|
|
Onderwerp Opties | Zoek in onderwerp | Waardeer Onderwerp | Weergave Modus |
#1
|
|||
|
|||
Gezonde voeding is nauwelijks duurder
Gezond voeding is veel te duur, hoor je vaak. Maar volgens een recente studie bedraagt het verschil slechts iets meer dan een euro per dag. Ondertussen zorgt de huidige crisis voor meer gevallen van ondervoeding.
Een gezonde voeding is de basis van elke actie tegen chronische aandoeningen zoals overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten, kanker en ga zo maar door. Dit geldt zeker voor mensen met een minder gunstige sociaaleconomische achtergrond omdat zij vaak minder gezonde voedingspatronen aanhouden en een groter risico lopen op chronische aandoeningen dan wie van betere komaf is. De prijs van de voedingsmiddelen wordt vaak aangehaald als een van de belangrijkste obstakels voor mensen om gezonder te gaan eten. Dikwijls wordt daarbij verwezen naar biologische en vegetarische producten, maar die vergelijking loopt mank. Je kunt immers ook binnen het klassieke aanbod perfect een keuze maken tussen meer en minder gezonde producten. Bijvoorbeeld door voor niet bewerkte basisproducten te kiezen en zelf te koken en geen fastfood, pizza's, schnitzels of sticks op het menu te zetten. Door meer te kiezen voor fruit en groenten en minder voor vlees en vette voedingsmiddelen. Iets meer dan een euro per dag Mayuree Rao van de Harvard School of Public Health in de Verenigde Staten komt alvast tot de slotsom dat gezonde voedingspatronen nauwelijks duurder zijn dan minder gezonde. Het verschil lijkt neer te komen op ongeveer 1 euro per dag. Dat geldt bijvoorbeeld zelfs wanneer je een hoogwaardig voedingspatroon volgens het oude mediterrane type met veel groenten, fruit, peulvruchten, noten en vis vergelijkt met een ongezond voedingspatroon met veel vooraf klaargemaakte gerechten, veel geraffineerde producten (granen en suikers) en veel vlees. Het mediterrane voedingspatroon is rijk aan vezels en bioactieve plantaardige stoffen, met weinig verzadigde vetten en relatief veel onverzadigde vetten (noten!) en arm aan geraffineerde suikers en het levert uitstekende resultaten op voor de gezondheid. Zoals een lager risico op overgewicht, een lagere bloeddruk, enzovoort. Rao ging voor haar berekeningen uit van studies uit tien verschillende landen, namelijk Nederland, Frankrijk, Spanje, Zweden, Canada, de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland, Japan, Zuid-Afrika en Brazilië. Haar studie werd gepubliceerd in de British Medical Journal onder Open Access en dus integraal toegankelijk voor iedereen die haar wil raadplegen. Voedselarmoede Eén euro per dag is niet veel, zeker niet in verhouding met het totale bedrag dat we dagelijks aan voeding en drank besteden. Voor veel mensen in armoede blijft die kloof echter nog altijd onoverbrugbaar, terwijl zij net de meest kwetsbare personen zijn. Bovendien neemt de voedselarmoede onder invloed van de crisis in verschillende landen rondom ons dramatische hoogtepunten aan. In Spanje bijvoorbeeld, maar ook in het Verenigd Koninkrijk waar het aantal mensen dat voor ondervoeding opengenomen werd, meer dan verdubbeld is sinds 2008-2009. De vraag waarom gezondere voedingsmiddelen duurder zijn en blijven, smeekt om ernstige bezinning Voedselbanken bieden wel hulp en zijn beter dan niets, maar de producten die ze meegeven kan je helaas vaak geen gezonde voeding noemen. Dikwijls zijn het goedkope producten omdat je daar met een beperkt budget immers meer van kan wegschenken en dus meer mensen helpen. Waarom geen taks op ongezonde voeding? De vraag waarom gezondere voedingsmiddelen duurder zijn en blijven dan minder gezonde die op massale schaal geproduceerd worden, smeekt om ernstige bezinning. Zeker omdat die minder gezonde producten de maatschappij handen vol geld kosten aan chronische aandoeningen, overgewicht, vroegtijdige overlijdens en andere miserie. Vanuit dat opzicht lijkt een of andere vorm van overheidsinterventie om het prijsverschil te reduceren een aantrekkelijke optie. Het is geen hapklare brok om een coherent beleid in die zin uit te werken, maar het is onze plicht er grondig over na te denken. Bron: Knack Online 9/12/2013 http://www.knack.be/nieuws/gezondhe...ion-119038.html Mening: Een gezonde voeding is naar mijn mening ook van uiterst belang. Het heeft zoals hierboven vermeld nog altijd een belangrijke invloed op onze gezondheid. En het feit dat gezonde voeding duurder zou zijn daar ben ik het niet mee akkoord. Ik denk dat het probleem eerder ligt bij het idee dat snoeprepen, chips, frisdranken,... vaak geassocieerd worden met goedkoop genot, smaak en gemak. Meer eten voor een zacht prijsje is het idee dat de consumptiemaatschappij ons aanbrengt en waar de grote meerderheid in mee gaat. En dit resulteert bij vele mensen in een verhoogd risico op overgewicht, een hoge bloeddruk, enzovoort. Maar ik denk dat het perfect mogelijk is om gezond te eten zonder daar meer geld aan te moeten uit geven. Verwerkte producten zijn doorgaans altijd duurder dan verse, onbewerkte producten. Zelf aardappelen schillen en bereiden is goedkoper dan voorgeschilde aardappelen en pureepoeders. Yoghurt natuur kost je minder dan fruityoghurt,... Je moet uiteraard uitkijken waar je deze verse producten gaat kopen. Merkproducten zijn altijd duurder. Maar daarom niet niet altijd beter van kwaliteit. Naar mijn mening is het perfect mogelijk om deze verse voedingsmiddelen goedkoop te vinden! Laatst aangepast door S*fie.Verstrepen : 9th December 2013 om 12:19. |