actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > EUROPA > Politiek
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 13th December 2012, 10:21
Wim.Caers Wim.Caers is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Ravels
Posts: 100
Europa bereikt akkoord over bankentoezicht

De 27 minister van Financiën van de Europese Unie zijn het vannacht eens geraakt over het toezicht op de banken in de eurozone. Volgens Europees commissaris voor de Interne Markt Michel Barnier zal het geïntegreerde toezicht vanaf 1 maart 2014 operationeel zijn.

"Historisch akkoord toezichthouder", tweette Barnier na afloop van de veertien uur durende vergadering in Brussel. De woordvoerder van het Cypriotisch voorzitterschap gaf dan weer aan dat de onderhandelingen met het Europees parlement nu snel zouden kunnen starten.

Eerste stap
De oprichting van een gemeenschappelijk bankentoezicht in de eurozone, een taak voor de Europese Centrale Bank, is de eerste stap richting een bankenunie die de Europese leiders voor ogen hebben om nieuwe crisissen in de toekomst te vermijden.

"Wat beslist is in deze gemeenschappelijke aanpak, is een begin van een geïntegreerd toezicht op 1 maart 2014. Het zal operationeel zijn op die datum, met een zekere flexibiliteit", zei Europees commissaris Barnier. Tijdens de top van oktober hadden de Europese leiders nog beslist over een invoering in de loop van 2013.

150 tot 200 banken
De ECB zal enkel voor banken met meer dan 30 miljard euro op de balans bevoegd zijn, of wanneer ze goed zijn voor meer dan 20 procent van het bbp van hun land van oorsprong (tenzij de activa lager liggen dan 5 miljard euro). De Franse minister van Financiën Pierre Moscovici haalde een cijfer aan van 150 tot 200 banken die onder het rechtstreeks toezicht van de ECB zouden vallen. De instelling zal echter het recht hebben in geval van nood bij elk van de 6.000 banken in te grijpen.

"Steen voor steen zijn we bezig de crisis in de eurozone op te lossen. Het is een signaal naar de rest van de wereld: men mag vertrouwen hebben in Europa, men mag vertrouwen hebben in de eurozone", zei Moscovici. Het akkoord kwam er enkele uren voor de top van staats- en regeringsleiders in Brussel. Voor de Duitse minister Wolfgang Schäuble gaat het om "een mooie bijdrage" aan die top.


De Morgen
13/12/2012


Mening:
Eén gemeenschappelijk toezicht door de ECB (Europese Centrale Bank) over de grote banken in Europa is zeker een stap voorwaarts. Op die manier zal Europa sneller en tijdiger kunnen ingrijpen als blijkt dat een bank niet houdt aan de opgelegde regels. Laat ons hopen dat daardoor bankencrisissen en meteen ook het wankelen van het financieel systeem vermeden kan worden. Mocht het toch nodig zijn om in te grijpen, dan kan dit onmiddellijk via Europa en zal niet eerst elk land afzonderlijk voor zijn bank in problemen met staatssteun en garanties moeten komen.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 21:02.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.