actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 29th December 2024, 15:40
bijlinda's Avatar
bijlinda bijlinda is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Nov 2004
Locatie: Hasselt
Posts: 1,880
Red face Boost ambtenaren Brussels Gewest!

Enorme budgettaire uitdaging: hoe het Brussels Gewest de controle verloor over het aantal ambtenaren


De voorbije legislatuur stegen de personeelskosten bij het Brussels Gewest met net niet de helft, van 1,2 miljard naar 1,8 miljard euro. Als de volgende Brusselse regering de bloedrode Brusselse begroting wil aanpakken, moet ze kijken naar de bezetting.



“De afgelopen vijf jaar is het aantal Brusselse ambtenaren met bijna 34 procent gestegen.” Het is een van de meer opmerkelijke uitspraken in een interview van De Standaard met Frédéric De Gucht, voorzitter van de Brusselse Open VLD. De cijfers achter die uitspraak zijn minder makkelijk te achterhalen, simpelweg omdat ze niet publiek worden bijgehouden. Het hangt er ook van af welke diensten en tewerkstelling je allemaal meetelt. Maar het geeft vooral ook aan hoe slordig er de voorbije jaren met die data in Brussel werd omgesprongen.

Een voorzichtige tabel onderscheidt 23 verschillende armen in de enorme octopus van het Brussels Gewest. De grootste arm is de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB, waarin de voorbije jaren fors werd geïnvesteerd, met ook een uitbreiding van het aanbod. Van 8.798 personeelsleden bij de MIVB in 2018 ging het naar 10.407 personeelsleden eind 2023. De MIVB kan bogen op een hoge tevredenheid van de reizigers, zeker in vergelijking met De Lijn. Maar ze kon alvast eind 2023 nog niet aanhaken bij het aantal reizigers dat ze voor corona haalde.


Golfen tijdens de uren

Andere grote diensten staan in voor leefmilieu, netheid of de begeleiding van werkzoekenden (Actiris). Leefmilieu Brussel en Actiris zagen hun personeelsbestand de voorbije twintig jaar verdubbelen – maar of het ook zo veel beter is gesteld met de netheid, is een open vraag.

Er kwamen ook nieuwe diensten bij, zoals een dienst die instaat voor de veiligheid (Safe). Dat niet alles vlot liep bij Paradigm, de gewestelijke “operator voor digitale transitie”, is bekend. In oktober verloor de directeur van Paradigm, Nicolas Locoge, nog drie maanden 10 procent van zijn salaris: uit een tuchtprocedure was gebleken dat hij tijdens de werkuren was gaan golfen, en voor 70.000 euro golf*materiaal had ingebracht als onkosten. Dat zegt niets over de 663 anderen die er eind 2023 werkten.

Alles opgeteld ging het van 17.694 personeelsleden in 2018 naar 22.806 in 2023, of een stijging van 29 procent. Wanneer je de MIVB – de grootste slokop – niet meetelt, is de stijging nog forser, van 8.896 personeelsleden voor de Brusselse overheid in 2018 naar 12.399 eind 2023. Dat is een stijging met 39 procent in vijf jaar tijd.


Verboden aan te nemen

Maar er is meer dan de forse stijging van het aantal personeelsleden. Door de inflatie gingen ook de lonen van de Brusselse ambtenaren fors omhoog. In totaal zijn de uitgaven voor personeelskosten gestegen van 1,2 miljard euro in 2018 naar 1,8 miljard euro in 2024, of plus 50 procent. Dat is een flinke som, en bovendien dreigen lonen alleen maar zwaarder door te wegen, niet alleen door inflatie, maar ook door baremaverhogingen.

In kringen van Brussels formateur David Leisterh (MR) is dan ook sprake van “een enorme budgettaire uitdaging”. Vorige zomer bleek al dat Brussel tegenover 6,5 miljard euro inkomsten maar liefst 7,8 miljard euro uitgeeft. Bijna een kwart daarvan gaat naar eigen personeelskosten.

In de afgelopen legislatuur zaten Ambtenarenzaken en Begroting samen bij één minister: Sven Gatz (Open VLD). Hij was zich goed van de problematiek bewust. Het is ook de reden waarom hij exact een jaar geleden een wervingsstop instelde: tien maanden lang mocht het Brussels Gewest geen ambtenaar meer aannemen, ook niet na vertrek van personeel door pensioen of ontslag. Een maatregel die zo’n 3 procent moest opbrengen, of 35 miljoen euro.

Dat er iets moet gebeuren aan het enorme ambtenarenapparaat in Brussel, is bij veel partijen bekend. Na de formatiegesprekken zal duidelijk worden welke stappen zullen worden ondernomen op dat vlak.


DS, 28-12-2024 (Jeroen Struys)
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 19:06.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.