actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Overige 'milieubijdragen'
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 21st April 2008, 18:49
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Zonnepanelen risicoloze belegging

Zonnepanelen risicoloze belegging


GENT - De zonnepanelenhype dreigt zijn doel voorbij te schieten. Het blijkt interessanter als belegging dan als energiebesparing.



Investeren in fotovoltaïsche zonnepanelen (PV) is de jongste twee jaar zeer populair bij particulieren en bedrijven. Terwijl in 2002 in heel Vlaanderen slechts 5 megawattuur (mwh) stroom werd geproduceerd via PV-systemen was dat in 2006 al 1.356 mwh. Vorig jaar verviervoudigde de productie zelfs tot 5.520 mwh.

Wil dat nu zeggen dat Vlaanderen het energiebesparinglicht heeft gezien? Het Vlaamse Instituut voor Bio-Ecologisch Bouwen en Wonen (Vibe) vreest dat door de combinatie van investeringssteun, fiscale tegemoetkomingen en vooral de gegarandeerde subsidiëring voor twintig jaar zonne-energie eerder als een belegging wordt gezien dan als een manier om energie te besparen.

Aan PV-systemen hangt wel een serieus prijskaartje en de besparing op de elektriciteitsrekening is vrij klein in verhouding tot die investeringen. Maar door al de tegemoetkomingen van de verschillende overheden in ons land kun je de investering toch gemakkelijk terugverdienen. Meer zelfs, het levert een pak geld op.

Het Vibe becijferde dat een PV-investering in 9 tot 13 jaar terugverdiend is. Daarna begint de installatie financieel goed te renderen dankzij de subsidieregeling - de groene stroomcertificaten kilowattuur.

Wie een PV-systeem van 4 op 4 meter - kostprijs 12.720 euro - op zijn dak heeft dat perfect op het zuiden is gericht en volledig schaduwloos is, krijgt tot en met het twintigste jaar na de investering 765 euro per jaar uitgekeerd. Daarmee is investeren in zonne-energie momenteel onklopbaar voor wie op zoek is naar een totaal risicoloze lange termijnbelegging. Te meer omdat de leveranciers van zonnepanelen garantietermijnen van twintig jaar aanbieden. Het Vlaamse Instituut voor Bio-Ecologisch Bouwen en Wonen Vibe waarschuwt dat al deze PV-systemen niet echt resulteren in grote energiebesparingen. Door 500 euro te investeren in een PV-systeem spaar je 75 kilowattuur (kwh) per jaar uit. Door hetzelfde bedrag te besteden aan een nieuwe diepvriezer, reduceer je het stroomverbruik met 500 kwh en wanneer je het in dakisolatie stopt, loopt dat op tot 4.000 kwh.

'Nu al kloppen bij ons gezinnen aan die absoluut een PV-systeem willen, maar die voor het overige nog geen enkele inspanning gedaan hebben om energie te besparen door hun dak te isoleren', besluit Dirk Anderhofs van het Vibe. (pse)


DS, 21-04-2008
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 21st April 2008, 19:10
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Zonne-energie maakt opgang als gegarandeerde belegging

Zonne-energie maakt opgang als gegarandeerde belegging


GENT - Ons land is niet echt een zonovergoten regio en toch is investeren in zonne-energie sinds vorig jaar zonne-energie een hype geworden. Dat blijkt vooral uit de exponentiële stijging van de elektriciteitsproductie uit zonne-energie in Vlaanderen. In 2002 werd slechts 5megawattuur (mwh) stroom opgewekt via zonne-energie. Dat is iets meer dan het gemiddelde jaarverbruik van één Vlaams gezin. In 2006 was de productie al opgelopen tot 1.356 mwh en vorig jaar volgde een verviervoudiging tot 5.520 mwh.



Wil dat nu zeggen dat Vlaanderen het energiebesparinglicht heeft gezien? Of is er iets anders aan de hand?

Het Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch Bouwen en Wonen zocht vorige week tijdens een studiedag naar verklaringen voor die plotse sterke toename van de interesse van de Belg in zonne-energie. De opkomst voor de studiedag illustreerde trouwens die grote belangstelling. Een grote zaal zat vol met particulieren, architecten en studiebureaus.

De stijging van de zonne-energieproductie mag de voorbije twee jaar wel spectaculair zijn, vergeleken met andere landen is Vlaanderen en ook België een achterblijvertje. Landen zoals Duitsland en Nederland staat al heel wat verder bij de uitbouw van een zonne-energieproductie.

De bijdrage van zonne-energie om de broeikasuitstoot van de klassieke elektriciteitsproductie terug te dringen is ook heel beperkt. Ondanks de forse stijging van de zonne-energieproductie in 2007 bedroeg de bijdrage tot de hernieuwbare energieproductie amper 0,1procent. Dat verzinkt in het niet bij het belang van elektriciteitsproductie uit afval (30%), biomassa van land- en tuinbouw (18%) en windenergieparken te land (17%).

Dat de populariteit van zonne-energie toch een dergelijke opstoot kent, heeft veel te maken met het feit dat het zowat de enige mogelijkheid is voor de particulier om een zeer directe bijdrage te leveren tot het terugdringen van de broeikasgassen.

Een windenergieturbine in de tuin zetten is vandaag zo goed als onmogelijk omdat er geen wettelijke regelgeving bestaat om op gezinsschaal elektriciteit te halen uit windenergie. Stroom opwekken door een micro biomassacentrale in de tuin is ook uitgesloten. Fotovoltaïsche zonnepanelen op uw dak installeren is echter zeer gemakkelijk.

De overheid heeft het extreem gemakkelijk gemaakt. Een vergunning aanvragen is niet nodig zolang niet meer dan 20procent van het dak wordt ingenomen door de fotovoltaïsche (PV-) installatie. Dat geldt overigens ook voor thermische zonnepanelen voor de productie van sanitair warm water of woningverwarming.

Tegelijk zorgt de overheid er via fiscale energiebesparingkortingen, subsidies en investeringssteun voor dat de aankoopprijs van zonnepanelen en in het bijzonder fotovoltaïsche zonne-energiesystemen gevoelig verlaagd kan worden.

Wie zijn rekenmachientje erbij neemt, stelt vandaag zelfs vast dat het een lucratieve belegging is geworden.

Een gezin dat een PV-systeem met een oppervlakte van 16vierkante meter op het dak van de bestaande woning laat installeren zal die investering van zo'n 12.000 euro (exclusief btw) in negen jaar hebben terugverdiend. Als de investering samenvalt met het optrekken van een nieuwe woning is men na 13 jaar uit de kosten.

Daarna begint de zonne-energieinstallatie zelfs geld op te brengen, dankzij het systeem van groenestroomcertificaten. De overheid heeft beslist dat wie groene stroom produceert gedurende twintig jaar een subsidie van 45eurocent krijgt per geproduceerde kilowattuur bovenop de normale vergoeding.

Wie vandaag 12.000 euro investeert in een PV-systeem van 4 bij 4meter, int over een periode van twintig jaar in ieder geval 15.300 euro dankzij de groenestroomsubsidie. Door de fiscale aftrek, eventueel aangevuld met een gemeentelijke subsidie, loopt het terugverdieneffect al op tot 19.240 euro. Ten slotte biedt de PV-installatie het voordeel dat de elektriciteitsmeter terugdraait omdat u zelf stroom produceert.

De voorgaande berekening gaat wel uit van een optimale energieproductie door het PV-systeem. Dat betekent: op het zuiden gericht en geen schaduwinval.

Wat iedereen zich nu afvraagt, is wanneer de overheid zal ingrijpen om de beleggershype rond zonne-energie af te zwakken. Te meer omdat zonne-energie als langetermijnbelegging niet altijd te verzoenen is met zonne-energie als middel om energie te besparen en een, weliswaar minieme, bijdrage te leveren tot het beperken van de broeikasgassen.

Nu al kloppen bij het Vlaams Instituut voor Bio-Ecologische Bouwen en Wonen gezinnen aan die absoluut een PV-systeem willen maar die voor het overige geen enkele interesse hebben om energie te besparen, bijvoorbeeld door hun dak te isoleren. Voor wie echt bewust wil omgaan met energie moet er eerst voor zorgen dat hij of zij zo weinig mogelijk energie verbruikt, stelt Dirk Andelhofs van de Limburgse Vibe-afdeling. Zonne-energie mag pas aan de beurt komen als alle investeringen in energiebesparingen gebeurd zijn.

En om iedereen met de neus op de feiten te drukken komt Andelhofs voor de dag met een zeer concrete berekening.

Stel dat je 500 euro hebt om energie te besparen. Dat bedrag in fotovoltaïsche zonnepanelen stoppen doet de stroomrekening jaarlijks met 75kilowattuur (kwh) dalen. Datzelfde bedrag investeren in een zonneboiler levert al een besparing op van 250kwh per jaar. Een oude diepvries vervangen door een nieuw exemplaar levert een minderverbruik van 500kwh op en ten slotte kan 500euro dakisolatie de stroomrekening zelfs met 4.000 kwh doen dalenreduceren.


DS, 21-04-2008 (pse)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
  #3  
Oud 21st April 2008, 19:19
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Hoe kun je de zon in huis halen?

Hoe kun je de zon in huis halen?


Fotovoltaïsche zonnepanelen trekken vandaag alle aandacht naar zich toe, maar de zon gebruiken om uw energierekening naar beneden te halen kan op verschillende manieren.



Passieve thermische zonne-energie

Wat? Bij passieve zonne-energie komt het erop aan via rechtstreekse bezonning langs de ramen de kamers in huis te verwarmen. Het is echter wat al te eenvoudig om gewoon de ramen zo groot mogelijk te maken. Want zelfs superisolerende beglazing isoleert niet veel meer dan een niet geïsoleerde muur, stelt Marleen De Roye van Ode Vlaanderen.

Waarvoor moet je opletten? Ramen op het zuiden zijn volgens De Roye een noodzaak om enige kans te maken op een energiebesparing. Bovendien moet werk worden gemaakt van wanden en vloeren die de warmte kunnen bijhouden. Tegelijk is het opletten voor oververhitting. En dat betekent investeren in zonneweringen.


Actieve thermische zonne-energie

Wat? Streefdoel is de zonnewarmte op te vangen, op te slaan en te verdelen. Een van de meest bekende toepassingen is de zonneboiler voor de verwarming van het sanitair water. Maar ook voor de verwarming van de woning komt het in aanmerking. Een niet alledaagse toepassing is het zwembad. Een verwarmd zwembad mag dan wel het symbool zijn van overmatig energieverbruik, maar wie het water verwarmt met de warmte van de zon hoeft daarvoor niet zeer veel te investeren en kan rekenen op een rendement dat de 100procent benadert.

Dat is zeker niet het geval wanneer zonnewarmte gebruikt wordt voor sanitair warm water of woningverwarming. Een zonneboiler dekt maximaal 50procent van de jaarlijkse energiebehoefte. Voor verwarming blijft de bijdrage van actieve thermische energie uit de zon beperkt tot 15 à 25procent.

Het grote voordeel? Actieve thermische zonne-energie is vooral geschikt voor de verwarming van sanitair water en zwembaden. Allerhande steunmaatregelen zorgen ervoor de relatief hoge investering om het sanitair water via de zon te verwarmen fors getemperd wordt.

Voor particulieren is er de investeringssteun van de elektriciteitsdistributiebeheerders, van heel wat gemeenten en sommige provinciebesturen en is er de belastingvermindering - maximaal 3.440 euro per jaar - van de federale overheid. De renovatiepremie van de Vlaamse overheid biedt ook mogelijkheden als de investering in een zonneboiler deel uitmaakt van een renovatie van de woning.

Voor bedrijven is er eveneens de investeringssteun van de distributienetbeheerder; biedt de federale overheid een verhoogde investeringsaftrek en verstrekt de Vlaamse overheid een ecologiesteun.


Waarvoor moet je opletten?

Actieve zonne-energie noodzaakt de installatie van zonnecollectoren op het dak en van een tank voor warmteopslag.

Aangezien de zon alleen niet volstaat om het hele jaar op een efficiënte manier sanitair warm water te hebben of de woning te verwarmen, is er bovendien nood aan naverwarming waarbij gebruik gemaakt wordt van gas of stookolie.

Het is ook belangrijk om de zonnecollectoren en de warmteopslag zo dicht mogelijk bij elkaar te plaatsen. Hoe minder leidingen er nodig zijn, hoe kleiner het warmteverlies onderweg. Met andere woorden, een tank op zolder is beter dan een tank in de kelder.

Voor een optimaal rendement heb je een dak nodig dat op het zuiden is georiënteerd en met een hellingsgraad van 20 procent.


Fotovoltaïsche zonne-energie

Wat? Fotovoltaïsche zonne-energie of PV is in geen tijd uitgegroeid tot het paradepaardje voor wie investeert in zonne-energie. In tegenstelling tot passieve- of actieve zonne-energie wordt er geen warmte uit de zonnestralen gehaald maar wordt het zonlicht omgezet in elektriciteit. Heel efficiënt zijn deze PV-installaties nog niet. Ongeveer 14procent van het zonlicht wordt omgezet in elektriciteit, de rest gaat verloren in de vorm van warmte.

Het grote voordeel? De elektriciteitsopbrengst van een PV-installatie wordt verrekend door de stroomverbruikmeter terug te draaien. De vergoeding per kilowattuur die in mindering wordt gebracht bedraagt tussen 15 en 17eurocent. Maar dankzij de zogenaamde groenestroomcertificaten - een subsidieregeling - komt daar nog eens 45eurocent bovenop.

Daarnaast komen particulieren in aanmerking voor een belastingvermindering - tot maximaal 3.440 euro per jaar - en bieden een rist Vlaamse gemeenten hun inwoners investeringssteun aan.

Bedrijven kunnen behalve op subsidies via groenestroomcertificaten ook rekenen op ecologiesteun van de Vlaamse en een verhoogde investeringsaftrek van de federale overheid.

Waarvoor moet je opletten? Het rendement van PV-systemen is voer voor heel veel discussie. Schaduw op de PV-panelen - hoe beperkt ook - haalt de elektriciteitsopbrengst serieus naar beneden. Dat komt doordat de zonne-energiecellen die het minst stroom produceren, bepalend zijn voor de opbrengst van het hele systeem.

Overinvesteren in PV heeft niet veel zin. Meer stroom produceren dan uw jaarlijks verbruik levert geen extraatje op. Er is geen vergoeding gepland wanneer de elektriciteitsmeter onder nul gaat. De ervaring leert bovendien dat onder nul gaan soms resulteert in foutieve facturen. En sommige elektriciteitsleveranciers zijn er ook niet tuk op om je dan nog als klant te hebben.


DS, 21-04-2008
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
  #4  
Oud 22nd April 2008, 22:48
Véronique.Geudens Véronique.Geudens is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2006
Locatie: Vorselaar
Posts: 248
22/04 Stad Antwerpen gaat investeren in zonne-energie

De stad Antwerpen gaat investeren in zonne-energie. Er staat een proefproject op til waarbij op een aantal daken van gebouwen van de stad zonnepanelen geplaatst zullen worden.


In juli zullen zonnepanelen liggen op het serrecomplex in Wilrijk, de stadsbibliotheek, de Permeke-bibliotheek en het Voertuigencentrum. Als het project rendabel blijkt, zal de stad overgaan tot de plaatsing van zonnepanelen op meer daken.


Dubbele besparing

Met de panelen kan de stad via zonne-energie meer dan 210.000 kilowattuur aan elektriciteit opwekken. Dat zou per jaar zo'n 50 gezinnen kunnen voorzien van stroom.

Er wordt ook tot 170 ton CO2 minder uitgestoten. "De stad bespaart zo op energiekosten en spaart het milieu, een dubbele besparing dus", aldus een woordvoerder van de stad Antwerpen.

Bron:
GVA
Met citaat antwoorden
  #5  
Oud 23rd April 2008, 10:09
wim leenaerts's Avatar
wim leenaerts wim leenaerts is offline
Prime Integrator
 
Geregistreerd op: Nov 2004
Locatie: Beerse city
Posts: 1,633
Dank je Barst, dit zijn erg interessante artikels.
Ik ben ook altijd hevig voorstander geweest van het installeren van fotovoltaïsche panelen, maar nu ik erbij stilsta en de artikels gelezen heb, lijkt het me dat misschien niet zo'n fantastisch idee. Als het inderdaad zo is dat je met goed (en dus ook dure) isolatie veel meer energie bespaart dan met zonnepanelen, is de massale aankoop van zonnepanelen een negatieve evolutie. Maar dit moet toch algemeen bekend zijn bij de beleidsmakers?
Ik begrijp niet dat ze dan isolatie niet meer promoten. Tegenwoordig is het zonnepaneel hier, zonnepaneel daar wat de klok slaat, maar er zouden dan beter wat campagnes komen rond goed isoleren.
Toen mijn ouders besloten om enkel zonnepanelen voor warm water te installeren, was ik wat teleurgesteld omdat ze geen fotovoltaïsche panelen installeerden, maar bij nader inzien is dat wel goed geweest want ik denk niet dat er in de hele omgeving één huis zo goed geïsoleerd is als dat van ons En dat had misschien niet het geval geweest als al het geld naar de fotovoltaïsche panelen was gegaan...
Mijn vader was van mening dat je beter wat teveel kon isoleren dan te weinig en aan dat 'adagium' heeft hij zich erg goed aan gehouden.
__________________
"De jeugd van tegenwoordig houdt alleen maar van luxe, heeft slechte manieren en veracht de autoriteit.
Zij heeft geen respect voor oudere mensen. De jeugd verpraat de tijd terwijl er gewerkt moet worden, schrokt bij de maaltijden het voedsel naar binnen, legt de benen over elkaar en tiranniseert de ouders..."
- Socrates, 2400 jaar geleden... -
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 13:27.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.