actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > EUROPA > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 16th December 2017, 15:03
alec.s*huermans alec.s*huermans is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2017
Locatie: lichtaart
Posts: 30
Nederland schrapt offshoresteun

Nederland schrapt offshoresteun
Nederland is op zoek naar een investeerder die een windenergiepark op zee wil bouwen zonder subsidies.

Alleen wie bereid is het windparkproject Hollandse Kust-Zuid te bouwen zonder een euro subsidies, mag zich kandidaat stellen. Het is een opvallende voorwaarde in de aanbesteding van een nieuw windenergiepark op zee. Dat heeft de Nederlandse zakenkrant Het Financieele Dagblad vernomen.

Nederland stapt daarmee in de voetsporen van Duitsland, waar eerder dit jaar al een subsidievrij windpark aanbesteed werd. Er heeft zich alvast een kandidaat gemeld.

Het Zweedse energiebedrijf Vattenfall maakte vrijdag bekend in te schrijven op de aanbesteding. Het bestempelt het project als een mijlpaal voor de transitie naar groene energie. Het maakt zich sterk dat het het windpark rendabel kan maken zonder subsidies.

De laatste aanbesteding voor offshorewind in Nederland dateert van 2016. Toen werden de derde en vierde fase van het windenergiepark Borssele vergund tegen zo’n 55 euro per megawattuur. Het ging om een gegarandeerde prijs. Waarbij de investeerder de verkoop van de elektriciteit van het windpark op de groothandelsmarkt kan aanvullen met een subsidie om uit de kosten te raken.

In België kunnen de drie nieuwe windmolenparken op zee die de komende jaren gebouwd worden, rekenen op een gegarandeerde prijs van 79 euro per megawattuur.

In Nederland blijft er wel twijfel of de aanbesteding van het subsidievrije windpark op zee een succes wordt.

De omstandigheden in Duitsland zijn immers anders dan in Nederland, met bijvoorbeeld hogere windsnelheden. De vraag is ook of de huidige gunstige marktomstandigheden, met erg lage rentes, ook nog zullen bestaan binnen enkele jaren, als met de bouw moet worden gestart. Omdat de boete voor het niet bouwen relatief laag is, waarschuwde de sector eerder al voor het risico dat subsidievrije windparken uiteindelijk niet worden gebouwd.

Datum: 16 December
Bron: De Standaard
http://www.standaard.be/cnt/dmf20171216_03246925
Eigen mening:
Ik vind het interessant om te zien dat bedrijven windmolens willen bouwen zonder dat ze er subsiedies voor krijgen. Als bedrijf kies je naar mijn weten toch altijd hetgene wat het meeste opbrengt, dus als windmolen bouwer zou ik bij andere landen gaan horen wie wel subsidies geeft.
Langt de andere kant is het wel positief dat Nederland deze stap durft te zetten, het is een riskante stap in de goede richting om tegen 2050 100% groene energie te hebben. Windparken op zee belemmeren mischien wel het uitzicht, maar als het op lange termijn kerncentrales zou kunnen vervangen vind ik zeker dat ze er meer en meer moeten bouwen. Uit onderzoek blijkt ook dat de windparken op zee goed zijn voor de organismes in de zee, ze vormen een schuilplaats voor vissen zodat ze niet door vissers gevangen worden.

Laatst aangepast door alec.s*huermans : 16th December 2017 om 15:11.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 02:06.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.