actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Gezondheid
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 23rd October 2009, 17:29
Ashley.Knegtel Ashley.Knegtel is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Grobbendonk
Posts: 76
Thumbs down 1 op 8 gezinnen kampt met financiële problemen door gezondheidskosten

Vier op de tien Belgische gezinnen hebben chronische gezondheidsproblemen. Voor één op de drie van die gezinnen leidt dat tot financiële problemen. Dat komt overeen met één op acht van de Belgische gezinnen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Christelijke Mutualiteiten (CM) bij 6.000 leden.

Het gaat vooral om chronische gewrichtsaandoeningen, zoals arthrose en reuma, een hoge bloeddruk, ernstige rugklachten zoals hernia, en chronische pijn. Vooral alleenstaanden en koppels zonder inwonende kinderen raken in financiële problemen door die chronische gezondheidsproblemen.

Het meeste geld wordt besteed aan consultaties van huisartsen en specialisten, geneesmiddelen, vervoerskosten, hulp aan huis en ziekenhuisopnames. Vaak stellen de getroffen gezinnen dan ook noodzakelijke medische verzorging uit of maken ze schulden om de zorg te kunnen betalen.

Vangnet
Mensen met langdurige gezondheidsproblemen en daaraan gekoppelde financiële zorgen, kopen bijvoorbeeld geen bril, zegt CM-voorzitter Marc Justaert. "Of ze gaan niet naar de tandarts. Het gebeurt ook dat ze consultaties aan de huisarts of de specialist uitstellen of geen geneesmiddelen kopen", aldus Justaert.

De ziekteverzekering werkt in principe als een vangnet om te vermijden dat gezinnen met langdurige gezondheidsproblemen het financieel moeilijk krijgen, benadrukt Justaert. "Dit onderzoek leert ons dat er nog veel gaten bestaan in dat vangnet. Dat is onaanvaardbaar."

Daarom lanceert de CM een resem aanbevelingen voor de overheid. Zo moet er dringend een beter inkomen voor invaliden komen. "De minimumuitkering voor invalide gezinshoofden moet met 150 euro per maand omhoog. We willen ook 250 euro vakantiegeld voor alle invaliden", zegt Justaert.

Optimale bescherming
Voorts hamert de CM op het belang van een efficiënte ziekteverzekering, waardoor de toegang tot de zorgverlening voor iedereen gewaarborgd wordt. "We kunnen een optimale bescherming garanderen van de meest kwetsbare patiënten door een verbod of een sterke beperking van een aantal posten, zoals de kamer- en de ereloonsupplementen. Voorts willen we een betaalbare ziekenhuisfactuur waarborgen voor alle patiënten die in een tweepersoons- of gemeenschappelijke kamer verblijven."

Tot slot wil Justaert dat er een uitbreiding komt van de voorwaarden voor de terugbetaling van de vervoerskosten.

Bron:
1 op 8 gezinnen kampt met financiële problemen door gezondheidskosten,(http://www.hln.be/hln/nl/962/Gezond...idskosten.dhtml),( 23 oktober 2009)
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 23rd October 2009, 17:37
Ashley.Knegtel Ashley.Knegtel is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Grobbendonk
Posts: 76
Je gezondheid is één van de belangrijkste dingen jou leven. Ik vind het dan ook een opportuniteit dat iedere persoon evenveel kansen heeft om naar de dokter te gaan wanneer dit nodig is.
Het wordt naar mijn mening ook hoog tijd dat de minimumuitkeringen opgetrokken worden. Zeker in deze tijden van crisis, zal het voor sommige gezinnen nog moeilijker zijn om extra geld uit te geven aan hun gezondheid.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 06:56.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.