actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Overige 'milieubijdragen'
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 23rd November 2011, 21:58
Ilja.Bogaerts Ilja.Bogaerts is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2011
Locatie: Hoogstraten
Posts: 25
Elektronisch afval stapelt zich op in Argentinië

Elektronisch afval stapelt zich op in Argentinië

Argentinië werkt aan een wet die producenten van elektronica verplicht om afgedankte apparaten terug te nemen. Zowel in Argentinië als in andere Latijns-Amerikaanse landen groeit de elektronische afvalberg snel.

Mobiele telefoons worden in Argentinië gemiddeld na twee jaar gebruik vervangen. Oude telefoons blijven meestal thuis liggen of worden bij de vuilnis gegooid. Het land telt 40 miljoen inwoners en 34,3 mobiele abonnementen. Dat aantal stijgt naar 56 miljoen, als de mobiele nummers die niet meer in gebruik zijn - maar ook niet opgezegd zijn - worden meegeteld, zegt de Argentijnse tak van milieuorganisatie Greenpeace.

In de afgelopen vijf jaar groeide de mobiele telefonie in Argentinië sterk. Daardoor groeit ook de bezorgdheid over de giftige stoffen die in het milieu kunnen terechtkomen als telefoons worden weggegooid bij het huishoudafval.

Zo'n 40 procent van de bevolking is zich ervan bewust dat mobiele telefoons schadelijke stoffen bevatten, zegt Yanina Rullo van Greenpeace. Deze mensen bewaren hun oude telefoons thuis. Dertig procent van de bevolking gooit oude gsm's echter gewoon bij het reguliere afval, waardoor ze belanden op stortplaatsen.

Recyclage

Het Argentijnse Congres bestudeert momenteel een wet, gemodelleerd naar Europees voorbeeld, over verwerking van elektronisch afval. Het is de bedoeling bedrijven die elektronica op te markt brengen, te verplichten oude apparaten te recycleren of verwerken.

Volgens Greenpeace zijn er alleen in 2010 zo'n 12 miljoen mobiele telefoons, 2,6 miljoen computers, een miljoen tv's en 1,2 miljoen printers verkocht. Argentinië genereert jaarlijks drie kilo elektronisch afval per hoofd van de bevolking, ofwel 120.000 ton afval met giftige stoffen. Minder dan 2 procent daarvan wordt gerecycleerd.

In Latijns-Amerika hoopt zich jaarlijks naar schatting 800.000 ton elektronisch afval op, blijkt uit het Los residuos electrónicos, een rapport van de VN-erfgoedorganisatie Unesco over elektronische afval. De schatting is gemaakt op grond van rapporten uit Argentinië, Brazilië, Chili, Colombia, Mexico en Venezuela, waar meer dan 80 procent van alle elektronisch afval in de regio wordt geproduceerd.

Digitale kloof

Ondanks de omvang van het probleem, heeft nog niet een land in de regio geïntegreerde wetgeving op dit gebied. In plaats daarvan zijn er alleen geïsoleerde initiatieven op het gebied van hergebruik of verwerking van afgedankte producten.

De economische groei van de afgelopen jaren in Latijns-Amerika ging samen met pogingen om de digitale kloof de verkleinen in landen zoals Argentinië, Colombia en Uruguay. Wijdverbreid gebruik van laptops wordt gestimuleerd en er bestaat dringend behoefte aan wetgeving.

De voorgestelde Argentijnse wet maakt de individuele producent verantwoordelijk voor de verwerking van oude apparaten. Het wetsvoorstel wil tevens producenten stimuleren apparaten te maken die eenvoudig te recycleren zijn, geen giftige stoffen bevatten en een lange levensduur hebben. Verder zou elke gemeente met meer dan tienduizend inwoners zou een depot voor elektronisch afval moeten krijgen.

Bron: 23/11/2011
www.knack.be (http://www.knack.be/nieuws/planet-e...00009199337.htm)

Mening: Het is een goed gegeven dat ze hiervoor een wet gaan opstellen. Elektronische apparaten bevatten schadelijke stoffen en als we onze wereld nog lang draaiende willen houden, moeten we deze schadelijke stoffen, voor zover het kan, onschadelijk maken.

Deze wet zal ervoor zorgen dat elektronische apparaten gerecycleerd worden, maar natuurlijk moet de bevolking ook weten dat zo een apparaten gerecycleerd moeten worden. Het artikel vermeldt dan ook dat 40% van de bevolking zich ervan bewust is dat mobiele telefoons schadelijke stoffen bevatten. Met andere woorden 60% weet dit niet! Het is dus ook aan de orde om de mensen hiervan bewust te maken zodat ze hun elektronische apparaten bewust gaan laten recycleren in de plaats van deze gewoon in de vuilbak te gooien.

Langs de ene kant is het een goed gegeven dat ze hiervoor een wet aan het maken zijn maar waarom heeft dit zolang moeten duren? Doordat men dit een tijdje uit het oog verloren is, zijn er al ontzettend veel schadelijke stoffen vrijgekomen! Gelukkig willen ze er nu iets aan doen en gaan ze dit ook concretiseren.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 10:56.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.