actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > EUROPA > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 20th February 2009, 19:12
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Biefstuk in België helft goedkoper dan in Frankrijk

Biefstuk in België helft goedkoper dan in Frankrijk


Een biefstuk in België kost maar liefst 55,9 procent minder dan een biefstuk in Frankrijk. Dat blijkt uit een studie van het prijzenobservatorium over de prijsvorming van rundvlees. De Belgische consument profiteert optimaal van de concurrentiestrijd tussen de grootwarenhuizen. De rundveehouder daarentegen kampt met gestegen productiekosten die hij niet kan doorrekenen. Tussen 2000 en 2008 daalde het aantal rundveebedrijven met 28,5 procent. Dat meldt minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne.



Hoge productiekosten

Uit de studie blijkt dat de Belgische consument zijn rundvlees kan kopen aan zeer scherpe prijzen. Voor de rundveehouder, net als voor de vetmester en de slachterij, is het echter moeilijk om de hoge productiekosten, die tussen 2000 en 2008 met 20 procent stegen, door te rekenen.


27.443 rundveebedrijven

De Belgische consument kocht in 2007 gemiddeld 8,8 kilo rundvlees. Vooral het rundvlees van het Belgische witblauw ras is zeer populair in ons land. In 2008 waren 27.443 rundveebedrijven actief in België, goed voor zo een 2,6 miljoen runderen. Het Belgische witblauw ras vertegenwoordigt meer dan de helft van de rundveestapel. Maar ook hier schuilt er een probleem. De prijs van een runderkarkas van het Belgische witblauw ras is in tien jaar met nauwelijks 5 procent gestegen terwijl de inflatie met bijna 25 procent is gestegen.


Administratieve lasten afbouwen

De rundveesector heeft het dus moeilijk omdat ze weinig controle heeft over haar productiekosten. Daarom moet volgens minister Van Quickenborne toegezien worden op een concurrentiële prijsvorming van kosten zoals veevoeders en energie. Daarnaast wil hij de administratieve lasten voor onze landbouwbedrijven op het terrein verder afbouwen. (belga/eb)


Blog HLN, 20/02/09
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 21st February 2009, 15:36
Inne.Vets Inne.Vets is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2008
Locatie: tielen
Posts: 103
Eindelijk komt er een initiatief om iets te doen aan de kosten op een landbouwbedrijf. Al sinds enkele jaren heeft de landbouwer ongeveer een inkomen dat bijna niet omhoog gaat, als je al niet kan spreken van een daling. Maar de kosten blijven maar stijgen. Alles wat we nodig hebben blijft maar stijgen en de prijs in de winkel ook. Maar wij krijgen niets meer. En dan vragen wij ons af waar al dat geld naar toe gaat.
Als de mensen alles kochten aan de prijs waar wij het aan verkopen lijden zelfs de mensen die minder bedeeld zijn geen honger meer.
We moeten eerst jaren acties ondergaan voor men een klein beetje voor onze sector doet. Al die bedrijven die al falliet gegaan zijn hebben hier nu ook niets meer aan.
Als jullie nog iets van hier op jullie bord willen over 10 jaar moet er wel iets grondig gaan veranderen want anders zal dit dan zelden nog gebeuren.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 21:33.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.