actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Cultureel-maatschappelijk
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 6th March 2008, 10:15
Hanne VG Hanne VG is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2007
Locatie: Ravels
Posts: 121
Scholen smeken om leraars.

Scholen smeken om leraars.

BRUSSEL - Er zijn te weinig leraars om tijdelijke vervangingen te doen. 'Door de economische bloei zijn afgestudeerde leraars in de privésector aan het werk.'

Doordat het economisch goed gaat, kiezen relatief veel afgestudeerde leraars voor een baan in de privésector, eerder dan voor de klas te gaan staan. Ze verkiezen een direct salaris boven een periode van vervangingen en onzekerheid vooraleer de vaste benoeming komt.

Dat zorgt ervoor dat veel Vlaamse middelbare scholen geen vervangers vinden voor zieke leraars. Dat zegt Chris Smits, de secretaris-generaal van het katholiek secundair onderwijs. 'Wij krijgen opvallend veel signalen van scholen dat ze problemen hebben om vervangingen te vinden. Deze periode is sowieso moeilijk, omdat er veel zieken zijn. Maar normaal ligt het knelpunt alleen in de technische en praktijkvakken. Dit jaar lijken de scholen een algemeen probleem te hebben, voor alle vakken.'

De gegevens die het ministerie van Onderwijs en de VDAB daarover verzamelen, bevestigen het probleem. Zo waren er in januari ruim duizend openstaande vacatures voor het onderwijs, waarvan het overgrote deel van een middelbare school uitgaat.

Het opvallendst is de toename van het aantal tijdelijke betrekkingen die niet ingevuld geraken. Voor de vaste contracten lijken de meeste scholen wel de juiste mensen te vinden.

De tekorten voor de tijdelijke banen zijn wel regionaal gebonden. Vooral in het Antwerpse en in de streek van Vilvoorde is er een probleem. De moeilijkst in te vullen vakken zijn wiskunde en Frans, naast de technische en praktijkvakken. Voor die laatste is het altijd moeilijk leraars te vinden. Want precies de praktijkleraars worden nog meer dan anderen ook in de andere sectoren van de arbeidsmarkt gevraagd.

Volgens Chris Smits is de krapte niet alleen voor de vervanging van zieke leraars een probleem. 'Zo is er voor leraars een interessant aanbod voor bedrijfsstages', zegt hij. 'Maar elke leraar die een dergelijke stage doet, moet op school ook worden vervangen. En dat is soms een probleem.'

Een goede oplossing op korte termijn is er voor dit probleem niet. Aan de lerarenopleidingen in de hogescholen en universiteiten studeren in elk geval genoeg leraars af. 'Sommige scholen pleiten ervoor om stagiaires als personeelsleden te laten werken', zegt Smits. 'Dat is juridisch onmogelijk, maar dat scholen daarom vragen, wijst op een nijpend probleem.'

De meeste scholen die met vervangingsproblemen zitten, moeten improviseren. In het beste geval kan een collega tijdelijk in de bres springen. In het slechtste geval brengen de leerlingen hun tijd in de studiezaal door.

Een andere oplossing is om mensen in dienst te nemen die niet het meest geschikte diploma hebben, maar het vak wel kunnen geven. Een sprekend voorbeeld is de middelbare school Ursulinen Hagelstein in Sint-Katelijne-Waver. Daar geeft een gepensioneerd ambtenaar wiskundelessen.

Directeur Willy Penninckx pleit daarom voor de heroprichting van de vervangingspool. Die zou een aanbod van gekwalificeerde leraars kunnen bundelen, en hen tijdelijke opdrachten laten uitvoeren.

De vervangingspool is in 2006 opgedoekt omdat die volgens de minister van Onderwijs, Frank Vandenbroucke (SP.A), te weinig efficiënt werkte.

De pool was een soort uitzendkantoor voor het onderwijs. De leraars die daarin zaten, werden voltijds betaald en kregen een 'thuisschool' toegewezen. Vanuit die school werden ze uitgestuurd naar scholen in de regio om tijdelijke opdrachten te doen. Maar uit een evaluatie bleek dat de poolleerkrachten maar zestig procent van de tijd echt aan het werk waren.

Bron:http://www.destandaard.be, 6/3/2008

Reactie: Dit artikel verbaasde mij toch. Ik wist niet dat er zo'n nijpend te kort was aan leerkrachten deze moment. Voor de toekomstige leerkrachten is dit een goede zaak, want ze zullen nu sneller werk vinden. Maar langs de andere kant als er nu te weinig leerkrachten zijn, is de school dan wel in staat om kwalitatief onderwijs te verlenen? Ik denk niet dat als je een vak moet geven, waarvoor je niet gestudeerd hebt dit met evenveel gedrevenheid zal geven als een vak waarvoor je wél gekozen hebt.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 22:11.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.