actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Wetenschap
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 30th December 2013, 23:54
Sofie.DeWolf Sofie.DeWolf is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2011
Locatie: Nijlen
Posts: 1,020
Extreem diepe microben wereldwijd verspreid

Extreem diepe microben wereldwijd verspreid

Diep in de aarde, tot op 3,5 kilometer diepte, komen nog micro-organismen voor. DNA-analyse van samples uit oliebronnen en mijnschachten van over de hele wereld heeft nu aangetoond dat een aantal van die micro-organismen wereldwijd voorkomen.
Hoe de microben zich over de aarde hebben weten te verspreiden, is een raadsel. Het gaat bovendien in tegen de zogeheten wet van Buffon. Die wet stelt dat op verschillende locaties altijd andere soorten voorkomen, zelfs als de omgevingsfactoren van beide locaties gelijk zijn. Zo komen pinguïns alleen voor op de Zuidpool en niet op de Noordpool, en geldt het omgekeerde voor ijsberen.
‘Dat dezelfde vis- en vogelsoorten in diverse oceanen voorkomen, valt gemakkelijk te begrijpen,’ zegt microbioloog Matt Schrenk van de universiteit van Michigan. ‘Maar hoe het mogelijk is dat dezelfde organismen voorkomen in rotsspleten die soms wel 16.000 kilometer van elkaar vandaan liggen, dat is moeilijker te verklaren.’
Schrenk maakte onderdeel uit van het wetenschapteam dat de samples heeft verzameld. Sommige van die samples zijn afkomstig van 2 kilometer beneden het aardoppervlak. Een DNA-analyse, uitgevoerd door het Marine Biological Laboratory in Massachusetts, bracht de wereldwijde verspreiding van de microben aan het licht.
‘Een bepaalde groep micro-organismen duikt steeds weer in de samples op, ongeacht de locatie of de omstandigheden,’ zegt geomicrobioloog Rick Colwell, die verbonden is aan de universiteit van Oregon. Colwell presenteerde de resultaten van het onderzoek onlangs tijdens een bijeenkomst van de American Geophysical Union in San Francisco. ‘Sommige van die organismen komen slechts in kleine aantallen voor – in een aantal samples vormen ze slechts een fractie van een procent van al het aanwezige leven in die samples. Maar ze zijn er dus wel degelijk.’
De uitkomst van het onderzoek stelt de wetenschappers voor een raadsel. Want hoe kan een organisme vanuit een Canadese mijn zich verspreiden naar een methaanbel onder de bodem van de Indonesische zee?
Eén verklaring is dat de microben niet zo nauw aan elkaar verwant zijn als de eerste resultaten van het DNA-onderzoek doen vermoeden. Tijdens de DNA-analyse hebben de onderzoekers tot nu toe slechts één gen bestudeerd. Mogelijk dragen de microben toevallig dezelfde versies van dat gen, en zijn er tussen andere genen wel verschillen aanwezig.
Schrenk heeft echter een andere, gedurfdere verklaring. Veel van de microben die wereldwijd voorkomen, werden gevonden in gesteentes die bekendstaan onder naam serpentiniet. De vorming van die gesteentes speelt zich af onder omstandigheden die gebruikelijk waren in de tijd dat het leven voor het eerst ontstond, zo’n vier miljard jaar geleden. Schrenk meent dat rond die tijd een gemeenschappelijk, voorouderlijk micro-organisme kan zijn ontstaan, dat zich daarna door plaattectoniek over aarde heeft verspreid.
Schrenk krijgt bijval van Barbara Sherwood-Lollar, die is verbonden aan deuniversiteit van Toronto in Canada. ‘De onderzoeksresultaten impliceren een gemeenschappelijke plek van kolonisatie van de diepe aardkorst,’ zegt zij. ‘De volgende stap van het onderzoek is nu om uit te vinden hoe en wanneer dat precies gebeurd is.’
Colwell is minder overtuigd. Dat de microben mogelijk al miljarden jaren lang bestaan, weerspreekt hij echter niet. Hij voegt er aan toe dat de microben niet alleen tot de oudste organismen kunnen behoren, maar in zijn ogen ook in de toekomst de meeste kans op overleving hebben. ‘Ik kan me zo voorstellen dat de ondergrondse biosfeer de ideale toevluchtsoord kan zijn voor micro-organismes,’ aldus Colwell. ‘Als de zon ooit opbrandt en de aarde uitkookt, zal dat de laatste plek zijn waar het leven op aarde uitsterft.’

Bron: http://www.newscientist.nl/nieuws/e...wijd-verspreid/
Datum: 30/12/2013


Mening

Dit is een artikel om over na te denken. Ik heb het enkele keren moeten lezen vooraleer ik het volledig begreep en mij er een mening bij kon vormen. Na enkele keren het artikel gelezen te hebben leek het wel logisch. Micro-organismen zijn de eerste bewoners op aarde. Ze bestonden al een ruime tijd voor ons. Ze weten hoe ze moeten overleven in moeilijke omstandigheden en kunnen zich makkelijker aanpassen dan andere organismen. Omdat ze op ongeveer hetzelfde moment ontstaan zijn , zijn er meer gelijkenissen tussen deze micro-organismen. Er zijn zelfs meer gelijkenissen tussen deze organismen onderling dan tussen verschillende diersoorten. Dieren komen op een bepaalde plaats van de wereld voor. Het voorbeeld van pinguïns en ijsberen werd aangehaald in het artikel. Bacteriën en andere micro-organismen kunnen over de hele wereld voorkomen. Denk maar aan een pandemie. Er wordt gesproken van een pandemie wanneer over de hele wereld mensen ziek worden van een bepaalde bacterie en/of een bepaald virus. Dit wil zeggen dat deze micro-organismen zich overal ter wereld kunnen thuis voelen. Dit vinden de meeste mensen niet normaal.

Ik zou graag terugkomen op een zin in dit artikel dat mij in zekere zin toch tot denken zette: “hij voegt er aan toe dat de microben niet alleen tot de oudste organismen kunnen behoren, maar in zijn ogen ook in de toekomst de meeste kans op overleving hebben.”

Hetgeen in deze zin vermeld wordt is realiteit. Er wordt steeds meer gesproken over het einde van het leven op aarde. Er gebeuren studies naar de dag waarop de aarde zal vergaan. Het is een geliefd en gevreesd onderwerp binnen onze samenleving. De meeste mensen zijn bang voor ‘het einde’. De mens heeft de aarde om zeep geholpen, daar zijn de meeste mensen het al over eens. Er wordt gezegd dat we de aarde nog kunnen redden, maar naar mijn mening zijn we hier al lang te laat mee. Als er iets zou gebeuren is de kans groot dat ‘de mens’ de eerste soort zal zijn die uitsterft, waarna er vele andere soorten zullen volgen. Micro-organismen zullen het langst overleven omdat ze weten hoe ze moeten overleven in moeilijke situaties. Het zijn de oudste organismen op aarde en ze zullen hier ook het langst blijven.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 16:12.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.