actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > EUROPA > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 8th November 2012, 07:53
g*rd.janssens's Avatar
g*rd.janssens g*rd.janssens is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: Turnhout
Posts: 97
Samaras: "Keuze tussen euro en drachme"

De Griekse premier Antonis Samaras beschouwt de stemming van het Griekse parlement over het nieuwe bezuinigingsprogramma als de belangrijkste beslissing in decennia. "Woensdagavond kiezen we tussen de euro en de drachme", klinkt het. Het pakket is met nipte meerderheid goedgekeurd.

De gemoederen in het centrum van Athene zijn weer verhit geraakt. Tienduizenden mensen zijn op straat gekomen tegen een nieuw pakket besparingsmaatregelen dat overigens met nipte meerderheid is goedgekeurd. Het is tot zware rellen gekomen tussen de ordetroepen en een deel van de manifestanten.

Een 200-tal gemaskerde demonstranten gooiden molotovcocktails richting de ordetroepen. De politie zette op haar beurt traangas en het waterkanon in. Vele betogers vluchtten de zijstraten in om beschutting te zoeken voor de brandbommen en het traangas.

De regering heeft het besparingspakket door het parlement gekregen. Dat was nodig om recht te hebben op een nieuwe schijf noodhulp van 31,5 miljard euro. In het nieuwe besparingspakket wordt onder meer voorgesteld pensioenen met 15 procent te verlagen. De pensioenleeftijd zou stijgen van 65 naar 67. Het loon van ambtenaren zou met 20 procent verlagen.


Bron: deredactie.be
Woensdag 7 november 2012


Bespreking: We waren het misschien al uit het oog aan het verliezen, maar in Griekenland heeft men nog steeds te kampen met een enorme fiscale crisis en lijdt de bevolking zwaar onder bezuinigingen die de overheid hen oplegt.
Nu zijn er wederom besparingen goedgekeurd en raakt men aan enkele heilige huisjes van de bevolking; namelijk pensioenen en ambtenaren-lonen.
Ik ben zelf van mening dat Griekenland al enkele jaren boven zijn (haalbare) stand leefde en het onvermijdelijk was dat er veranderingen zouden aankomen die een negatieve impact gingen hebben op de bevolking. Hoewel ik nu negatief zeg is dat louter op korte termijn. Zodra de Grieken zien dat de volgende generaties onder een minder zware schuldenlast gebukt moeten gaan en er later een stabieler economisch systeem in werking kan treden, zullen de harde overheidsbeslissingen misschien als noodzakelijk worden gezien.
In ieder geval hoop ik dat de Grieken niet weggaan van de Euro; dezelfde munt doorheen Europa is van vitaal belang om te zorgen dat leningen en steun uit andere landen (een min of meer sociaal systeem dus) te laten werken. Als er iedere keer met wisselkoersen gewerkt moet worden en de Euro dreigt te stijgen na de uittreding van Griekenland uit de Euro-zone, dan kan fiscale hulp daar ernstig bedreigt worden. Maar mocht het toch gebeuren, dan hoop ik dat de Grieken zich zelf uit hun crisis kunnen helpen.
Al is het maar om de poort van Europa naar het Midden-Oosten een degelijke stabiliteit te laten behouden.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 11:23.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.