actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Gezondheid
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 18th March 2013, 19:59
c*arlotte.meeus c*arlotte.meeus is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: lichtaart
Posts: 125
Aantal soa's in België blijft toenemen

In 2011 werden 5.364 meldingen geregistreerd van de seksueel overdraagbare aandoeningen syfilis, gonorroe en chlamydia. Dat zijn er meer dan in 2010 (4.617). Sinds 2008 (3.930 meldingen) steeg het aantal met 36,1 procent. Chlamydia is de soa die het vaakst wordt vastgesteld, de meeste nieuwe gevallen van besmetting werden in Vlaanderen geregistreerd. De cijfers blijken uit het antwoord van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) op een schriftelijke vraag van Peter Logghe (Vlaams Belang).
De chlamydia-infectie is de meest gediagnosticeerde seksueel overdraagbare aandoening (soa) en de stijgende trend zet zich voort, met in 2011 een nieuwe stijging met 15 procent. Sinds 2008 (2.601) steeg het aantal nieuwe meldingen op jaarbasis met meer dan 1.000. De meeste nieuwe gevallen in 2011 werden geregistreerd in Vlaanderen (1.887), gevolgd door Brussel (1.278) en Wallonië (383). 63 procent van de geïnfecteerden is een vrouw.

Chlamydia is het gevolg van een besmetting door de bacterie chlamydia trachomatis en is zeer besmettelijk. Toch wordt de soa vaak weken, maanden of zelfs jaren na de besmetting opgespoord, omdat in veel gevallen geen directe klachten optreden.

Het aantal gonorroe-meldingen stijgt sinds 2002 jaarlijks gemiddeld met 14 procent. De meeste nieuwe gevallen in 2011 werden geregistreerd in Vlaanderen (472), gevolgd door Brussel (248) en Wallonië (110). Het overgrote deel van de infecties werd vastgesteld bij mannen (78 procent). Gonorroe, beter bekend als 'druiper', ontstaat doordat een bacterie zich bij mannen in de urineleider nestelt. Het gevolg van die besmetting is een hevige ontsteking van de urinebuis, die een hevige pijn veroorzaakt.

Het aantal syfilis-meldingen stijgt eveneens, maar de trend zwakt af sinds 2008. Hier is 82 procent een man. In 2011 werden de meeste nieuwe gevallen vastgesteld in Vlaanderen (347), gevolgd door Brussel (257) en Wallonië (104). Ook syfilis is een bacteriële besmetting die vaak pas in een later stadium wordt ontdekt en tot hoofdpijn, botpijn, een ontsteking van de lymfeklieren, haaruitval en uiteindelijk zelfs tot aantasting van het hart en het ruggenmerg kan leiden.

Bron : http://www.standaard.be/artikel/det...130318_00508067

Mening :
Dit artikel is toch verontrustend. Het aantal soa's is enorm toegenomen en dit hoofdzakelijk bij vrouwen. Ik vind dan ook dat het "veilig vrijen" gepromoot moet worden, als je de indrukwekkende cijfers bekijkt, lijkt het echter noodzakelijk. Te weinig mensen beseffen welke gevolgen deze soa's met zich mee kunnen brengen. Het kan je lichaam zodanig aantasten dat zelfs je hart en ruggenmerg er onder kunnen leiden! Toch staan mensen hier te weinig bij stil, vooral jongeren. Zij zijn namelijk op jongere leeftijd seksueel actief, maar beseffen niet wat voor gevolgen het kan hebben. Vaak vinden zij het ook onnodig of durven ze niet tegen hun partner zeggen dat ze een soa hebben (opgelopen), waardoor de partner ook besmet kan geraken. Waardoor je in een vicieuze cirkel geraakt en het aantal soa's zal blijven toenemen met de jaren.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 19th March 2013, 16:52
charlotte.verboven charlotte.verboven is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2011
Locatie: malle
Posts: 112
Dit is zeer verontrustend! Hoe kan het zijn dat er zo veel mensen besmet geraken terwijl we toch in een land leven met voldoende voorbehoedsmiddelen waar mensen toch ook voldoende op de hoogte zijn van de risico's. Misschien kan de overheid nog meer geld investeren in het promoten van voorbehoedsmiddelen? Deze cijfers zouden ze op de één of andere manier toch ook nog duidelijk moeten maken aan de mensen. Mensen staan te weinig stil bij de gevolgen van een SOA of weten er gewoon te weinig over.
Met citaat antwoorden
  #3  
Oud 19th March 2013, 20:41
Britt.VanLooveren Britt.VanLooveren is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2011
Locatie: Zoersel
Posts: 144
We hebben inderdaad heel wat voorbehoedsmiddelen zoals Charlotte vermeldt maar als je nadenkt zijn de meeste voorbehoedsmiddelen niet bestemd voor het behoeden van soa's maar wel het voorkomen van zwangerschappen. Enkel een condoom is hier van toepassing. De jongeren zijn vroeger seksueel actief en denken vooral aan het behoeden van een zwangerschap en daarom nemen de meisjes de pil. Ik denk eerder aan een campagne met soa's zodat jongeren gaan stilstaan bij de gevolgen hiervan. Het promoten van vaccins zou hier ook wel bij helpen. Een vaccin zorgt ervoor dat je lichaam antistoffen ontwikkelt als het in contact komt met een specifieke ziekte, zodat je niet besmet geraakt. Voor een aantal soa's bestaat er een vaccin dat je beschermt tegen een besmetting.
Uiteraard is vrijen met condoom nog steeds de beste keuze!
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 19:30.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.