actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Cultureel-maatschappelijk
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 20th September 2013, 14:50
c*rl.proost c*rl.proost is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: Turnhout
Posts: 128
Radioactieve gel gelekt uit opslagvaten in Dessel

In de opslagplaats voor kernafval bij Belgoprocess in Dessel is een laagradioactieve gel gelekt uit 5 vaten. De gel werd ook nog in zo'n 40 andere vaten aangetroffen. Er zou geen gevaar zijn voor de volksgezondheid. Volgens Electrabel moet de oorzaak worden gezocht bij de aanwezigheid van grind in het betonmengsel waar het afval ingekapseld zit. Dat blijkt alleszins uit de eerste analyses.

In de opslagbunkers van Belgoprocess wordt laagradioactief afval afkomstig uit de kernreactoren van Doel gestockeerd. Bij een controle in februari ontdekten experts van het NIRAS (Nationaal Instituut voor Radioactief Afval en verrijkte Splijtstoffen) dat er een gel lekte uit vijf vaten waarin het radioactieve afval ingekapseld zit in beton.
Electrabel werkte na de vaststelling van de feiten samen met het NIRAS een gecoördineerd actieplan uit om de oorzaak te onderzoeken. De gel blijkt volgens de eerste analyses het resultaat van een zogenoemde alkali-silicareactie, een bekend fenomeen in de bouwkunde. In de vaten wordt grind verwerkt in de betonstructuur, die het laagradioactieve afval binnenin omhult. Het zou dat grind zijn dat is gaan reageren met het kernafval. De gel werd ook nog in 40 andere vaten aangetroffen, maar die lekken niet.
Electrabel voert momenteel nog verschillende testen en analyses uit: betontesten, chemische en radiologische analyses van de substantie en het verzamelen van technische informatie. In functie van de definitieve resultaten van deze testen, zullen "de nodige maatregelen worden genomen om de opslag en berging in alle veiligheid en op lange termijn voort te garanderen", klinkt het.

"Geen risico voor gezondheid of milieu"
Bij Belgoprocess zegt men dat de lekken geen gevaar met zich meebrengen. "Jullie moeten zich geen zorgen maken", aldus woordvoerder Bart Thieren in "De ochtend". "Belgoprocess staat voor de veilige opslag van dit type afval. Er is geen gevaar voor de gezondheid, voor onze mensen of voor het milieu."
Ook het NIRAS bevestigt dat het fenomeen geen nucleair of radioactief risico inhoudt en geen invloed heeft op het welzijn en de gezondheid van de medewerkers, de omwonenden en de omgeving.

De vaten zelf hebben overigens geen veiligheidsfunctie, luidde het. "Het systeem is zo opgebouwd dat het afval nooit uit de installatie kan sijpelen. Buiten het vat heb je nog de omgeving, het gebouw, zodat we kunnen garanderen dat niets uit de installatie ontsnapt."

Bij Belgoproces in Dessel liggen meer dan 7.000 vaten met licht radioactief afval. Ze worden om het half jaar gecontroleerd, nadat tien jaar geleden roest is ontdekt op de vaten. Electrabel heeft voorlopig de verwerking van kernafval uit Doel stilgelegd.

Bron: De Redactie, 20/09/2013

Mening: Er wordt uiteraard, zeker door de groenen, weer meteen luid geroepen omtrent een gebrekkige veiligheid ivp alles wat te maken heeft met kernenergie. Toevallig zijn wij met aardrijkskunde vorig academiejaar OP die site geweest, nadat het lek er al was (al wisten we dat toen nog niet…). De site bevat verschillende soorten radioactief afval en het laagradioactieve afval is verre van gevaarlijk. Het bevat zo weinig straling dat een mens zo’n vat zelfs op een ‘gezonde’ manier zou kunnen knuffelen! Vroeger dumpte men dit soort afval zelfs in zee. Nu lekken enkele van deze vaten en men doet alsof de wereld vergaat. Ten eerste is dit lek opgemerkt en zoekt men er een oplossing voor. Ten tweede is de gel nog steeds in de opslagruimte gebleven en kan het dus totaal geen kwaad voor mens/milieu.
Ik denk dat de mensen wat meer vertrouwen moeten hebben in de opslag van dit afval. Dit is een zeer gecontroleerd proces, men heeft het afval in de hand. Dit in tegenstelling tot de processen die in een kernreactor gebeuren, kijk maar naar Fukushima.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 20th September 2013, 17:15
Cedric.Van.Nederkassel Cedric.Van.Nederkassel is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2011
Locatie: Zandhoven
Posts: 65
Lekken Belgoprocess

Beste Carl
Ik ben van de mening dat we hier niet zo vlot over kunnen gaan. Ik ben in het middelbaar ook een bezoekje gaan brengen aan Belgoprocess. Daar leggen ze duidelijk uit dat ook hoogradioactief afval wordt bewaard in de dezelfde beton van het licht radioactief afval. Een heel voorzichtige houding is dus aan de orde!

Daar komt nog eens bij dat het bewaren van radioactief afval vrij "nieuw" voor ons is. we hebben hier nog niet veel ervaringen in en de wetenschappers komen voortdurend voor nieuwe problemen te staan. In onderstaande links vind je twee artikels waarbij het duidelijk wordt dat dit niet het eerste incident is bij Belgoprocess.

http://www.rtv.be/artikels/nieuws/2...oprocess-in-mol

http://www.demorgen.be/dm/nl/6779/K...verbeterd.dhtml
Met citaat antwoorden
  #3  
Oud 20th September 2013, 17:40
c*rl.proost c*rl.proost is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: Turnhout
Posts: 128
Cedric

Wat je zegt klopt uiteraard, dit hoogradioactief afval wordt daar inderdaad ook verwerkt en opgeslagen. De laag beton is er echter veel dikker en het gebouw heeft ook veel dikkere muren. Als er iets uit zo'n vat 'ontsnapt', dan zal het altijd binnen de opslagplaatsen blijven.

Zoals jouw twee artikels zelf schrijven is de veiligheid recent nog enorm verbeterd en was het incident te wijten aan een menselijke fout (een potje plutonium op de grond laten vallen...) waarbij nooit gevaar was voor de gezondheid.

Volgens mij voeren ze bij Belgoproces wel degelijk voldoende controles en zullen ze op die manier tijdig kunnen ingrijpen bij onregelmatigheden...
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 13:11.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.