actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Global Warming
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 10th September 2008, 19:14
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Zonne-energie is goede investering

Zonne-energie is goede investering


BRUSSEL - Door de stijgende energieprijzen en de dalende prijzen voor zonnepanelen daalt de terugverdientijd van een investering in groene stroom.



'De stijging van de energieprijzen heeft de mensen aan het denken gezet. En de fiscaal gunstige maatregelen die de Vlaamse regering in het leven heeft geroepen voor wie investeert in zonne-energie, hebben de mensen over de streep getrokken', zegt Bram Claeys van de Bond Beter Leefmilieu.

Uit de nieuwe cijfers van het aantal groenestroomcertificaten blijkt immers dat zonne-energie erg populair is geworden. Dit jaar werden al 17.759 groenestroomcertificaten uitgereikt, vorig jaar waren het er voor heel 2007 5.573 (zie grafiek).

Een certificaat wordt afgeleverd voor elke 1.000 kilowattuur groene stroom die geproduceerd wordt.

In het geval van zonne-energie is zo'n certificaat 450 euro per jaar waard en dit gedurende twintig jaar. Een gemiddeld gezin met zonnepanelen op zijn dak produceert zo'n 2.550 kilowattuur per jaar. Dat levert dus een mooie duit op.

Bovendien daalt zijn energiefactuur want datzelfde gezin verbruikt jaarlijks gemiddeld 3.500 kilowattuur. De zonnepanelen voorzien dus in een derde van de elektriciteit die jaarlijks nodig is.

Daarbij komt een fiscale aftrek van 3.440 euro en kunnen velen ook een beroep doen op een premie van de gemeente.

Tegelijkertijd is de prijs voor zonnepanelen gedaald. Van 8.000 euro per kilowatt piek in 2004 naar 6.000 euro in 2008.

De meeste gezinnen plaatsen zonnepanelen van 3 kilowatt piek, wat overeenkomt met een investering van 18.000 euro. 'De daling is er onder meer gekomen dankzij Duitsland', legt Claeys uit. 'Daar bestaan de aanmoedigingspremies al veel langer. Daardoor kende men al een tijdje geleden een enorme boost in de verkoop van zonnepanelen waardoor de prijs daar daalde. Belgen in Limburg bestelden hun zonnepanelen vaak in Duitsland, via die weg daalde ook de prijs in België.'

Dankzij alle fiscale maatregelen wordt de investering in minder dan tien jaar terugverdiend, terwijl zonnepanelen 20 jaar meegaan.

'Hoe meer mensen zonnepanelen op hun dak hebben, hoe meer mensen in zonne-energie zullen investeren', zegt Claeys.

'De stijgende energieprijzen hebben mensen aan het denken gezet. En ze zien het voorbeeld bij hun buurman. Bovendien is het niet ingewikkeld om te installeren, je hoeft er geen grote verbouwingen voor te doen, ook niet binnen in je huis. De groei is zeker te danken aan de financiële steun door de overheid. Groenestroomcertificaten zijn een goede investering geworden. Maar je moet de dingen wel in de juiste volgorde doen. Zonnepanelen hebben geen zin als je dak niet goed geïsoleerd is.'

Claeys relativeert ook het belang van de toename van zonne-energie.

'We bengelen inzake groene energie en zonne-energie in het algemeen nog altijd achteraan in het Europese peloton. Zonne-energie maakt nog niet één procent uit van alle geproduceerde groene stroom. En de groene stroom maakt maar 2,5 procent uit van alle geproduceerde elektriciteit in België, terwijl dat, om de Kyoto-norm te halen, moet stijgen naar 6 procent.'

www.energiesparen.be


DS, 10-09-2008 (Inge Ghijs)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 16th September 2008, 18:27
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Dure zonnecel nu goedkoop gemaakt

Dure zonnecel nu goedkoop gemaakt


Een efficiënte nieuwe methode voor het zagen van zonnecellen uit staven germanium kan de productiekosten van ’s werelds efficiëntste zonnecellen met tien procent reduceren. Wetenschappers van de universiteit van Utah publiceren over de zaagtechniek in een artikel dat binnenkort verschijnt in het Journal of Materials Processing.



Germanium is één van de materialen die worden toegepast in gestapelde zonnecellen waarmee het NREL, het centrum voor duurzame energie van het Amerikaanse Department of Energy, vorige maand een recordrendement haalde van 40,8 procent.

Dergelijke dure zonnecellen worden toegepast in de ruimtevaart, het leger en commerciële satellieten. De auteurs sneden germaniumstaven met een molybdeendraad waar zij een elektrische stroom doorheen lieten lopen. Zo produceerden zij minder afval en konden zij dunne germaniumplakken snijden zonder dat ze braken.


NRC, 16-09-2008
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 11:27.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.