actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 22nd November 2012, 10:37
s*eben.wouters s*eben.wouters is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: Wechelderzande
Posts: 49
Loonkloof tussen diploma's groeit

Loonkloof tussen diploma's groeit

Startloon verschilt sterk Tussen diploma's


BRUSSEL - Het volstaat niet om een diploma te hebben, je moet het juiste diploma hebben. De kloof tussen het startsalaris van de ‘harde' wetenschapper en de ‘zachtere' beroepen neemt toe.

Het ene diploma architectuur is het andere niet. Terwijl professionele bachelors architectuur een gemiddeld startloon van 1.842 euro bruto ontvangen, verdienen hun collega-masters burgerlijk ingenieur architect bij de start van hun loopbaan gemiddeld 2.856 euro bruto, ruim 1.000 euro meer dus. Wat meer is, het startloon van de bachelors architectuur is ten opzichte van 2010 met gemiddeld 59 euro gedaald, dat van de masters architectuur met gemiddeld 167 euro gestegen.

Dit voorbeeld illustreert een bredere tendens op de arbeidsmarkt: hoe hoger en wetenschappelijker het diploma, hoe hoger het gemiddelde startloon. En de verschillen groeien.

Dit alles blijkt uit de nieuwe editie van de salarisenquête die Vacature en de KU Leuven elke twee jaar afnemen, dit jaar bij ruim 45.000 ondervraagden. Volgens die bevraging verdient de gemiddelde werkende Belg vandaag 3.133 euro bruto per maand – netto blijft daar 1.984 euro van over. Een stijging met 129 euro sinds 2010 die volledig toe te schrijven is aan de indexering van de lonen. De ene helft van de ondervraagden vindt zijn loon trouwens rechtvaardig, de andere helft niet. Maar dat gemiddelde verbergt dus grote, en groeiende, loonverschillen tussen opleidingniveaus en types. Het gemiddelde bruto startloon van een universitair met een masterdiploma ligt 1.000 euro hoger dan dat van iemand zonder diploma. En tussen diploma's kan het startsalaris dus ook met 1.000 euro of meer verschillen (zie grafiek) .

Terwijl apothekers, burgerlijk ingenieurs en artsen zich verzekeren van het beste startloon, leveren andere diploma's een bescheidener beginsalaris op. Onze bachelor in de architectuur wordt onderaan de ranglijst vergezeld van afgestudeerden in toerisme en recreatie, de kunsten, horeca en hotelbeheer en nog een derde type architect: de binnenhuisarchitect. Zulke, vaak ‘zachtere', diploma's verdienen tot 46,2 procent minder dan het hoogste gemiddelde startloon. In 2010 bedroeg dat verschil nog 42 procent.

Die loonkloof wordt trouwens alleen maar groter als we aanvullende specialisaties in rekening brengen. Wie na het universitaire basisdiploma nog een aanvullende master behaalt, een MBA of een doctoraat, ziet zijn of haar gemiddelde salaris met respectievelijk 1,6, 9,2 en 9,3 procent stijgen.

De groeiende spanning tussen de starterslonen is geen verrassing voor Luc Sels, professor aan de KU Leuven en drijvende kracht achter de enquête. ‘Het cliché wil dat diploma's er niet meer toe doen, maar het omgekeerde is waar, ze zijn een noodzakelijke voorwaarde geworden voor een goed salaris', merkt Sels op. ‘De kostprijs van geen diploma te hebben stijgt alleen maar naarmate onze economie meer hooggeschoolde, vaak technische specialisatie vraagt.'

Wie dan ook een hooggeschoold basisdiploma behaalt dat sterk georiënteerd is op de arbeidsmarkt plukt daar de vruchten van. Het verklaart volgens Sels de hogere starterslonen onder de verschillende ingenieurtypes: ‘Dergelijke harde wetenschappers stromen uit in heuse hoogopgeleide knelpuntberoepen', zegt de arbeidsmarktspecialist.

Het is met andere woorden het klassieke spel van vraag en aanbod. Fel bevraagde functies worden sterker verloond, en die situeren zich in onze economie vooral in de wetenschappelijke, technologische sector. Maar niet altijd. Ten opzichte van 2010 zijn het de startlonen van verpleegkundigen die het sterkst stegen – van 2.027 tot 2.347 euro bruto – iets wat opnieuw te verklaren is door de schaarste op de arbeidsmarkt. Zij klimmen dan ook in de loonhiërarchie.

Gediplomeerden in lichamelijke opvoeding, kinesitherapie en logopedie zagen hun startloon dan weer het sterkst dalen ten opzichte van twee jaar geleden.

Man-vrouw

Die andere beruchte loonkloof, tussen mannen en vrouwen, neemt ondertussen wel lichtjes af. Als we het loon van een man en een vrouw met dezelfde functie, in hetzelfde bedrijf, met dezelfde ervaring en hetzelfde opleidingsniveau vergelijken, verdient die vrouw nu gemiddeld 8,35 procent minder dan haar mannelijke collega. In 2006 bedroeg die loonkloof nog 8,46.

Bron: De Standaard

Mening
De loonkloof tussen diploma's vind ik wel logisch. Het is normaal dat iemand die een hoger diploma heeft behaald voor dezelfde job meer betaald krijgt. De loonkloof tussen man en vrouw moet echter wel volledig verdwijnen. Of het nu een man of vrouw is die de job uitoefent, dat blijft toch hetzelfde? Ok, er zijn jobs die eerder voor mannen of eerder voor vrouwen zijn, maar over het algemeen moet deze kloof gewoon verdwijnen.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 22nd November 2012, 11:47
R*xane.van.looveren R*xane.van.looveren is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: Herenthout
Posts: 63
Ik vind het echt schandalig dat de loonkloof tussen mannen en vrouwen nog steeds zo groot is. 8,46 is echt nog veel te veel. Hoe kan men rechtvaardigen dat een man meer verdient als de vrouw exact hetzelfde werk levert en hetzelfde diploma heeft?!
Dat de loon kloof tussen de verschillende diploma’s zo verschilt is ergens wel logish. Bovendien is het iets waarvan men al op de hoogte is in het algemeen wanneer men een studie kiest. Wel vind ik dat het een zeer groot verschil is en dat het dalen van de lonen voor lagere diploma’s en het stijgen voor die met de hogere niet echt nodig is. Zo wordt de kloof enkel groter.
Met citaat antwoorden
  #3  
Oud 22nd November 2012, 15:29
Matthias.Krols Matthias.Krols is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Oud-Turnhout
Posts: 108
De loonkloof tussen diploma's vind ik ook niet meer dan normaal. Je wordt bijvoorbeeld niet zomaar dokter. Dit vergt jaren aan een stuk harde arbeid. Jaren aan een stuk moet je het uiterste uit de kan halen om het menselijk lichaam door en door te kennen. In al die jaren kunnen ze geen geld verdienen, omdat ze voltijds studeren. Sommige mensen halen dan weer een diploma op hun eenentwintigste en eventueel zelfs op hun achttiende. Deze mensen verdienen bijvoorbeeld 20000 euro per jaar (kleine 2000 euro per maand). Wanneer iemand met een diploma doctoraat begint te werken heeft deze persoon al meer dan 100000 euro verdiend. Logisch dat een dokter dan meer gaat verdienen. Moest een dokter niet meer verdienen dan 2000 euro per maand, dan waren er gewoon geen mensen meer die voor dokter willen studeren.
De loonkloof tussen man en vrouw moet wel verdwijnen. Het is onbegrijpelijk dat dit in de eenentwintigste eeuw nog altijd kan!
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 12:29.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.