|
|
Onderwerp Opties | Zoek in onderwerp | Waardeer Onderwerp | Weergave Modus |
#1
|
|||
|
|||
Veilige gluten voor mensen met allergie
Veilige gluten voor mensen met allergie
Nederlandse onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Wageningen Universiteit hebben ontdekt dat gluten kunnen worden gemaakt die veilig zijn voor mensen met coeliakie ofwel glutenallergie. De bevindingen werden vandaag gepubliceerd in het wetenschapsblad PLoS ONE. Bij mensen die aan coeliakie lijden, zorgt het eten van gluten voor een reactie van het afweersysteem, die leidt tot een chronische darmontsteking. Levenslang dieet De enige remedie is een levenslang, strikt glutenvrij dieet. Dat is lastig omdat mensen dan alle producten moeten laten staan die tarwe, gerst of rogge bevatten. Gluten zijn een mengsel van eiwitten dat functioneert als bind- en plakmiddel. Het zorgt er onder meer voor dat brood luchtig en zacht wordt. Er is bijvoorbeeld wel glutenvrij brood op de markt, maar dat is vaak droog en minder lekker dan gewoon brood. Veilige varianten De wetenschappers hebben ontdekt dat er natuurlijke varianten van gluteneiwitten bestaan die minder gevaarlijk zijn voor mensen met coeliakie. Ook tonen zij aan dat door de eigenschappen van verschillende eiwitten met elkaar te combineren, gluten kunnen worden gemaakt waar deze groep patiënten geen last van heeft. Zo zouden gewassen die al veilig zijn voor mensen met een glutenallergie, zoals maïs, rijst en haver, kunnen worden verrijkt met veilige gluteneiwitten zodat zij een betere bakkwaliteit krijgen. Ook zou het volgens de wetenschappers in theorie mogelijk moeten zijn om bijvoorbeeld tarwerassen met veilige gluten te ontwikkelen. (anp/tw) 16/12/10 23u53 Bron:www.hln.be Persoonlijke mening Heel wat mensen onder de wereldbevolking zijn glutenintolerant en volgen dus dagelijks een zeer strikt dieet. Ze moeten constant oppassen voor hun voeding omdat ze anders allerlei aandoeningen kunnen krijgen. Enkele van deze aandoeningen zijn; chronische diarree, gewichtsverlies, slaperigheid, … Deze ziekte is een aangeboren aandoening, die bij een onaangepast dieet kan lijden tot een beschadiging van het darmslijmvlies. Het is goed dat er een remedie is gevonden om gluten minder tot niet meer schadelijk te maken voor deze mensen. Zo kan deze groep van mensen meer variatie in hun eetgewoontes brengen en met een veiliger gevoel aan hun maaltijd beginnen. Daarom is dit artikel maatschappelijk relevant, je zal altijd wel eens te maken krijgen met personen die glutenintolerant zijn. Dit kan bijvoorbeeld zijn: ‘Je kookt voor vrienden, één van hen is glutenintolerant, voorheen moest je alles goed controleren of alles glutenvrij was voor hem/haar, nu niet meer.’ Persoonlijk ben ik heel blij dat er een oplossing is gevonden voor dit probleem! |