|
|
Onderwerp Opties | Zoek in onderwerp | Waardeer Onderwerp | Weergave Modus |
#1
|
|||
|
|||
Gevaarlijke bacterie op rund- en kalfsvlees
Een groot deel van het kalfs-, rund- en kippenvlees in onze supermarkten is besmet met de gevaarlijke, antibioticaresistente ESBL-bacterie. Herman Goossens, hoogleraar microbiologie aan de Universiteit Antwerpen en internationaal expert op het vlak van antibiotica, luidt de alarmbel.
‘De bacterie is een van de grootste bedreigingen voor de volksgezondheid. Het is een sterk onderschat gevaar’, zegt Goossens. De ESBL-bacterie is aan een opmars bezig omdat veehouders te veel antibiotica aan hun dieren toedienen. Een recent onderzoek van de Nederlandse consumentenorganisatie toont aan dat de ESBL-bacterie in meer vleessoorten voorkomt dan tot nu werd aangenomen. Volgens Goossens zijn de cijfers in België vergelijkbaar. Nederland nam al uitgebreide maatregelen om de ESBL-bacterie terug te dringen. Ook Europa onderzoekt een striktere regelgeving voor het toedienen van antibiotica aan dieren. In België, daarentegen, moet de landbouwsector volgens professor Herman Goossens nog een grote inspanning leveren. Zelfregulering, zoals de sector bepleit, volstaat niet. Bron: De Standaard Datum: 25 mei 2013 Ik vind deze bacterie die voorkomt in vele vleessoorten toch wel verontrustend. Deze bacterie is antibioticaresisent. Hierdoor kunnen we mogelijke ziekte niet bestrijden met antibiotica omdat dit geen effect zal hebben. Deze bacterie is resistent geworden doordat de veehouders te veel antibiotica toedienen aan hun dieren. Ik vind dat men dringend een striktere regelgeving moet maken voor het toedienen van antibiotica aan dieren. Het is namelijk schadelijk voor mens en dier. |