actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > Thomas More Kempen > (Stage-)lesmateriaal > Baso > Nederlands
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 28th August 2009, 17:31
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Post Brabants boven

Brabantse tussentaal boven


De Brabantse tussentaal, een gesproken omgangstaal die het midden houdt tussen Brabantse en Antwerpse varianten, gaat alsmaar meer domineren en dringt het Standaardnederlands terug naar erg formele situaties.



Ze rukt op in populaire series en andere tv-programma's. Maar ook bij jonge hoogopgeleiden. De Brabantse tussentaal verdringt in alsmaar meer situaties het Standaardnederlands als omgangstaal.

Dat blijkt uit studies van de on-derzoeker Nederlandse Taalkunde Andries Geeraert (VUB) en de student Marc Deconinck.

De Brabantse tussentaal, ook wel eens het Verkavelingsvlaams genoemd, ontwikkelde zich vanaf de jaren 1960 uit Brabantse dialecten en regiolecten. De afstand tot het Standaardnederlands is aanzienlijk maar ook weer niet vreselijk groot, omdat de dia- en regiolecten van dat kerngebied een belangrijke invloed hebben gehad op het Standaardnederlands.

Daardoor is die tussentaal, die het sterkst staat in de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant, ook verstaanbaar voor Oost- en West-Vlamingen en Limburgers.

Om het oprukken van die tussentaal te meten, ondervroegen de onderzoekers 280 jonge (25-35) enoudere (55-65) hoogopgeleiden uit de vijf provincies. De vraag was welke taal ze aanvaardbaar achten in verschillende situaties, van heel informeel tot bijzonder formeel: met vrienden op café, met collega's op het werk, met een leeftijdsgenoot uit een andere provincie die men net heeft leren kennen, en bij een presentatie.

De verschuivingen zijn duidelijk.

Voor formele presentaties en lezingen vindt men het Standaardnederlands nog altijd aangewezen, maar de jongeren keuren het gebruik van de Brabantse tussentaal daarvoor niet meer af. De ouderen wel.

Voor contacten met een leeftijdsgenoot uit een andere provincie vinden de ouderen het Standaardnederlands absoluut aangewezen, de jongeren verkiezen de tussentaal, zeker die uit het kerngebied Vlaams-Brabant en Antwerpen. Limburgers accepteren die tussentaal, Oost- en West-Vlamingen in mindere mate of niet.

In informele omstandigheden beginnen jongeren uit het kerngebied Vlaams-Brabant en Antwerpen het Standaardnederlands zelfs ongepast te vinden.

West-Vlaanderen en Limburg verkiezen voor informele situaties - contacten onder vrienden en collega's - het regiolect. In ontmoetingen waarin mensen uit andere provincies waren betrokken, verkiezen de oudere hoogopgeleiden uit die provincies de standaardtaal. Maar jongere Limburgers en in mindere mate de jonge West-Vlamingen vinden de Brabantse tussentaal ook al 'aanvaardbaar' voor zulke contacten.

De onderzoekers verwachten dat de Brabantse tussentaal het Standaardnederlands steeds verder zal terugdringen, tot die standaardtaal alleen de norm blijft voor de erg formele gesproken communicatie.

De onderzoekers 'verwachten' dat. Ze blijven beschrijvend en neutraal. Anderen 'vrezen' dat.


DS, 28-09-2009 (Guy Tegenbos)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 28th August 2009, 17:33
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Zo klinkt het Brabants

Zo klinkt het Brabants


Een tekst in de gesproken Brabantse tussentaal die gehanteerd werd in het onderzoek.


'Is iedereen zijne computer opgestart? Werkt'em overal goe? OK! Probeert dan is van twee keer met uwe rechtermuisknop op da balkske beneën te drukke. Dan opent ge da venster da links begint te flikkere en dan drukt ge terug twee keer met de muis. Ge moet da nu ni elke keer doen maar vor den eerste keer is da wel aan te rade. Dan gaan we nu is gaan kijken in ons postvak.'


DS, 28-09-2009
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
  #3  
Oud 29th August 2009, 12:29
wim leenaerts's Avatar
wim leenaerts wim leenaerts is offline
Prime Integrator
 
Geregistreerd op: Nov 2004
Locatie: Beerse city
Posts: 1,633
Van de taal gebruikt in het voorbeeld ben ik ook geen voorstander, maar met een iets 'mildere' variant heb ik eerlijk gezegd geen probleem. Ik hoor toch wel bij die jonge groep die die tussentaal in bepaalde formele situaties vind kunnen. Je hoort zo vaak dat taal evolueert, wel is dat ook niet zo'n evolutie? En is dat dan per se negatief? Wat is tenslotte het doel van het Standaardnederlands (of heb hebben van een standaardtaal)? Toch dat iedereen over een taalvariant beschikt waarmee hij zich overal en in elke situatie verstaanbaar en gepast kan uitdrukken? Als iedereen de Brabantse tussentaal verstaat en de meerderheid verkiest het ook om die variant te spreken, lijkt het me bijna vanzelfsprekend dat die variant de huidige standaardtaal gaat vervangen.

Trouwens, al dat ge-je en ge-jij,
dat hoeft voor mij zeker niet,
geef mij maar gewoon ge en gij
__________________
"De jeugd van tegenwoordig houdt alleen maar van luxe, heeft slechte manieren en veracht de autoriteit.
Zij heeft geen respect voor oudere mensen. De jeugd verpraat de tijd terwijl er gewerkt moet worden, schrokt bij de maaltijden het voedsel naar binnen, legt de benen over elkaar en tiranniseert de ouders..."
- Socrates, 2400 jaar geleden... -
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Uit
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 11:25.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.