actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > Thomas More Kempen > Onderwijs
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 11th March 2010, 01:43
Véronique.Segers Véronique.Segers is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Merksplas-Turnhout
Posts: 122
Plaats op school voor elk kind in Vlaanderen op 1 september

Plaats op school voor elk kind in Vlaanderen op 1 september

datum: 10/03/2010
bron: HLN.be



Op 1 september zullen alle kinderen in Vlaanderen een plaats op een school hebben. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) vandaag beloofd in het Vlaams parlement. De sp.a-minister wil nog voor de zomer een duidelijk beeld krijgen van het capaciteitsprobleem in de Vlaamse steden en verwacht dat de steden en gemeenten hun vraag en aanbod in kaart brengen.

Het Vlaams parlement debatteerde vandaag over het capaciteitsproblemen in het Vlaamse onderwijs, en met name in de Vlaamse steden. Vooral in Antwerpen, Brussel en Gent dreigt een tekort van duizenden plaatsen in kleuter- en lagere scholen.

Noodfonds

Na een rondje 'zwartepieten' over wie schuld zou hebben aan de achterstand in de scholenbouw, suggereerde elke partij zijn oplossingen. Zo pleit Groen! voor de oprichting van een 'noodfonds'. Ook Open Vld wil dat er snel extra geld wordt vrijgemaakt. Vlaams Belang en Lijst Dedecker stellen dan weer voor om te snoeien in de middelen voor gelijke onderwijskansen (GOK-decreet) en zo geld vrij te maken. Meerderheidspartijen CD&V en N-VA suggereerden een verlaging van de btw voor scholenbouw.

Scholenbouw

Volgens gewezen onderwijsminister Frank Vandenbroucke (sp.a) zal de Vlaamse regering de komende jaren extra geld moeten vrijmaken voor scholenbouw. "Dat staat als een paal boven water", klonk het. Volgens Vandenbroucke heeft de vorige regering een grote inhaalbeweging op gang willen brengen, maar waren er een aantal hindernissen. Zo bleek de piste voor de alternatieve financiering een pak complexer dan gedacht. "Daarnaast is het ook zo dat we in een moeilijke financiële periode zaten", aldus Vandenbroucke.

Minister Smet wil eerst en vooral duidelijk zicht krijgen op het capaciteitsprobleem. Bedoeling is dat alle steden en gemeenten nog voor de zomer vraag en aanbod in de scholen in kaart brengen. Smet belooft alvast dat er tegen 1 september voor alle kinderen een plaats zal zijn. Dat zal wel niet altijd in de school van eerste keuze of de school "om de hoek" zijn. Maar alle kinderen zullen op 1 september naar een school kunnen gaan, verzekert Smet. "We zullen daartoe moeten doen wat nodig is", klonk het.

Afschaffing van de 2 kilometerregel
Op langere termijn zijn "structurele maatregelen" nodig. Zo verwees Smet naar de geplande afschaffing van de 2 kilometerregel, waardoor er in steden op kortere afstand van een andere school kan worden bijgebouwd.

Wat de financiering van de bijkomende capaciteit betreft, wil Smet nog geen mogelijkheden uitsluiten. Eerder suggereerde hij zelf al het gebruik het geld dat de KBC aan de Vlaamse overheid moet terugbetalen. Boudewijn Bouckaert (Lijst Dedecker) rook een "impliciete deal". "Minister Smet krijgt de KBC-miljarden en in ruil daarvoor maak sp.a zijn bocht over de Oosterweel", suggereerde Bouckaert. Minister-president Kris Peeters (CD&V) haastte zich om te zeggen dat er van zo'n deal geen sprake is.

"Smet ontkent problemen"
Volgens Brussels minister Jean-Luc Vanraes, bevoegd voor het Nederlandstalig onderwijs in Brussel, blijft Smet het tekort aan scholen in het hoofdstedelijk gewest negeren. "De minister ontkende opnieuw dat er capaciteitsproblemen zijn in het Nederlandstalig onderwijs en wenste zelfs niet in te gaan op de Brusselse onderwijsproblematiek", stelt Vanraes.

De cijfers kunnen volgens Vanraes echter niet ontkend worden: tegen 2015 zijn er in het Brussels gewest 15.000 nieuwe plaatsen nodig, waarvan volgens de 80-20%-regel er 3.000 door het Nederlandstalig onderwijs ingevuld moeten worden.

Einde inschrijvingsperiode

Minister Vanraes wacht nu 19 maart af, het einde van de eerste inschrijvingsperiode, waarna zal blijken of er nog een tekort aan klasjes is. Maar hij vreest dat minister Smet niet erg geneigd is om bij een tekort zijn verantwoordelijkheid voor het Nederlandstalig onderwijs in de hoofdstad van Vlaanderen op te nemen.
(belga/adv)

---------------------------

mening/evaluatie:

Zoals het artikel beschrijft zijn er inderdaad dringend "structurele maatregelen" nodig. De geplande afschaffing van de '2 kilometerregel' vind ik al een zeer goed idee. Hierdoor kunnen er in steden op kortere afstand van andere scholen nieuwe scholen worden bijgebouwd. Want zeg nu zelf... het is toch niet haalbaar om je kind eerst op school af te zetten 10 km van je huis om dan nog eens terug te rijden naar je werk?! Hoe lang zijn we dan onderweg? Vergeet vooral de filles niet!
Nieuwe scholen betekent ook dat er meer leerkrachten nodig zijn. Hebben we wel genoeg leerkrachten om in al deze scholen les te geven? Ik vraag mij ook af hoe men dit alles zal betalen (de nieuwe gebouwen en de extra leerkrachten die nodig zijn).

Hiernaast wil Pascal Smets ook dat scholenbouw beter wordt gekoppeld aan de stadsgroei. Dit wil zeggen dat als er een nieuwe wijk wordt gepland men ook direct plaats moet voorzien voor een school, iets wat tot nu toe nog niet gebeurt. Dit vind ik een zeer goed initiatief. Als men dit werkelijk waar maakt, zullen er in de toekomst geen incidenten meer zijn zoals deze. Ten derde wil hij nagaan of subsidies voor scholen die extra ruimte willen huren, haalbaar zijn.
Al deze plannen vind ik mooi, maar zijn ze ook haalbaar? Zoals bijvoorbeeld scholen die extra ruimte huren. Over welke soort ruimtes heeft men het dan, misschien de cafetaria van de sporthal?

Pascal Smet heeft ons beloofd dat op 1 september alle kinderen in Vlaanderen een plaats op een school hebben. Maar wil dat dan zeggen dat er bijvoorbeeld 40 kleuters in een klas zitten? Dit kan toch niet.
Ik ben benieuwd hoe Pascal Smet deze belofte zal waar maken. Ik hoop maar 1 ding: dat de kwaliteit van het onderwijs niet zal 'zakken'.

Laatst aangepast door Véronique.Segers : 11th March 2010 om 01:52.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 20th March 2010, 04:20
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Arrow Containerklassen

Containers creëren extra plaats


ANTWERPEN - Containerklassen. Daarmee alleen al kunnen tegen september zo'n 800 extra plaatsen gecreëerd worden in het stedelijk onderwijs in Antwerpen. Tenminste, als onderwijsminister Pascal Smet (SP.A) mee wil.



Het Antwerpse stadsbestuur blijft bekommerd om het capaciteitsprobleem in de scholen in de stad. Gisteren kregen de burgemeester en de schepenen een toelichting over het tekort aan plaatsen en werd er nagedacht over mogelijke oplossingen. Die oplossingen zijn er zeker, zegt schepen van Onderwijs Robert Voorhamme (SP.A). Maar dan zijn er op zeer korte termijn noodmaatregelen nodig.

Volgens Voorhamme zijn alle inrichtende machten van de scholen aan het kijken waar ze extra capaciteit kunnen winnen. Volgende week, op 26 maart, zitten vertegenwoordigers van de verschillende netten samen om alle voorstellen te bekijken. Maar de schepen heeft er goede hoop op dat dat minstens deels een oplossing kan bieden.

'Alleen al in het stadsonderwijs zouden we op dit moment al achthonderd plaatsen kunnen bijmaken, waarvan 250 voor eerste instappers', zegt hij. 'Dat is het aantal waar we nu vanuit gaan. Dat zal waarschijnlijk nog oplopen. En we rekenen erop dat de andere netten een soortgelijke inspanning zullen doen.'

Hoe denkt Voorhamme dat klaar te spelen? 'Bijvoorbeeld door extra containerklassen, of zelfs tijdelijke containerscholen te installeren.' Dat kan volgens de schepen bijvoorbeeld perfect op de grond van de stedelijke kleuterschool in de Grétrystraat, waar vier containerklassen zouden kunnen komen 'in afwachting van de kindercampus in de Lamornièrestraat met plaats voor vijfhonderd kinderen.'

'En waarom bouwen we geen tijdelijke containerschool op Park Spoor Noord vlak bij de kindercampus die we aan Hardenvoort plannen', zegt Voorhamme. 'Of een nieuwe tijdelijke basisschool op de voormalige IGA-gassite op Zurenborg. Als de minister bereid is te financieren, zijn er mogelijkheden genoeg.'

Dat kost natuurlijk allemaal geld. Een volledig uitgeruste container kost al snel 35.000 euro, rekent de schepen van Onderwijs voor. 'Maar die containers zijn natuurlijk niet verloren. Ze blijven onze eigendom en we kunnen die nadien hergebruiken.'

Om te bewijzen dat containerklassen geen koude, kille barakken zijn, neemt Voorhamme ons mee naar de Topsportschool in Wilrijk. Die huist al een drietal jaar in zo'n containers in afwachting tot ze in 2012 de nieuwe gebouwen kunnen betrekken. 78containers waren er nodig om plaats te bieden aan de 140 leerlingen van de school.

Directeur Frans Van den Wyngaert, de voormalige topscheidsrechter, leidt de schepen enthousiast rond. 'Ik wil nog wel tien of vijftien jaar blijven', zegt hij. 'Als ze me tenminste een nieuwe sporthal geven.'

'Deze klassen voldoen aan alle energienormen voor scholen', zegt Voorhamme. 'Ze hebben rolluiken en airco. Ze zijn klimatologisch zelfs beter dan veel oude schoolgebouwen.'

Bovendien kunnen ze heel snel gezet worden. 'In een drietal maanden tijd kunnen ze er al staan.'


DS, 20-03-2010 (Jozef Leysen)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 09:49.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.