actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 4th December 2009, 09:47
Tine.Suykerbuyk Tine.Suykerbuyk is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Essen
Posts: 75
Vijftigplusser scoort slecht bij collega's en werkgever

Vijftigplusser scoort slecht bij collega’s en werkgevers

BRUSSEL - Ondanks de vergrijzing en het groeiend aantal vijftigplussers in bedrijven, worden vijftigplussers weinig gewaardeerd op de werkvloer. Vooral hun jongere collega’s schatten hun capaciteiten laag in. Dat blijkt uit een onderzoek van Tempo-Team, het voormalige Vedior, bij 200 werkgevers en 500 werknemers.

Minder dan de helft van de werkgevers (42 procent) ziet de werkzekerheid voor vijftigplussers in de toekomst positief evolueren. Ondanks de vergrijzing geeft slechts 8 procent van de werkgevers de voorkeur aan vijftigplussers en maken die laatsten vijf keer minder kans om aangeworven te worden dan hun jongere collega’s. Zestig procent van de werkgevers ziet in de toekomst geen actieve rol voor vijftigplussers in zijn bedrijf.

Indien een werkgever een vijftigplusser rekruteert is dat vooral omwille van zijn job- (70 procent) en bedrijfskennis (61 procent), gecombineerd met betrouwbaarheid (69 procent) en loyaliteit (62 procent). De voornaamste redenen om ze niet te rekruteren, zijn het zwakke aanpassingsvermogen (73 procent), te weinig flexibel (70 procent) en te lage inzetbaarheid (69 procent).

Het gevoerde overheidsbeleid om de activeringsgraad bij vijftigplussers op te voeren, schiet bovendien duidelijk tekort. Slechts 1 op 3 werkgevers blijkt tevreden over de maatregelen die de overheid tot op heden nam.

Werkgevers zijn in de eerste plaats vragende partij voor structurele loonlastenvermindering om meer vijftigplussers te rekruteren (69 procent), gevolgd door financiële tussenkomsten voor opleiding en begeleiding (65 procent) en extra middelen voor outplacement (53 procent). Dwingende maatregelen zoals verplichte quota’s zijn voor de werkgevers geen optie (14 procent).

Bron: De Standaard, 03/12/2009

Ik vind het nogal triest dat vijftigplussers zo ongewenst zijn in het bedrijfsleven. Op dat moment in hun leven willen de meeste mensen juist bevestiging dat ze goed bezig zijn, maar de meesten worden afgewimpeld. Jongere werknemers krijgen dus de voorkeur, maar ik denk dat je daarvoor ook in een bepaalde leeftijdscategorie moet vallen; vanaf een jaar of dertig. Afgestudeerden hebben immers weer te weinig ervaring. Zo moet je op de duur gelukg
hebben om nog aangeworven te worden.
Anderzijds begrijp ik de bedrijven ook, hun onderneming moet nog altijd zoveel mogelijk opbrengen. Dat kan enkel door zo efficiënt als mogelijk te werken, en zoals in het artikel vermeld wordt passen vele vijftigplussers zich moeilijk aan en zijn ze weinig flexibel. Bovendien hebben ze niet altijd een kennis van technologie die up-to-date is. Het is wel zo dat oudere werknemers veel know-how hebben en zeer trouw blijven aan het bedrijf.
Geld geven vanuit de overheid is vaak de oplossing, en dat is het ook hier. Tegemoetkomingen op verscheidene vlakken realiseren zou al een hele verandering teweeg kunnen brengen.

Laatst aangepast door Tine.Suykerbuyk : 4th December 2009 om 09:56.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 4th December 2009, 10:14
Leen.Melis Leen.Melis is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Mol
Posts: 69
Dat vijftigplussers niet zo erg goed in de markt liggen bij werkgevers, vind ik persoonlijk niet erg verrassend. De aanwerving van een vijftigplusser doet de loonkosten van een onderneming immers sterker stijgen dan de rekrutering van een jongere werknemer. Bovendien is het inderdaad zo dat twintigers en dertigers doorgaans flexibeler zijn op de werkvloer dan hun wat oudere collega's. Maatregelen als loonlastenverlagingen en meer financiële tussenkomsten voor opleiding en begeleiding kunnen bijgevolg effectief bijdragen tot een toename van de nog steeds lage tewerkstelling van vijftigplussers.

Wat me wel verbaasde was, dat de capaciteiten van vijftigplussers vaak laag worden ingeschat door hun jongere collega's. Zelf ben ik er namelijk van overtuigd dat vijftigplussers een bron van kennis vormen binnen de onderneming. De meesten onder hen staan namelijk al jaren in het vak en hebben dus enorm veel ervaring. Een mogelijke oplossing voor dit probleem zou kunnen zijn dat ondernemingen van hun oudere werknemers een soort van rolmodel maken voor hun jongere werknemers. Hiermee bedoel ik dat oudere werknemers actief betrokken zouden moeten worden, bij de begeleiding van het werkproces van de jongere werknemers. Daardoor zullen de jongere werknemers op termijn meer respect opbrengen voor hun oudere collega's, wat eveneens de productiviteit van de onderneming ten goede komt.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 13:23.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.