actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 4th November 2010, 16:06
Elise.Laureys Elise.Laureys is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Herentals
Posts: 94
Chinese arbeiders ziek door productie iPhone

Chinese arbeiders ziek door productie iPhone Apple opnieuw in opspraak door Aziatische toeleverancier

SJANGHAI - Bij Wintek, een Chinese schermtoeleverancier van Apple, zijn meer dan honderd werknemers zwaar ziek geworden door te werken met een giftig schoonmaakproduct.

Al twee jaar lang gebruikt Wintek voor het schoonmaken van zijn schermen het verboden product N-Hexaan. Dat is een gevaarlijk chemisch oplosmiddel dat de gezondheid ernstige schade toebrengt. Minstens honderd werknemers van het Chinese bedrijf raakten het afgelopen jaar vergiftigd door de stof. Zestig ervan verblijven al negen maanden in het 'Ziekenhuis van het Volk, nummer 5', ten oosten van Sjanghai. Daar revalideren ze maar moeilijk van de intoxicatie.

De zaak werd wereldkundig gemaakt door Stephen McDonell, correspondent voor de Australische publieke omroep ABC. In een radioreportage haalde hij verschillende, zieke werknemers van Wintek voor de micro. Het merendeel van de getroffen arbeiders zijn vrouwen. Volgens McDonell lijden ze aan duizeligheid en chronische pijn. De ergste gevallen raakten tijdelijk verlamd.

'Eerst werden mijn handen gevoelloos. Daarna kon ik amper nog wandelen en kreeg ik erge hoofdpijn,' getuigt een van de arbeidsters. 'Collega's die opnieuw werken, hebben er nog altijd last van.' De arbeiders, die werken in slecht geventileerde ruimtes, zeggen ook dat al minstens één collega overleden is aan de gevolgen van de vergiftiging.

N-Hexaan is een industrieel product gewonnen uit ruwe aardolie. Het werd in Europa vroeger massaal gebruikt bij de productie van benzine, lijm voor schoenen, leerproducten en dakwerken. In vele landen is het gebruik ervan sinds 1994 verboden. Onderzoekers stelden vast dat langdurige blootstelling het menselijk zenuwstelsel aantast. Volgens de getroffen arbeiders gebruikt Wintek sinds november 2008 het product om de aanraakschermen van mobiele telefoons en computers schoon te maken.

'N-Hexaan is een efficiënt en goedkoop poetsproduct. Met een ander schoonmaakmiddel zou onze input niet zo groot zijn als nu het geval is', verduidelijkt een werknemer van Wintek.

Recentelijk worden vooral producten van Apple met N-Hexaan schoongemaakt, beweren de vrouwen. Als bewijs had een van hen enkele logo's meegenomen en getoond aan McDonell. Wintek is goed voor 40procent van de productie van de nieuwste iPhone4. Daarnaast produceert het ook touchscreens voor Motorola, Nokia en Samsung.

Apple wenst niet te reageren op het nieuws. 'No specific comment', aldus Alan Hely, Senior Director Communications voor Apple Europe, in een reactie aan De Standaard. Wel wijst hij op de 'suppliers code of conduct'. Dat is een interne richtlijn die de leveranciers wijst op hun plichten. 'We dwingen gehoorzaamheid aan de Code af via een rigoureus monitorsysteem: bedrijvenaudits, corrigerende actieplannen en toezichtmaatregelen', aldus Hely.

Het is niet de eerste keer dat het Amerikaanse elektronicabedrijf negatief in het nieuws komt door een van haar Aziatische leveranciers. Zo is er het geval van Foxconn, een andere grote partner in China. In mei van dit jaar pleegden daar tien werknemers zelfmoord. Erbarmelijke werkomstandigheden, luidde de verklaring onder hun collega's. Apple betreurde openlijk de dood van de werknemers en startte een onderzoek naar de omstandigheden. Ook met Wintek had Apple al eerder problemen. In augustus 2009 staakte een honderdtal arbeiders voor een beter loon, meer vakantiedagen, betere hygiënische werkomstandigheden, een snellere betaling van overuren en tegen verplicht overwerk. Omdat het bedrijf de niet-stakers dubbel betaalde, haalde de staking weinig uit.

Bron: http://www.standaard.be/artikel/det...ikelid=B531M1SP
Datum: 03/11/2010

Ik vind het heel erg jammer dat er nog altijd mensen zijn die in erbarmelijke omstandigheden moeten werken. De gezondheid van de werknemers is toch heel belangrijk! Ik begrijp niet dat de eigenaars van deze bedrijven zulke schoonmaakproducten willen gebruiken. Het is niet omdat het een goedkoop product is dat je het ook moet gebruiken. Goedkope producten zijn lang niet altijd de beste producten. Bovendien zijn nu heel wat arbeiders werkonbekwaam en hebben ze aan dit product bepaalde letsels overgehouden. Eigenlijk is het welzijn van de werknemer het belangrijkste aspect in een onderneming. Als je ervoor zorgt dat zij zich goed voelen, zullen zij ook betere prestaties leveren!
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 4th November 2010, 19:43
Michael Van Deun Michael Van Deun is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Zoersel
Posts: 396
Chinese arbeiders ziek door productie iPhone

Ik weet dat er in de wereld nog steeds landen en gebieden zijn waar mensen in mensonwaardige omstandigheden moeten leven en werken. Maar ik vind dat sommige bedrijven er ook moeten ingrijpen. Winst opstrijken en groeien is natuurlijk wel belangrijk voor zo'n bedrijf, maar als je gaat produceren in lageloonlanden is het ook belangrijk dat je dat doet met een ecologisch en maatschappelijk verantwoord oog. Als consument van dit bedrijf kijk je heel kritisch op milieu- en arbeidsnormen vandaag de dag. Dit artikel zou een onderneming wel eens in een slecht daglicht kunnen plaatsen.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 14:00.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.