actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Politiek
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 1st October 2013, 17:53
Gilles.Knuts Gilles.Knuts is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2011
Locatie: Hasselt
Posts: 50
Shutdown overheid VS is een feit: "Ze hebben het echt gedaan"

Door: Redactie − 01/10/13, 05u39

Een akkoord over de financiering van de Amerikaanse overheid is gisterenavond uitgebleven. De deadline verstreek om 6.00 uur (Belgische tijd). Door de politieke verdeeldheid tussen de Democraten en de Republikeinen zit de federale overheid zonder geld en zullen vanaf vandaag veel overheidsdiensten gesloten blijven. President Barack Obama liet via Twitter zijn verontwaardiging al blijken: "Ze hebben het echt gedaan. Een groep Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden hebben de overheid net lamgelegd omwille van Obamacare in plaats van een echte begroting goed te keuren."

Het Witte Huis heeft de diensten opgedragen de sluiting voor te bereiden. Honderdduizenden ambtenaren, volgens Amerikaanse media mogelijk een miljoen, worden met verlof gestuurd.

Ambtenaren krijgen of kregen een e-mail waarin staat of ze naar hun werk moeten gaan of thuis kunnen blijven. Zij die voorlopig met onbetaald verlof moeten gaan, mogen vanmorgen nog wel enkele uren op het werk komen om orde op zaken te stellen, zoals bijvoorbeeld bureauladen van bederflijke waar ontdoen. Maar ze mogen van de wet vandaag niet werken. Dat mag pas als ze officieel zijn teruggeroepen. Er is een mogelijkheid dat het Congres later alsnog bepaalt dat voor de gedwongen verloftijd salaris wordt uitbetaald, maar dat zou dan alleen voor vaste en niet voor tijdelijke krachten zijn.

Managers van de federale overheden kregen onlangs de opdracht hun personeel op te delen in twee categorieën: essentieel en niet-essentieel. Alleen overheidsdiensten die het stempel 'onmisbaar' hebben gekregen, blijven draaien. De essentiële personeelsleden blijven dus aan de slag, ook al worden ze daar wellicht niet onmiddellijk voor betaald.

Nationale parken
Militairen, voedselinspecteurs, cipiers en de luchtverkeersleiding werken door. Ook pensioenen en uitkeringen worden gewoon uitgekeerd. Ongeveer 400.000 civiele medewerkers van Defensie worden wel naar huis gestuurd. Nationale parken, musea en bezienswaardigheden als het Vrijheidsbeeld gaan dicht.

Ook de activiteiten van ruimteorganisatie NASA worden op een laag pitje gezet: er wordt voorlopig enkel nog voor de ondersteuning van astronauten gezorgd. Wapens kopen wordt voorlopig een stuk moeilijker, omdat er ook in het personeel van het Bureau van Alcohol, Tabak en Vuurwapens, dat de vergunningen verleent, gesnoeid wordt. Vuilnis wordt niet meer opgehaald in Washington DC. Het budget van de Amerikaanse hoofdstad is immers, in tegenstelling tot dat van de 50 staten, een aangelegenheid van het Congres.

Videoboodschap
Obama heeft ondertussen militairen nogmaals gerustgesteld: ze zullen niet getroffen worden door de shutdown. "We zullen ervoor zorgen dat jullie de middelen blijven krijgen die nodig zijn om jullie missies te doen slagen", klonk het in een videoboodschap die werd verspreid nadat het Congres de deadline voor een financieringswet had laten verstrijken.

"Het Congres heeft helaas zijn verantwoordelijkheid niet genomen", aldus Obama. Hij benadrukte vervolgens dat hij een noodwet heeft ondertekend die ervoor zorgt dat militairen gewoon doorbetaald worden tijdens de sluiting.

Burgers die voor Defensie werken worden wel door de shutdown getroffen. "Jullie en jullie families verdienen beter dan het non-functioneren dat we nu in het Congres zien." Hij beloofde zich in te zetten om hen zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen.

Vertragingen
Ook bedrijven krijgen last van het sluiten van overheidsdiensten. Zo stelt de Federal Aviation Administration de certificering van nieuwe vliegtuigen uit, wat onder meer bij vliegtuigmaker Boeing vertraging oplevert.

De Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden heeft de overheidsfinanciering afhankelijk gemaakt van uitstel en aanpassing van 'Obamacare', de wetgeving die alle Amerikanen dwingt een zorgverzekering af te sluiten. De door Democraten gedomineerde Senaat weigerde zich echter te laten afpersen, zoals zij het omschreven.

@BarackObama
De Amerikaanse president Barack Obama toonde zich via sociaalnetwerksite Twitter echt ontgoocheld. Hij drukte er zijn ongeloof uit dat de Republikeinen de shutdown niet hebben willen voorkomen.

Akkoord zoeken
De laatste keer dat de overheid 'op slot ging' was eind 1995, begin 1996 onder toenmalig president Bill Clinton. Nadat honderdduizenden ambtenaren 28 dagen thuis hadden gezeten, werd de onenigheid tussen Clinton en het door Republikeinen gecontroleerde Congres alsnog opgelost.

De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner, wil de komende dagen een conferentie organiseren voor beide kamers van het Congres om alsnog tot een akkoord te komen. Democratisch kopstuk in de Senaat Harry Reid reageerde afwijzend: hij wil niet onderhandelen met een pistool tegen het hoofd.


Bron: De Morgen

http://www.demorgen.be/dm/nl/17161/...ht-gedaan.dhtml

Mening: Het resultaat van mengeling van twee tegenpolen in de top van de piramide, leidt tot dit soort acties. Ik vermoed alleszins dat, zoals ongeveer 17 jaar geleden, deze shutdown weinig zal uithalen. Wat mij wel stoort aan vele artikels over de VS is dat Republikeinen als 'rednecks' worden afgeschilderd, maar voor Amerikanen staan deze vaak garant voor economische binnenlandse stabiliteit. Er is wel degelijk een reden waarom de verkiezingen altijd zo nipt uitdraaien.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 1st October 2013, 19:38
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
‘Dit soort onnozelheden kan de economie een appelflauwte bezorgen’

‘Dit soort onnozelheden kan de economie een appelflauwte bezorgen’


De Amerikaanse overheid zit op droog zaad. Zonder een begrotingsakkoord krijgen alleen noodzakelijke diensten geld. Koen Deleus, senior economist bij KBC, waarschuwt dat de shutdown best niet te lang aansleept.




De felbesproken government shutdown is een feit. Zitten de VS nu met een economisch probleem?

‘Vanaf vandaag zitten zo’n 800.000 ambtenaren werkloos thuis. Dat weegt twee keer op de economische groei. Ten eerste presteren die mensen geen werkuren, ten tweede zullen ze sommige uitgaven misschien uitstellen. Ze dragen dus niet bij aan de economische groei.’
‘De Amerikaanse economie kan dat wel even aan. Maar langer dan een paar weken moet het toch niet duren. Zelfs een sluiting met twee weken doet de economische groei drukt de groei in het vierde kwartaal met 0,25 tot 0,5 procentpunt.


Eind 1995 ging de overheid 21 dagen dicht. De economie in de VS en daarbuiten merkte het amper.

‘Tijdens de vorige sluiting van de overheid tussen 16 december en 5 januari 1996 was de blijvende impact op de markten en economie inderdaad klein. Maar toen zaten we in een heel andere situatie. De economie was namelijk flink aan het groeien. Op de dag van de shutdown zakten de markten trouwens met 3 procent, maar dat bleek een knikje in een opwaartse trend.’
‘Deze keer is de situatie veel fragieler. De groei is trager en de overheidsbesparingen voor dit jaar lopen al op tot 1,7 procent van het bruto binnenlands product. Deze shutdown komt daar bovenop. De vraag is of deze onnozelheid de economische groei in de VS geen appelflauwte zal bezorgen.’


Ondertussen reageren de markten bijzonder passief. Alsof er niets aan de hand is.

‘Beleggers kijken niet alleen naar wat de overheid doet, maar
nog meer naar wat de Federal Reserve (de Amerikaanse centrale bank red.) doet. Ondanks de eerdere aankondiging dat die minder geld in de economie ging pompen, heeft de Fed vorige week beslist om de geldkraan toch nog even open te houden. Tot opluchting van de markten die de monetaire versoepeling niet graag snel zien verminderen.’
‘Als reden voor het uitstel van de afbouw verwees de voorzitter van de Fed, Ben Bernanke, expliciet naar de toen dreigende shutdown. Het was een soort voorzorgsmaatregel, zeg maar. Mogelijk denken de financiële markten dat een sluiting van de overheid de Fed ertoe zal aanzetten om ook in oktober de inkoop van overheidsobligaties niet terug te draaien. Of hoe de politiek de Fed gijzelt.’


Moet de rest van de wereldeconomie wakker liggen van de shutdown?

‘Niet meteen. Maar opnieuw, de vraag is hoelang de situatie zal aanhouden. Met de tussentijdse parlementsverkiezingen voor de deur is het opletten de Amerikaanse bevolking niet te veel tegen zich in het harnas te jagen. Misschien zullen de politieke partijen, en zeker de Republikeinen, daardoor toch nog snel naar een oplossing willen zoeken.’
‘Over twee weken of ten laatste eind oktober bereiken de VS ook het wettelijke schuldenplafond (en kunnen ze dus geen extra geld meer lenen red.). Dat is een veel groter obstakel voor de economische relance en ook dat moet politiek omzeild worden. De vraag is maar of Republikeinen en Democraten een oplossing kunnen vinden voor de schuldenlimiet als ze nu al struikelen over de begroting. Zo bekeken is wat nu gebeurt, geen positief signaal.’


DSAvond, 01-10-2013 (Jan-Frederik Abbeloos)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 12:22.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.