actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Overige 'milieubijdragen'
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 20th November 2012, 14:52
F*nne.Baeken F*nne.Baeken is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: Turnhout
Posts: 103
Meer dan helft van Europees water krijgt onvoldoende

Meer dan helft van Europees water krijgt onvoldoende

Een groot deel van het Europese water is nog te vervuild. Volgens het Europees Milieuagentschap (EEA) zal slechts de helft de Europese doelstellingen halen tegen 2015.

Het jongste EEA-rapport voorspelt dat slechts 52 procent van het Europese water de normen haalt die de Europese Unie zichzelf tegen 2015 heeft opgelegd.

Er is de laatste 25 jaar "aanzienlijke vooruitgang" geboekt, zegt de EEA, onder meer via een verbetering van de afvalwaterzuivering en een beperking van de fosfaten in detergenten, maar Europa blijft nog een heel eind bij de normen vandaan.

Meststoffen

De problemen blijven zowel bij oppervlakte- als grondwater groot. Daarvoor heeft de EU ecologische, chemische en kwantitatieve normen opgesteld, in de zogeheten kaderrichtlijn water. Die normen moeten vanaf 2015 gehaald worden.

Meer dan de helft van het oppervlaktewater (rivieren, meren en kustzones) krijgt nog steeds een onvoldoende voor de ecologische normen.

De belangrijkste vervuiling komt van meststoffen uit de landbouw. Die kunnen tot eutrofiëring leiden, een teveel aan voedingsstoffen dat bepaalde soorten te veel doet groeien en zo de biodiversiteit doet dalen.

Vlaanderen scoort slecht

Een tiende van het oppervlaktewater en een kwart van het grondwater scoort slecht op chemisch vlak. Het gaat dan om de aanwezigheid van zware metalen en andere schadelijke stoffen.

In zestien EU-landen is meer dan 10 procent van het grondwater er chemisch slecht aan toe. In Vlaanderen, Luxemburg, Tsjechië en Malta loopt dat zelfs op tot 50 procent.

Ook de hoeveelheid beschikbaar water baart Europa zorgen: het gebied met waterschaarste wordt groter. Daarnaast neemt ook het aantal overstromingen toe.

In het rapport dringt de EEA aan op een beter waterbeheer, via een integrale aanpak.

Bron: Knack, 19/10/2012, http://www.knack.be/nieuws/planet-e...00210233784.htm

Commentaar:
Het is al positief dat we de laatste 25 jaar erop vooruit zijn gegaan maar het kan natuurlijk altijd nog beter. Het is de bedoeling dat Europa de normen gaat halen tegen 2015 en dit gaat heel moeilijk worden. De kans is ook heel groot dat we dit niet halen. Ik denk dus ook dat er een beter waterbeheer moet komen, zoals de EEA zegt. Hopelijk kunnen er betere maatregelen komen die de waterkwaliteit nog doen stijgen.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 15:14.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.