actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > VARIA > Polls
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Bekijk Resultaten Peiling: Inschrijvingsproef hoger onderwijs wenselijk?
Nee, liever niet 3 30.00%
Ja, goed idee 5 50.00%
Ja, maar dan verplicht 2 20.00%
Stemmers: 10. U mag niet stemmen in deze peiling

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 28th June 2013, 04:23
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Inschrijvingsproef hoger onderwijs binnenkort verplicht

Proef bij inschrijving hoger onderwijs binnenkort verplicht


Wie een opleiding hoger onderwijs wil starten, zal in de toekomst verplicht worden een niet-bindende ijkingsproef af te leggen.



Een ijkingsproef moet in de toekomst aantonen of de student over de juiste startcompetenties beschikt om een bepaalde richting te volgen. Het gaat wel om een niet-bindende proef. Wie niet slaagt, kan zich dus toch nog inschrijven.

Er gaan al langer stemmen op om een oriënterend examen in te voeren bij de overgang van het secundair onderwijs naar het hoger onderwijs. Er bestond discussie over de vorm van het examen en of het resultaat bindend moest zijn of niet. Over het centrale doel is iedereen het wel grotendeels eens: een betere oriëntering bij de studiekeuze. Wanneer meer studenten de opleiding kiezen die bij hun past, zouden ook de lage slaagpercentages in het eerste jaar verbeteren, is de achterliggende redenering.


Kijken of student juiste startcompetenties heeft

In antwoord op een vraag van LDD-parlementslid Boudewijn Bouckaert heeft onderwijsminister Pascal Smet (SP.A) nu laten verstaan dat hij een principeakkoord heeft met de top van het secundair en hoger onderwijs.

"Er komt geen oriëntatieproef aan het einde van het secundair onderwijs. Maar er is afgesproken dat we gaan naar een verplichte niet-bindende ijkingsproef bij de inschrijving in het hoger onderwijs", legt Smet uit aan Belga.

Doel blijft studenten zo goed mogelijk te oriënteren. Bedoeling is om voor de start van de opleiding een beeld te krijgen of iemand de startcompetenties heeft om opleiding X of Y te volgen.

"Maar de proef is niet-bindend. Wie gemotiveerd is, kan zich bij een slecht resultaat toch inschrijven en bijvoorbeeld beslissen om zich bij te werken", legt minister Smet uit.

De SP.A-minister benadrukt ook dat het systeem stapsgewijs zal ingevoerd worden. Een concrete timing voor de invoering is er nog niet.


Arteveldehogeschool: 'Geringe slaagkans heeft alarmpeil bereikt'

"Dergelijke ijkproef is nodig, want de geringe slaagkansen van generatiestudenten heeft stilaan een alarmpeil bereikt", zegt Guido Galle, directeur onderwijs en studentenbeleid aan de Gentse Arteveldehogeschool.

"Ik denk dat de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) en de Vlaamse Hogescholenraad (VLHORA) het er eigenlijk mee eens zijn dat de minister een dergelijk niet-bindende oriënteringsproef moet lanceren", aldus Guido Galle.

"Ongeveer 38 procent van de generatiestudenten zijn succesvol, dat is heel laag en daalt sinds 2007 zelfs licht. Iedereen in de onderwijswereld is het erover eens dat het zo niet verder kan."

Het grootste aandachtspunt blijft volgens Galle de studiekeuzebegeleiding vanaf het vijfde jaar secundair onderwijs. "In sommige scholen is die uitstekend, maar in veel middelbare scholen ondermaats. Dat zeggen ook de CLB, wetende dat studiekeuzeoriëntatie niet meer tot hun kernopdracht behoort. Die werd door een vorige onderwijsminister aan de scholen toevertrouwd, maar daar is te weinig expertise aanwezig en steunt te veel op vrijwillige inzet van klasleerkrachten."


Blog Knack, 27-06-2013 (Belga/AVE)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 12th August 2013, 19:58
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Volledig vrije studiekeuze is fout

Volledig vrije studiekeuze is fout

Guy Tegenbos


Wat is het ergst? Meer dan de helft van de jongeren die hoger onderwijs aanvatten, laten mislukken na één jaar? Of ze niet volledig vrij laten en ze alleen toelaten tot richtingen waarin ze een goede kans op slagen hebben?


Traditie zegt: eer betuigen aan voorstel en vervolgens niets beslissen

De meeste landen vinden het eerste het ergst en passen het tweede toe. Vlaanderen niet.

De meeste Vlamingen wegen die twee mogelijkheden zelfs niet tegen elkaar af. Ze denken dat de dingen niet anders kunnen zijn dan ze nu zijn. Ze aanvaarden de jaarlijkse hecatombe, de academische slachtpartij op het einde van het eerste jaar. En ze tillen er zwaar aan als iemand niet de studies van zijn voorkeur kan volgen. Ze kennen allemaal wel iemand die, tegen een of ander advies in, toch in een bepaalde richting geslaagd is.

Dat met die aanpak, elk jaar opnieuw, tienduizenden jongeren een volledig jaar verliezen, dat de docenten de helft van hun lessen voor niks geven, dat de helft van wat ouders en belastingbetalers voor dat eerste jaar betalen, weggegooid geld is, dat vindt men minder erg dan een beperking van de vrije keuze van jongeren. Terwijl die vrije keuze in de helft van de gevallen tot een mislukking leidt en 95 procent van die mislukkingen voorspelbaar is. Het blijft merkwaardig.

Elke poging om voor andere richtingen dan geneeskunde en tandheelkunde een toelatingsproef op te zetten, werd afgewezen. Zelfs een vrijblijvende oriëntatieproef die jongeren niet zou verbieden een richting te kiezen maar het alleen zou afraden, sneuvelde. Ook de Chrysostomosproef die prof. Piet Janssen en Geert Wels ontwikkelden aan de KU Leuven, en ook de test die prof. Wouter Duyck in de UGent uitbracht.

En het moet gezegd: die Vlaamse aanpak doet – tot grote buitenlandse verbazing – geen afbreuk aan de kwaliteit van onze afgestudeerden en ons onderzoek.

De nieuwe rector van de KU Leuven, Rik Torfs, heeft een alternatief: hij stelt voor het eerste semester om te vormen tot een selectiesemester. Nadien volgt dan een grote volksverhuizing naar richtingen waarvoor men wel geschikt is. Er is een financieringsstelsel nodig dat dit ondersteunt.

Het is een eerbaar en valabel voorstel. Het verdient nadere studie en heeft die ook nodig.

De traditie in Vlaanderen wil dat aan zo’n voorstel en zijn bedenker enkele dagen alle eer betuigd wordt door er heftig over te discussiëren, en dat er vervolgens niets over beslist wordt. Dat kan ook dit keer gebeuren.

Maar vroeg of laat moet Vlaanderen toch eens iets beslissen. Het heeft namelijk nog een tweede unieke opvatting. We laten niet alleen iedereen toe, het inschrijfgeld voor het hoger onderwijs is hier ook veel lager dan elders. Dat trekt EU-studenten aan die men dan niet met toelatingsproeven kan afremmen.


DS, 12-08-2013 (Guy Tegenbos)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 16:59.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.