actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > NASLAG > Statistieken, Tabellen, Kaarten & Grafieken > Binnen-...
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 29th August 2008, 15:01
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Over vijf jaar met 11 miljoen

Over vijf jaar met 11 miljoen


BRUSSEL - In 2007 beleefde België zijn grootste bevolkingstoename sinds 1965. De stijging is zowel te danken aan inwijking als aan de stijging van het aantal geboortes.



Het voorbije jaar maakte België zijn grootste bevolkingstoename mee sinds 1965. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Economie. Op 1 januari 2008 telde België 10.666.866 inwoners. De cijfers slaan op alle in België geregistreerde wettelijk verblijvende personen.

'Volgens de prognoses zullen we over vijf jaar, in 2013, de kaap van elf miljoen ronden,' zegt Freddy Verkruyssen van de Algemene Directie Statistiek van de FOD.

Tussen 1 januari 2007 en 1 januari 2008 steeg het officiële inwonertal van ons land met 82.332 eenheden.

Die stijging van de bevolking is voor drie vierde te danken aan het migratiesaldo. Dat is het verschil tussen inwijking en uitwijking. Het overige kwart is er door natuurlijke aangroei, ofwel het overschot van de geboorten op de overlijdens.

'Begin jaren 2000 kenden we een absoluut dieptepunt in het aantal geboortes, terwijl de sterftecijfers vrij stabiel rond de 100.000 bleven schommelen. Daardoor was er een beperkte natuurlijke aangroei van zo'n vijf à zesduizend personen per jaar', licht VUB-demograaf Patrick Deboosere toe. '2002 was het keerpunt. Vanaf toen was er een geleidelijke toename. Dat bracht het natuurlijk overschot op zo'n 20.000 per jaar'.

Bovendien blijkt dat vooral de Belgische migrantenbevolking voor de stijging van het aantal geboortes zorgt. 'Niet zozeer omdat ze meer kinderen hebben', verduidelijkt de demograaf. 'De tweedegeneratiemigranten evolueren naar hetzelfde gemiddelde als Belgische vrouwen. Dat is 1,8 per vrouw'. De eigenlijke reden volgens de Deboosere is dat de bevolkingspiramide er voor de migrantenbevolking verschillend uitziet. 'Er zijn in verhouding meer jonge vrouwen bij de migranten, dus ook meer geboortes', is zijn redenering.

Toch verklaart de stijging van het aantal geboortes maar een deel. Vooral de immigratiebewegingen zorgen voor de bevolkingsstijging. 'Er zijn meer inwijkingen dan uitwijkingen. Vooral uit onze buurlanden, Frankrijk en Nederland. Maar de laatste jaren ook uit het voormalige Oostblok', aldus Deboosere. Sinds de uitbreiding van de Europese Unie is er een grotere immigratie uit Polen, Roemenië en Bulgarije, zo blijkt.

Andere immigratiestromen zijn veel diverser. Het kan gaan om huwelijksmigratie en gezinshereniging, maar evenzeer om asielzoekers', aldus de onderzoeker.

De FOD Economie is bezig met de analyse van de migratiestromen en zal eind september de resultaten bekendmaken.

Vlaanderen is vandaag goed voor 6.161.000 inwoners (57,8 % van het totaal), Wallonië telde 3.456.775 inwoners (32,4 %) en 1.048.491 mensen leefden in het Brusselse gewest (9,8 %).

Tussen de verschillende regio's van het land is de stijging verhoudingsgewijs het grootst in Brussel (plus 1,68 %), gevolgd door Vlaanderen (plus 0,72 %) en Wallonië (plus 0,61 %).

Dat Brussel eruit schiet verbaast Patrick Deboosere niet. 'De stijging is vooral merkbaar in de steden. Ook Antwerpen voor Vlaanderen, kent een hogere stijging dan de meer landelijke gebieden. Bovendien is Brussel traditioneel een spil voor inkomende migratie. Brussel functioneert als sluis', aldus de Brusselse onderzoeker. Volgens de FOD Economie heeft de stijging in Brussel ook te maken met een hogere vruchtbaarheid.

Blijft dat de vijf grote steden stuk voor stuk een toename kennen. Zowel in Antwerpen, Gent, Charleroi, Luik als Brussel stijgt het aantal ingezetenen.

Op provinciaal vlak kennen Luxemburg (plus 1,11 %) en Antwerpen (plus 0,89 %) de grootste bevolkingstoename. Er is geen enkele provincie waar het bevolkingscijfer daalde. De kleinste aangroei was in West-Vlaanderen (plus 0,40 %) en Henegouwen (plus 0,41 %).


DS, 29-08-2008 (Meryem Kanmaz)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 7th October 2008, 17:09
Hanne Jansen Hanne Jansen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Feb 2008
Locatie: Vorselaar
Posts: 126
Waar gaan die wonen?

Ik stel mij serieuze vragen als je dit artikel leest. Een eerst vraag is waar dat al die mensen gaan wonen. België, en dan vooral Vlaanderen en Brussel, is al zo overbevolkt. Je moet bij wijze van spreken 'bijna zoeken om een stukje groen te vinden'.
En als ze er dan wonen, welke gevolgen heeft dat dan op ons leefmilieu? Nog meer vervuiling, CO2-uitstoot,... Door de verstedelijking zijn er ook nog eens meer overstromingen, doordat het water niet meer weg kan met al die stenen.
De kinderen kunnen niet meer buiten spelen doordat de natuur plaats moet maken voor huizen en straten, mensen kunnen geen luchtje meer gaan happen,...
Zo kan je maar blijven doorgaan. In ieder geval verontrust dit bericht me erg.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 04:53.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.