actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Wetenschap
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 24th November 2009, 15:38
Sanne Lievens Sanne Lievens is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2009
Locatie: geel
Posts: 63
Voor het eerst botsen protonen in deeltjesversneller

Voor het eerst hebben wetenschappers van het Europees Centrum voor Nucleair Onderzoek (CERN) botsingen tussen protonen kunnen waarnemen in de grootste deeltjesversneller ter wereld, de LHC van het CERN. Professor Jorgen D'Hondt (Vrije Universiteit Brussel) werkte mee aan het project en spreekt opgetogen van een "historische mijlpaal". "Het is een grote verwezenlijking om op zo'n korte tijd al zo ver te staan" reageert Rolf Heuer, algemeen directeur van CERN, in een persbericht.

"Met de deeltjesversneller proberen we de geheimen van de natuurwetten te ontrafelen en meer te weten te komen over het ontstaan van het universum", licht professor D'Hondt toe. "De eerste botsingen in deze versneller zijn een mijlpaal." Volgens de professor in de fysica werken duizenden wetenschappers al twintig jaar aan het project.

Hoogste botsingsenergie
"De eerste botsingen van maandag vonden bij een relatief lage energie (900 GeV) plaats, maar het is een eerste stap in een lang proces. Een volgende mijlpaal is het moment waarop we de hoogste botsingenergie ter wereld bereiken met CERN", aldus professor D'Hondt. Zeker over twee jaar zou dat doel kunnen worden bereikt.

Slechts drie dagen voor de botsingen werd de LHC opnieuw opgestart. De botsingen vonden plaats in de 27 kilometer lange tunnel, honderd meter onder de Frans-Zwitsers grens.

De Vrije Universiteit Brussel is niet de enige Belgische universiteit die meewerkt aan het project. Ook Universiteit Antwerpen, Universiteit Gent, Université libre de Bruxelles, Université de Mons en Université catholique de Louvain zijn betrokken.

bron : HLN
mening:
Dat mensen het ontstaan van de wereld willen weten is normaal. Maar dat ze zo een manier zoeken om het na te gaan vind ik tog wel wat verontrustend. Stel nu dat alles zo is gegaan, proberen ze nu dan een tweede aarde te maken op de aarde? Wat gaan ze doen met hetgene dat ontstaat door die deeltjesversneller? Ik heb er toch wel vragen bij, bij al hetgeen dat ze doen in de wetenschap. Later als men het definitief weet hoe het gebeurt is( het ontstaan van de wereld) zal het allemaal tof zijn om het op school te leren maar wat gaan ze dan doen met het scheppingsverhaal van God? Ik ben niet zo gelovig en zou dus ook sneller de wetenschap geloven maar er zijn wel mensen die steenvast in God geloven. Als blijkt dat de deeltjesversneller gelijk heeft, hebben die mensen altijd in iets wat niet waar was gelooft. Hoe moet dit overkomen bij die mensen? Zij zijn in één klap hun geloof kwijt en wie weet wat er dan met die mensen gaat gebeuren. Kort gezegt: Wetenschap vind ik goed maar ze mogen niet overdrijven met wat ze willen bewijzen.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 16:31.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.