actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Cultureel-maatschappelijk
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 20th December 2011, 19:45
Greet.VanDeun Greet.VanDeun is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Nov 2011
Locatie: Turnhout
Posts: 75
Historisch voedsel populair in crisistijd

Historisch voedsel populair in crisistijd
dinsdag 20 december 2011, 15u43Bron: Belga Auteur: jta

Mensen grijpen terug naar eten uit het verleden in tijden van crisis. Dat blijkt uit historisch onderzoek van Anneke Geyzen, zo meldt de Vrije Universiteit Brussel dinsdag in een persbericht. De historica analyseerde voor het onderzoek culinaire artikels en receptenrubrieken uit drie vrouwenmagazines uit de periode 1945-2000.
'In de periode 1945-2000 was het crisiselement de rode draad bij het oprakelen en vormgeven van zogenaamde ’tradities’ en ’grootmoeders keuken', klinkt het.

De moeilijke naoorlogse jaren, economische crises en verscheidene politieke impasses hadden veel invloed op artikels en recepten in de vrouwenmagazines. Tijdens economische crises voerde de overheid een landbouwpolitiek om de eigen productie te promoten en import tegen te gaan, aldus de onderzoekster.

Tijdens de economische terugval van de jaren 1970 werd er in vrouwenmagazines dan ook campagne gevoerd voor 'vertrouwde smaken' en recepten 'van bij ons'. Het aantal verwijzingen naar buitenlandse recepten nam in die periode bovendien aanzienlijk af.

Vanuit de sociologie en marketingstudies wordt algemeen aangenomen dat de recente aandacht voor 'smaken uit het verleden', 'traditionele' gerechten en recepten 'op grootmoeders wijze' grotendeels wordt veroorzaakt door de globalisering en industrialisering van de voedselketen.

'Ook andere factoren die een verlangen naar ’vertrouwde’ smaken aanwakkeren, zoals economische en politieke crises, brengen onzekerheden met zich mee en op culinair vlak wordt dat vertaald in termen als ’op ambachtelijke wijze’ of ’op grootmoeders wijze’', luidt het.

Geyzen analyseerde artikels en recepten uit 'De Boerin/Bij de Haard/Eigen Aard', 'Stem der Vrouw' en 'Het Rijk der Vrouw'.

http://destandaard.be/artikel/detai...DMF20111220_114

Eigen mening: Ondanks de globalisering grijpen we in tijden van crisis blijkbaar toch terug naar de dingen die ons vertrouwd zijn, het is natuurlijk ook logisch om in tijden van crisis eten te kopen dat niet tot hier gebracht moet worden in vrachtwagens en vliegtuigen en waarop dus minder transportkosten betaald moeten worden.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 14:31.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.