actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > Just Comments...
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 29th September 2019, 20:15
Indy.Geeraerts
Gast
 
Posts: n/a
Studentikoos dilemma

Word ik nog lid van een studentenclub?

Vaak worden studentenclubs geassocieerd met baldadigheden en overlast. Kies je als student niet beter voor een andere vrijetijdsbesteding?


Noordkempus, Lingua, Abundantia en Klio: Michaël De Meester (24) uit Zoersel is behalve laatstejaars geschiedenis aan de Universiteit Antwerpen ook lid van vier studentenclubs. Dat engagement nam heel wat tijd in beslag, maar maakte zijn studententijd onvergetelijk, zegt De Meester, die ook vier keer gedoopt werd. ‘Dat was veel minder erg dan de verhalen die de ronde doen. Ik heb me twee keer moeten verkleden, een keer als draak, een keer als Mega Mindy. We moesten schachtenpap drinken – dat was vies, maar ook niet zo vies – en één pintje ad fundum na afloop. Bij clubs die het doopcharter ondertekenen, wordt er helemaal niet zoveel gedronken als altijd wordt gezegd. En nooit onder dwang. Je mag het pintje ook over je hoofd kieperen.’
De Meester sloot zich aan bij een studentenclub uit sociale overwegingen. ‘Ik kende zes jaar geleden weinig mensen in Antwerpen en heb er vrienden voor het leven gemaakt’, zegt De Meester, vandaag ook lid van de raad van bestuur bij de vzw Klio, de club van de faculteit geschiedenis.

Reuzegom

In Antwerpen is ongeveer 20 procent van de 50.000 studenten lid van een studentenvereniging. ‘Vaker dan vroeger worden clubs geassocieerd met baldadigheden en overlast, wat het moeilijker maakt om leden te werven’, zegt Veerle Desimpelaere, directeur van de Antwerpse studentenorganisatie Gate15.

In 2018 stierf een twintigjarige ingenieursstudent bij de doop van de Leuvense studentenclub Reuzegom. Hij had grote hoeveelheden vissaus moeten drinken en urenlang halfnaakt in een put moeten zitten. In Antwerpen werd Sofia, de studentenvereniging van de Faculteit Rechten, geschorst nadat een galabal in zaal Horta in november 2018 helemaal uit de hand gelopen was.
Verschillende *leden, het presidium incluis, *waren al stomdronken nog voor de duizend gasten arriveerden. Er waren kleine schermutselingen, gevolgd door een grote vechtpartij die eindigde met duizenden euro’s schade aan de zaal en vijftien processen-verbaal.

Fascistoïde

Martin Euwema, hoogleraar organisatiepsychologie aan de KU Leuven, nuanceert de negatieve aandacht voor studentenclubs. Volgens hem is kritiek op studentenclubs van alle tijden. ‘Veertig jaar geleden waren er al critici die het fascistoïde aspect van studentenclubs benadrukten. Tegelijkertijd heb je in alle generaties fervente aanhangers die ongepast gedrag zoals excessief drank*gebruik goedpraten als iets dat er nu eenmaal bij hoort.’
Hij beklemtoont dat er verschillende vormen zijn van studentenverenigingen. ‘De gezelligheidsverenigingen waar de nadruk op zingen en drinken ligt, zijn maar één vorm. Er bestaan ook studie- en sportclubs voor studenten die een andere focus hebben.’

Tegenwoordig proberen veel studentenclubs ook een zo gevarieerd mogelijk aanbod aan te bieden. Klio organiseert bijvoorbeeld culturele uitstappen en heeft een database met samenvattingen voor zijn leden. Sofia, de vereniging die een doorstart mag maken, wil minder aandacht voor feesten en meer inzetten op faculteitsgerichte activiteiten zoals een uitstap naar het justitiepaleis.

Erbij horen

Waarom zou iemand vandaag nog lid willen worden van een gezelligheidsclub, als er zoveel alternatieven bestaan om leeftijdsgenoten te leren kennen? ‘Het is een fundamentele behoefte van de mens om ergens bij te horen’, zegt Euwema. ‘Als je voor het eerst in een nieuwe stad naar de universiteit gaat, kan het studentenbestaan best eenzaam zijn. Een studentenclub kan dan een antwoord bieden.’

Welke club iemand uitkiest, hangt volgens de organisatiepsycholoog af van verschillende factoren. ‘Als iemands vader of moeder aangesloten was bij een bepaalde club, kan dat de reden zijn om hetzelfde te doen. Sommige mensen volgen hun vrienden als ze zich ergens aansluiten of willen bij een bepaalde groep horen. Het sociale netwerk van een studentenclub kan voor het leven zijn. Al betwijfel ik of het je kansen op werk vergroot.’
Hoewel een aantal clubs zijn best doet om een warme en interessante omgeving te creëren voor studenten, bestaan er massa’s alternatieven om leeftijdsgenoten te leren kennen waarbij je nooit verkleed hoeft te gaan als Mega Mindy of hond (deze week gezien in de Antwerpse studentenbuurt, red.).
Of presidiumervaring vandaag nog mooi op je cv staat, is maar de vraag. Een studieclub is dan een beter alternatief. Voor de gezelligheid en het vertier kun je ook gewoon op café gaan.

Bron: De Standaard, 29 september 2019
https://www.standaard.be/cnt/dmf201...55 B949066601F
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 20:30.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.