ‘Er is wel degelijk solidariteit. Volgens mij zijn het vooral de uitzonderingen die ervoor willen betalen.’

De Standaard Vandaag om 06:02 door Stijn Cools

Mijn mening:
Nota's kopen op het internet, ik had er nog nooit van gehoord. En zo te horen nog veel studenten niet want een echt succes is het blijkbaar niet. Al zou het dat nog wel kunnen worden als meer studenten er weet van krijgen. Misschien dat deze manier van werken wel handig is voor studenten die nooit aanwezig zijn in de les. Maar ik vind het in ieder geval maar niets, ik maak liever mijn eigen nota's in plaats van ervoor te betalen.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 4th January 2014, 16:15
I*ngborg.keynen I*ngborg.keynen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: Zandhoven
Posts: 133
Verschrikkelijk

Ik vind het verschrikkelijk dat studenten dit doen. Notities verkopen op internet. Verkopen?! In eerste instantie ben ik al niet akkoord met het uitdelen van notities. Er zijn veel studenten die niets doen voor hun examens, maar afwachten tot hun medestudenten hard gewerkt hebben om samenvattingen te maken en deze dan gaan zelf gaan studeren. Daarnaast vind ik ook dat je niet van iemand anders zijn notities kun leren, ieders heeft toch zijn eigen manier van leren.
Studenten moeten zelf leren, zelf initiatief nemen en niet rekenen op de krachten van de anderen.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 14:41.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.