actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > Thomas More Kempen > (Stage-)lesmateriaal > ALGEMEEN
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 3rd August 2013, 05:19
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Lightbulb Tien tips voor een geslaagde sollicitatie

Tien tips voor een geslaagde sollicitatie


Terwijl het einde van de crisis nog steeds niet in zicht is, maken veel schoolverlaters zich op voor hun eerste sollicitaties. Enkele tips.



1. Voorbereiding, voorbereiding, voorbereiding

Zorg dat je tot in het oneindige bent voorbereid op je sollicitatie. Los van je opleiding, je kwaliteiten en je CV is de mate waarop je je voorbereidt op een gesprek wat je al dan niet toegang geeft tot een job, datgene wat je onderscheidt van je concurrenten.

Solliciteren lijkt een onmogelijke opdracht. In enkele minuten tijd moet je iemand die je nooit eerder hebt gezien ervan overtuigen dat jij beter bent dan alle andere kandidaten die hij die dag of die week zal ontvangen en dat hij jou daarom één van de belangrijkste kansen in je leven moet geven. De kans op slagen stijgt evenredig met de kwaliteit van je voorbereiding.

Solliciteren is een vak apart. Bereid je voor op solliciteren in het algemeen. Zoek de do’s en dont’s van een sollicitatiegesprek op via internet. Maak lijsten van wat je te vertellen hebt, schrijf scenario’s uit, oefen voor de spiegel en doe een rollenspel met iemand van wie je hoopt dat hij zijn tijd wil steken in jouw toekomst.

Bereid je ook voor op deze specifieke sollicitatie. Vraag je af wat er allemaal kan gebeuren tijdens het gesprek en maak lijsten van alle vragen die mogelijk aan bod kunnen komen.

Bereid je zeker voor op ellendige vragen waar op het eerste gezicht geen goede antwoorden mogelijk zijn zoals de dooddoener ‘wat zijn jouw negatieve karaktertrekken’?

Vraag je af wat de beste antwoorden zijn op vragen als:

- Wat wil je verdienen?
- Wat zijn je ambities?
- Waar zie jij jezelf over 5 jaar?
- Waarom moet ik jou kiezen en niet iemand anders?
- Heb jij zelf nog vragen?

Zorg dat je een goed antwoord klaar hebt op alle vragen die kunnen gesteld worden.

Maak ook een lijst van alle dingen die jij zelf aan bod wil laten komen en zoek manieren om ze in het gesprek in te bouwen, ongeacht de richting die de sollicitatie uitgaat.


2. Zorg dat je alles weet over het bedrijf waar je solliciteert

Veel bedrijven nemen er geen genoegen mee dat je geïnteresseerd bent in de job die ze aanbieden. Ze willen ook weten waarom je voor hun onderneming wil werken en niet voor de buurman of de concurrentie.

Zorg dat je alles weet wat er te weten valt over het bedrijf waar je solliciteert. Zorg dat je weet wie de eigenaren en de topkaders zijn, wat ze doen en waar ze voor staan. Zoek zoveel mogelijk informatie op over de activiteiten maar ook over de missie en de waarden van het bedrijf.

Zorg dat je vooral een multi million dollar antwoord hebt op de vraag: ‘Waarom wil jij voor ons bedrijf werken?’


3. Schrijf een weergaloos CV

Dit is eigenlijk een pre-sollicitatietip want je CV bepaalt of je überhaupt wordt uitgenodigd voor een gesprek. Ga ervan uit dat er oneindig veel kandidaten zijn voor de job en dat het bedrijf het merendeel van de sollicitatiebrieven niet of nauwelijks gelezen in de vuilnisbak kiepert vooraleer het een selectie van uitverkorenen overhoudt.

Hou er rekening mee dat vele ontvangers van een CV niet bereid zijn om meer dan 10 seconden van hun tijd te besteden aan jouw document. Het is dus zaak om jezelf en jouw boodschap te verkopen in die tijdspanne.

Ook over de do’s en dont’s bij het opstellen van een CV vind je massa’s informatie op het internet. Besteed hier heel veel van je tijd aan.

Een vuistregel is dat je CV origineel mag, maar niet hoeft te zijn en dat hij zeker niet te afwijkend mag zijn.

Uit de band springende CV’s met veel toeters en bellen wekken bij veel managers eerder ergernis dan verwondering of interesse op.


4. Draag gepaste kledij

Wanneer je de job krijgt toegewezen, heb je meer dan voldoende tijd om je te bezinnen over het feit of je al dan niet zal meedoen aan Casual Friday. Voor het zover is, hou je er best rekening mee dat gepaste kledij een deal breaker is voor een geslaagde sollicitatie.

Of je dat nu rechtvaardig vindt of niet, een groot aantal mensen die sollicitaties afnemen, zetten in hun hoofd meteen een vinkje op basis van de kledij waarin je jezelf presenteert. Je krijgt nog meer dan voldoende gelegenheid om je hieraan te ergeren wanneer je de job hebt binnengehaald. In het andere geval kan je je alleen maar ergeren aan het feit dat je morgen opnieuw moet solliciteren.

Geen seconde over twijfelen: als je denkt dat je niet over de gepaste kledij beschikt, ga ze dan kopen. Zelfs al zou je ze later nooit meer aandoen, dan kan dit toch één van de meest geslaagde investeringen in je loopbaan zijn.

Gepaste kledij is wat je zou dragen wanneer je een officiële gelegenheid bijwoont of wat je aandoet wanneer je het bedrijf vertegenwoordigt. Beter een tikje conservatiever dan een tikje nonchalanter.


5. Weet wat je waard bent en laat dat ook zien

Voor degene die solliciteert, heeft een sollicitatiegesprek doorgaans maar één enkel doel: degene die tegenover je zit ervan overtuigen dat hij jou moet kiezen voor de job.

Weet wat je waard bent en laat dat ook zien. Geef blijk van visie en betrokkenheid. Leg uit hoe jij de job wil invullen. (Voorbereiding, voorbereiding, voorbereiding)

Probeer jezelf op een evenwichtige manier aan te prijzen zonder te overdrijven. Superlatieven zijn te mijden als de pest. Het laatste wat je wil is dat de persoon tegenover je de indruk krijgt dat je jezelf overschat.


6. Zeg niet te weinig, maar zeg zeker niet te veel

Sollicitanten die weinig zeggen en elke vraag pareren met een zo kort mogelijk antwoord, geven de indruk dat ze weinig in te brengen hebben of in het beste geval dat ze niet geïnteresseerd zijn. Wie weinig zegt, geeft zichzelf een one way ticket naar de onderste regionen van het stapeltje CV’s dat op tafel ligt.

Hetzelfde geldt voor wie te veel zegt. Wie zichzelf laat meeslepen in zijn enthousiasme en maar blijft doorratelen, loopt het risico dat hij ergernis opwekt of dat hij de indruk geeft dat hij (te) vol is van zichzelf.

Vergeet het stereotype van de sollicitant die het bedrijf met een vurige, gepassioneerde en vooral breedsprakerige redevoering overtuigt van het feit dat hij en hij alleen de enige in de wereld is, die de job met ongekend succes kan uitvoeren. Dat werkt niet meer sinds de jaren tachtig.

Wie veel te zeggen heeft, krijgt daartoe allicht alle kansen eens hij de job krijgt toegewezen. Voor het zover is, is enige bescheidenheid zeker op zijn plaats.

Bescheidenheid en zelfzekerheid zijn geen tegengestelden. Wie blijk geeft van beide, mag twee kernwoorden voor een geslaagde sollicitatie afvinken van zijn lijstje.


7. Toon interesse in de bredere context van de job waarvoor je solliciteert

Zoals gezegd: interesse in het bedrijf is minstens zo belangrijk als interesse in de job. Daarnaast geeft interesse in de bredere context van het aanbod altijd een goede indruk.

De ene job is vaak een springplank naar de andere en al tijdens het gesprek kan de man of vrouw die de sollicitatie afneemt zich al afvragen hoe je het er later vanaf zou brengen op andere plaatsen in het bedrijf.


8. Overdrijf niet met het in de verf zetten van je kwaliteiten die weinig of geen rechtstreekse invloed hebben op de vaardigheden die nodig zijn voor de job waarvoor je solliciteert.

Je denkt allicht dat het een goede indruk geeft wanneer je uitpakt met het feit dat je vloeiend Japans of Chinees spreekt, maar blijf daar zeker niet te lang bij stilstaan wanneer je solliciteert voor een job als boekhouder of veiligheidscoördinator.

Ga ervanuit dat degene bij wie je solliciteert een torenhoge ‘I couldn’t care less’ attitude heeft over alles wat niet rechtstreeks met de noodzakelijkheden voor de vacature te maken heeft.

Breng zeker niet je hobby’s of jouw persoonlijke bezigheden tijdens het weekend ter sprake.

Enige uitzondering op deze regel: wanneer je zeker weet dat degene die de sollicitatie afneemt, een gepassioneerd duiker is, mag je tussen neus en lippen al eens vertellen dat je schitterende foto’s hebt van je laatste 40-meterduik op het wrak van de Thistlegorm in de Rode Zee.

Het blijft een gok, want het komt al gauw over alsof je effect wil sorteren, maar als je het op de juiste manier aanbrengt, heb je mogelijk een streepje voor op de concurrentie.
Wacht daar in iedere geval mee tot een gepast moment en zeker tot wanneer de belangrijkste kwesties van de sollicitatie achter de rug zijn.


9. Zorg dat je geen seconde te laat bent.

Beter een uur te vroeg, dan een seconde te laat. Denk eraan dat een sollicitatie met goed gevolg één van de belangrijkste gebeurtenissen in je leven is. Die laat je niet verknoeien door een trein met tien minuten vertraging.

Hou er rekening mee dat geen enkel, maar dan ook geen enkel excuus voor te laat komen genade zal vinden in de ogen van de bedrijfsmedewerker die zijn tijd steekt in een gesprek met jou.


10. Zeg een sollicitatie nooit af

Vraag niet om een nieuwe afspraak omdat je de eerste afspraak niet kan nakomen. Ook niet als je ziek bent. Sleep je desnoods met 40 graden koorts naar een sollicitatie of beschouw anders deze opportuniteit als verloren.

Hoe je het ook draait of keert, zelfs met het beste excuus ter wereld geeft het een slechte indruk als je niet in staat bent op je eigen sollicitatie aanwezig te zijn.

Vele bedrijven trekken een bepaalde periode (een dag of een week) uit om sollicitanten te ontvangen. Aan het einde van die periode hebben ze vaak een keuze gemaakt. Een sollicitant die een week later nog op gesprek komt, loopt dan letterlijk achter de feiten aan.

Zelfs wanneer een bedrijf zegt dat het geen probleem is om een nieuwe afspraak te maken, slinken je kansen als sneeuw voor de zon wanneer je de eerste afspraak niet kan nakomen.

Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Dat geldt voor al deze tips. Maar wie wil een geslaagde sollicitatie laten afhangen van een uitzondering?

Wij raden iedereen aan om vooral de eerste tip zeer ter harte te nemen en op zoek te gaan naar meer informatie over succesvol solliciteren.


Blog Knack, 02-08-2013 (Eddy Eerdekens)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 20:03.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.