actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 24th November 2011, 13:14
Indy.Van.Noten Indy.Van.Noten is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2011
Locatie: Zandhoven
Posts: 35
Zelfs Schuldagentschap verrast over rente van nu al 5,5%

Zelfs Schuldagentschap verrast over rente van nu al 5,5%

Het Agentschap van de Schuld staat zelf te kijken van de sterk stijgende Belgische langetermijnrente. Dat zegt Jean Deboutte, directeur bij het agentschap, woensdagmiddag. België ziet zijn rente veel forser omhoogschieten dan andere eurolanden. Naast de eurocrisis lijkt de slabakkende regeringsvorming nu ook echt mee te spelen, bevestigt Deboutte.
De Belgische rente is bezig aan een steile klim en schommelt kort voor 16 uur rond 5,5 procent. "We kunnen beleggers de ongerustheid moeilijk kwalijk nemen", zegt Deboutte. "De situatie in de eurozone is onhoudbaar."

Echte test in januari
Voor België blijven de gevolgen voorlopig evenwel al bij al beperkt. Ons land heeft dit jaar al heel wat geld opgehaald en is bijna aan het einde van de uitgifte gekomen. De echte test volgt volgens Deboutte pas in januari. Maandag staat nog een veiling van Belgisch staatspapier op de agenda. "Dat kan een kleine veiling worden", zegt Deboutte. Het is hem ook opgevallen dat er plots veel belangstelling is voor staatsbons. "Er ligt daar nog veel kapitaal te wachten", klinkt het. (belga/kh)

23/11/11 17u51
bron: www.hln.be

Eigen mening:
Ik vind dit zeker nieuws! Als de rente zo hoog blijft gaat iedereen in heel België het voelen. De staat gaat veel meer geld moeten uitgeven aan hun leningen waardoor ze minder geld aan het bestuur kunnen uitgeven. Dit kan ook veroorzaken dat wij, als gewone mensen, NOG hogere belastingen moeten gaan betalen. Schandalig vind ik dat!
Ik hoop écht dat de politieken van België nu eindelijk echt doorhebben dat de tijd dringt en dat er zeer snel een hervorming volgt, want volgens mij ligt onze politieke instabiliteit grondig aan de basis van deze snelle stijging in rente.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 24th November 2011, 17:09
Jens.engelen Jens.engelen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2011
Locatie: Herenthout
Posts: 28
Ik ben het volledig eens met jou Indy! De overheid moet dringend met een oplossing komen. Anders gaat het er nog minder goed uit zien voor de gewone burger. Sommige mensen hebben het al moeilijk genoeg zo, stel je voor dat men nu nog hogere belastingen gaat vragen. Dit zou ook gewoon al schandalig zijn, omdat dit komt doordat de regering geen hervorming kan samenstellen. Het zou gewoon schandalig zijn moest dit allemaal zo verder gaan en dat België nog dieper zou zakken.
Met citaat antwoorden
  #3  
Oud 24th November 2011, 17:16
Jens.engelen Jens.engelen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2011
Locatie: Herenthout
Posts: 28
Belgische rente nadert gevarenzone

Belgisch staatspapier wordt donderdag opnieuw gedumpt dat het geen naam heeft. Dat duwt de Belgische rente 20 basispunten hoger tot 5,7 procent. Ook de spread met Duitsland bereikt een recordhoogte van 350 basispunten, ondanks het feit dat de Duitse rente ook vandaag in de lift zit.

Bovenop alle zorgen die België heeft, kwam er donderdag nog een nieuwe bij. De Belgische ondernemer, tot vandaag een van de sterkhouders van onze economie, wordt steeds somberder(1). Het ondernemersvertrouwen zakt voor de achtste maand op rij en daalt tot het laagste peil sinds oktober 2009.

Deze ochtend daalde de Belgische rente nog, maar ondertussen kwamen er meer dan 20 basispunten bij tot 5,7 procent. Daarmee is de Belgische rente in geen tijd naar een onhoudbaar niveau gestegen. Woensdag steeg de langetermijnrente van 5,2 tot 5,5 procent. De paniek was zo groot dat een telefoontje naar een obligatiehandelaar de volgende reactie opleverde: 'Bel me terug. Het is hier miserie tot en met.'

De Tijd berekende dat de recente renteklim de Belgische staat al 850 miljoen euro extra kost(2) in vergelijking met de uitgangspunten van de begroting 2012.

Hakbijl
Ons land heeft nog zo'n 100 basispunten (1 procentpunt) de tijd vooraleer een grote exodus uit ons staatspapier toeslaat. De redenering is als volgt. Clearinghuizen (instellingen die effectentransacties afhandelen) vragen onderpand voor die transacties. Belgisch staatspapier kan tot op vandaag voor bijna de volledige waarde in onderpand worden gegeven.


Clearinghuizen houden rekening met de hoogte van de tienjaarsrente. Ook het renteverschil met Duits staatspapier, de zogenoemde spread, is een belangrijke maatstaf. Die bedraagt momenteel 350 basispunten, een record.

De ervaring met onder meer Portugal en Italië leert dat de pijngrens op een spread van 450 basispunten ligt ten aanzien van een mandje landen met de hoogste kredietrating. Als die grens sneuvelt, verhogen de clearinghuizen hun onderpandvereisten voor Belgisch papier. Dat maakt het fors duurder Belgische obligaties te verhandelen, wat een volgende verkoopgolf in gang zou zetten.

Afgaand op de tienjaarsrente van de belangrijkste referentie, de Duitse Bund, komt dat hakbijlpeil vandaag neer op een Belgische tienjaarsrente van 6,72 procent. Nog 111 basispunten te gaan dus.

Duitsland
De tienjaarsrente op Duitse staatsobligaties gaat 2 basispunten omhoog tot 2,17 procent. Ondertussen is die klim wat teruggevallen. De Britten lenen nu goedkoper(3) - tegen 2,16 procent - op de internationale markten.

De Duitse rente is nog steeds zeer laag in vergelijking met die in andere Europese landen, maar het vertrouwen in de Duitse bunds heeft woensdag toch een serieuze knik(4) gekregen. De Duitse schatkist wist slechts voor 3,6 miljard euro nieuwe obligaties te plaatsen bij investeerders, terwijl ze mikte op 6 miljard euro. Opmerkelijk is dat de Bundesbank het gros van het papier opkocht.

Bron:
http://www.tijd.be/nieuws/geld_bele...130611-3467.art

Reactie:
Zoals je kan zien blijft de rente maar stijgen. Zo is ze vandaag weer 0,2% gestegen. Als dit zo gaat doorgaan gaat het van: "nadert de gevarenzone" naar "duikt gevarenzone binnen". Ik hoop zoals in mijn vorige reactie dat men het niet zover laat komen. Dat er zeer snel maatregelen/oplossingen moeten komen is voor iedereen ondertussen wel duidelijk. De vraag is: “Welke maatregelen/oplossingen gaat de regering opstellen?” en “gaan deze de juiste zijn zodat ze inderdaad een positief effect gaan hebben?”. Laten we allemaal hopen op het beste.
Met citaat antwoorden
  #4  
Oud 24th November 2011, 21:44
Evelien.Verlinden Evelien.Verlinden is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2011
Locatie: Wiekevorst
Posts: 120
België verkeert duidelijk vandaag in een financiële crisis en het wordt hoog tijd dat men daar iets tegen gaat doen, dit zal iedereen ook beamen. Het begint zelf zo erg te worden dat premier Leterme vandaag al volop staatsbonnen promoot. Ik vind dit enerzijds goed aangezien dit zeer voordelig is voor de spaarders onder ons, anderzijds vrees ik dat de Belgen een beetje het vertrouwen kwijt zijn na de schandalen rond Dexia. Waardoor ze een beetje bang hebben gekregen om nog geld uit te lenen. De schrik zit er dus goed in, ook bij onze politici dus hopelijk zal Di Rupo de onderhandelingen snel weer hervatten. Zodat België er weer financieel beter voor zal staan en men wat zakt tegenover die gevaarlijk rente van 6 %.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 16:09.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.