actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Cultureel-maatschappelijk
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 23rd September 2013, 11:13
T*ïssa Vermeiren T*ïssa Vermeiren is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2013
Locatie: Oostmalle
Posts: 25
Lightbulb Kotstudenten zijn vaak eenzaam




Kotstudent is vaak eenzaam

Vanaf vandaag trekken naar schatting 220.000 studenten naar de universiteit of de hogeschool. Bij de start van dit nieuwe academiejaar waarschuwt Teleblok dat veel studenten eenzaam zijn op kot. Eén op de drie jongeren (34 procent) die de hulplijn de vorige jaren contacteerde tijdens de examens, kon nergens anders terecht. Zes procent van de telefoontjes ging specifiek over eenzaamheid, staat maandag in Het Laatste Nieuws, De Morgen en Metro.

Volgens de meest recente cijfers van 2011-2012 zit 47 procent van alle universiteitstudenten op kot. In Leuven en Gent samen vertegenwoordigt dat 60.000 jongeren. Zo'n kot is goed voor het sociaal contact, klinkt het dan meestal. Maar in de realiteit blijken niet alle studenten over een goed sociaal netwerk te beschikken.

Sociaal leven
"Nogal wat studenten zeggen ons dat ze het moeilijk hebben met de overstap van secundair naar hoger onderwijs", zegt Kathleen Devos, coördinator van Teleblok, in de kranten. "Ze hebben het vooral over de grote veranderingen in hun sociale leven: zelfstandig hun leven inrichten, een nieuwe vriendenkring opbouwen of omgaan met kotgenoten met andere interesses."

In 6 procent van alle gesprekken die Teleblok voert, is eenzaamheid de centrale problematiek. "Het is een probleem waar studenten niet graag mee naar buiten komen", zegt Devos. "In onze samenleving bestaat het beeld dat de studententijd de tijd van je leven is. Dat maakt het moeilijk om erover te praten met vrienden of familie."

De hulplijn wil met vijf tips de studenten een houvast bieden om tijdens de eerste maanden hun sociale leven op te bouwen, bijvoorbeeld door zich te laten begeleiden door een peter of meter uit een hoger jaar.


Bron: de Zita
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 24th September 2013, 14:02
T*ïssa Vermeiren T*ïssa Vermeiren is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2013
Locatie: Oostmalle
Posts: 25
Thumbs up commentaar

Ik vind dit artikel echt nieuws omdat het veel studenten kan waarschuwen vooraleer zij de keuze maken om op kot te gaan. Mensen zouden zeker wel eens kunnen verschieten als ze deze cijfers zien. Studenten denken: `Op kot gaan is leuk en je hebt altijd mensen om je heen!` Maar niets is minder waar. Zo blijkt uit dit artikel.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 05:52.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.