actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 2nd November 2010, 11:57
Lies.De.Kock Lies.De.Kock is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Geel
Posts: 74
Bijlessen zijn big business

Bijlessen zijn big business
Privesector ontdekt middelbare scholen

'Kent u ook het gevoel uw kinderen niet te kunnen helpen te slagen op school?' Een bedrijf stelt de vraag in een reclamespot en biedt aan bijles aan huis te geven. Privélessen zijn big business geworden.

Van onze redacteur

‘Dag mama, dag papa.'

‘Hoe was het op school?'

‘Gewoon... Allez, ik heb een probleem met wiskunde.'

‘(schreeuwend om hulpWaaaaa!'

Waarna de commentaarstem volgt: ‘Kent u ook het gevoel uw kinderen niet te kunnen helpen te slagen op school? Voor u is er Educadomo. Doe ook een beroep op studiebegeleiding aan huis voor bijlessen of ter voorbereiding op examens.'

‘De reclamespot wordt niet toevallig nu uitgezonden', zegt algemeen directeur Meir Malinsky van het bedrijf Educadomo. ‘De kinderen hebben vlak voor de herfstvakantie hun eerste rapport van het schooljaar gekregen. Bij slechte resultaten begint het bij ouders te dagen dat het over vijf weken examens zijn.'

Dan denken ze in de richting van de wiskundeleraar die na schooltijd – in het zwart – de kennis van algebra bijschaaft bij zwakke leerlingen. ‘Weinig bekend is dat er bedrijven gespecialiseerd zijn in bijlessen aan huis. Dat maken we duidelijk met onze reclamecampagne op de nationale radio', zegt de directeur.

Malinsky ziet een duidelijk verschil met de bijklussende wiskundeleraars. ‘Ze zijn ongetwijfeld goede lesgevers. Maar waarin wij verschillen van hen: wij voeren eerst een analyse uit. Vaak heeft het kind geen problemen met wiskunde, zoals verkeerdelijk gedacht, maar heeft het een verkeerde studiemethode.'

Hoe efficiënt zijn de bijlessen? ‘Educadomo is een commercieel bedrijf. Natuurlijk verklaren die dat hun werk bijdraagt tot betere schoolresultaten. Alleen: dat is nooit bewezen, want nooit onderzocht', zegt professor pedagogie Bieke De Fraine (KU Leuven). ‘Je kunt je afvragen of het niet de taak van de school is om de leerlingen te begeleiden. Moeten ouders daarvoor betalen?

Jan Stevens is de coördinator van Koogo, de koepel van ouderverenigingen van het gemeentelijk onderwijs. Hij loopt niet hoog op met bijlesbureaus. ‘Zij spelen in op de angst van ouders. O wee, als hun zoon of dochter niet vlot mee kan in de klas. De oplossing moet op school worden aangereikt: via inhaallessen of in overleg met de zorgcoördinator en het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB). Intussen moeten ouders leren te aanvaarden dat hun kinderen soms minder presteren.'

Meir Malinsky van Educadomo is het daar niet mee eens. ‘We leven in een competitieve wereld. Kinderen moeten gewapend op de arbeidsmarkt komen. Ouders voelen die druk. Het is toch normaal dat ze het beste willen voor hun kinderen?'

325 euro voor tien uur

Bijlessen kosten natuurlijk geld: de analyse vooraf 75euro, een les 25tot 30euro per uur. Een doorsneeleerling volgt tien uur bijles. Dat betekent minstens 325euro. Dreigt er een kloof te ontstaan tussen rijk en goed opgeleid enerzijds en arm en laaggeschoold anderzijds?

‘Leraren in het zwart circuit vragen evenveel', reageert Malinsky. ‘Het is waar dat we bij onze start vier jaar geleden hoofdzakelijk kinderen uit de betere klasse bereikten. Tegenwoordig bieden we ook groepslessen aan voor drie kinderen. Dan is het maar 10euro per uur.'

2 november 2010
bron : http://www.standaard.be/artikel/det...50&subsection=3

eigen mening :
Ik vind het goed dat leerlingen de kans krijgen om bijlessen te volgen. Maar waarom moet dit gecommercialiseerd worden? Op mijn middelbare school kregen wij telkens de mogelijkheid om bijlessen op school te volgen. Telkens wannneer een bepaald onderwerp je niet lag , kon je jezelf vrijwillig en kosteloos inschrijven. Deze sessies waren in groep maar ze werden gegeven door je eigen leerkracht die wist hoe zij/hij je het best kon helpen.

In het KVRI te Vorselaar gaat ook zo'n dergelijk systeem door. Ik heb al verschillende lijsten in de klassen zien hangen waarop leerlingen zichzelf konden inschrijven. Het enige is wel ouders kunnen hier geen dwang uitoefenen. Je moet het als leerling zelf willen en je vervolgens zelf opgeven voor de lessen.

Citaat:
Hoe efficiënt zijn de bijlessen? ‘Educadomo is een commercieel bedrijf. Natuurlijk verklaren die dat hun werk bijdraagt tot betere schoolresultaten. Alleen: dat is nooit bewezen, want nooit onderzocht', zegt professor pedagogie Bieke De Fraine (KU Leuven).


Of het effectief werkt is dus nog niet bewezen? De leerling in kwestie moet vooral eraan willen werken. Wanneer Educadomo enkel en alleen op de behoeften van ouders inspeelt zullen de resultaten ook uitblijven. Je mag een kind niet dwingen.

Het bedrijf heeft dit goed gezien , ze spelen in op de gevoelens en behoeften van ouders. Deze zullen vervolgens dan ook de rekening betalen. Aan het kind wordt hier niet zozeer gedacht. Vervolgens kan je jezelf vragen stellen over heel deze opzet.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 2nd November 2010, 14:54
Liesanne.Boeren Liesanne.Boeren is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Retie
Posts: 97
bijlessen

Ik ben het eens met Lies.

Langs de ene kant is het heel erg goed dat leerlingen de kans krijgen om bijlessen te volgen. Zo vergroten hun slaagkansen immers.
Maar ik vraag me dan af of het wel echt moet door zo'n bedrijf. De leerkracht zelf weet toch immers veel beter hoe hij/zij de leerlingen kan helpen en motiveren?
Daarbij komt ook nog eens dat deze het examen opsteld, en dus de leerling beter in die richting kan sturen dan een losstaand bedrijf.

Wat de leerkrachten inderdaad niet altijd doen is zich uitgebreid bezig houden met de studiemethode, het bedrijf zegt dat zij dat wel doen.
Maar ook daar hebben de meeste scholen uiteindlijk al een oplossing voor: "Leren leren".
Dat is ook best wel duur, maar nog altijd goekoper dan naar zo'n bedrijf te stappen.

Conclusie: ik vraag me toch ook af of het hier werkelijk om het welzijn van de kinderen gaat, dan niet over winst maken.
Met citaat antwoorden
  #3  
Oud 2nd November 2010, 15:15
MinkeVanHoof's Avatar
MinkeVanHoof MinkeVanHoof is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2006
Locatie: Zandhoven
Posts: 281
Ik geef sinds vorig jaar bijles aan een jongen voor het vak Engels.
Zijn leerkracht biedt amper ondersteuning aan en legt zelfs in de les bijna niets uit.
Sinds de bijles zijn zijn punten beter en houdt hij net zijn hoofd boven water.
Zelf oefeningen maken op tijden kan hij niet goed omdat hij niet altijd begrijpt waarom we bepaalde tijden gebruiken. Die verduidelijk ik dan nog eens elke keer en het is constant herhaling van de tijden en deze gebruiken in oefeningen.
Het feit dat hij elke week een uurtje daar mee bezig is helpt hem. Want na twee maanden vakantie moest ik weer van nul beginnen, hij wist nog maar 2 tijden.

Ik geef ook bijles aan iemand die van richting veranderd is en dus bijgewerkt moet worden. De school voorziet daar meestal ook niets voor. Meestal krijgen de leerlingen een pakket dat ze zelfstandig moeten bijwerken. Maar dit kan voor bepaalde leerlingen toch wel moeilijk zijn!

Ik snap dus wel dat er ouders zijn die vinden dat hun zoon of dochter bijles nodig heeft en dat je als leerkracht dit niet voor iedereen kan voorzien. Een lesweek kan soms als zwaar genoeg zijn.

Mij hebben ze trouwens vorig jaar gezegd dat je zelf geen bijles mag geven aan je eigen leerlingen, net omdat je ze dan zou kunnen bevooroordelen.
Dan heb ik het niet over dingen nog eens duidelijk uitleggen of een zieke leerling bijwerken. Maar echt bijles mocht op mijn vorige school niet, dan moest je die leerling doorspelen naar een collega.
Met citaat antwoorden
  #4  
Oud 2nd November 2010, 15:38
Eva Thijs Eva Thijs is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Gierle
Posts: 423
Persoonlijk ben ik van mening dat de school eerst moet proberen om de leerlingen te helpen. Als ze een onderdeeltje niet goed begrijpen, moeten de leerkrachten maar een stukje van hun pauze opofferen om de leerling opnieuw uitleg te geven. Natuurlijk is dat moeilijk als een leerling echt niets snapt van het hele vak. Bijlessen kunnen dan de oplossing bieden. Maar zoals in het artikel staat, het kost veel geld en ik kan me voorstellen dat er veel ouders zijn die geen 320 euro over hebben om bijlessen te betalen.
Ikzelf heb ook lang bijlessen gevolgd voor Frans. Iedere week 12 euro, bijna een heel jaar lang. Het schooljaar daarop weer dezelfde situatie. In totaal heb ik tijdens 3 schooljaren bijlessen gekregen voor Frans en tijdens 1 schooljaar voor Engels. Ik heb het geluk gehad dat mijn ouders dat geld hadden maar bij gezinnen die onder de armoedegrens leven, hebben de kinderen niet de mogelijkheid om de leerstof in te halen die ze op dat moment niet begrijpen.
Wat ikzelf een betere oplossing vind, is dat er op school tijdens een extra uur remidiale hulp wordt aangeboden. Toen ik in het eerste jaar zat, heb ik heel vaak een uitnodiging gekregen om een extra uur op school te blijven. We kregen de uitleg van de les opnieuw en we maakten oefeningen. Maandag kon je zo extra hulp voor Nederlands of Frans krijgen en op dinsdag werd er uitleg gegeven over wiskunde. Dat was volledig gratis en voor de leerlingen was het niet zo erg. Je was tenslotte maar één uurtje langer op school en je zat in een groepje in de les, dat maakte dat je jezelf niet super dom voelde omdat er nog klasgenoten aanwezig waren.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 19:04.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.