actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Wetenschap
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 1st December 2017, 20:34
Sebbe.V*nLeemput Sebbe.V*nLeemput is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2017
Locatie: Vorselaar
Posts: 30
De tweede adem van waterstof

De tweede adem van waterstof

Begin deze eeuw was waterstof even een hype. Maar een doorbraak bleef uit. Toch lijkt het tij te keren, vooral in het zwaar transport. Ook in ons land zijn er initiatieven met trucks, bussen en boten op waterstof.

In de strijd tegen de opwarming van de aarde is transport lange tijd de olifant in de kamer geweest. In de klimaatonderhandelingen lag het onderwerp zo moeilijk dat het onder de mat werd geveegd. Maar de transportsector verwacht de volgende decennia nog een spectaculaire groei. Tegelijk groeit het besef dat er veel minder CO2 in de atmosfeer mag komen. Volgens experts kan waterstof die kloof tussen "groei" en "groen" in de transportsector overbruggen.

Het nadeel van het voordeel

Waterstof is een zeer licht en ontvlambaar gas met een hoge energiewaarde. Dat zijn meteen een paar goede eigenschappen die ook hun nadelen hebben.

Gewone waterstof neemt veel plaats in. Om het te stockeren en transporteren moet het onder druk vloeibaar worden gemaakt bij een temperatuur van -253 graden Celsius. Waterstof tanken en stockeren gebeurt dus onder hoge druk zoals bij LPG. Maar een van de redenen waarom LPG niet aansloeg is de angst voor ontploffingen. Al blijkt uit de statistieken dat die angst ongegrond was. Daarnaast is waterstof nog relatief duur om te produceren, zeker als je het uit hernieuwbare energie wint.

Waterstof als energiedrager

Als je waterstof vloeibaar maakt, wordt het vrij compact en kan het heel wat energie opslaan. Dat maakt waterstof interessant om energie-overschotten van wind-en zonneparken te stockeren. Een bijkomend voordeel is dat voor die stockage geen kostbare grondstoffen nodig zijn, zegt docent autotechnologie Mark Pecqueur van de Thomas More Hogeschool:

"Krachtige batterijen hebben dure en zeldzame edelmetalen nodig, daar wringt het schoentje. Met amper twee miljoen elektrische wagens op de weg is lithium nu al gigantisch duur geworden. Als je bedenkt dat er meer dan een miljard voertuigen op benzine of diesel rijden..."

Parijs - New York met 65 ton minder fuel

Waterstof heeft drie maal meer energie per kilogram dan een gewone fossiele brandstof. Een vliegtuig dat van Parijs naar New York vliegt heeft 110 ton kerosine nodig. Dat vliegtuig heeft maar 35 ton waterstof nodig voor dezelfde afstand. Het volstaat om schepen, vrachtwagens en vliegtuigen uit te rusten met een gasturbine die op waterstof draait. Een gewone verbrandingsmotor dus.

Daarnaast is er ook de zogeheten brandstofcel, dat is een toestel dat waterstof omzet in elektriciteit. Mark Pecqueur: "Ook zo'n cel kan zonder zeldzame edelmetalen worden gemaakt als je alkaline of kaliumhydroxide gebruikt als extra component. Batterijen op hun beurt hebben het nadeel dat je er veel van nodig als je veel energie nodig hebt. Waardoor het gewicht nog eens toeneemt."

Groene waterstof: de toekomst?

Steeds meer bedrijven en wetenschappers zien in waterstof gewonnen uit zon of wind, een schoon alternatief voor de zwaar vervuilende transportsector. De hoge prijs zal door de schaalvergroting lager worden. Zo komen er in Nederland vijf tankstations voor trucks met een brandstofcel. Onderzoek wees namelijk uit dat de grote afname van trucks zo'n stations rendabel maakt. In de Verenigde Staten gaat het startersbedrijf Nikola Motors 5000 waterstoftrucks bouwen met behulp van online-voorinschrijvingen. In ons land werken twee denktanks aan een studie over de toekomst van groene waterstof in Vlaanderen.

Bronvermelding
VRT
30/11/17
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/1...-van-waterstof/

Mening: Ik vind het geweldig dat waterstof terug een intrede gaat maken als alternatieve brandstof. Ik had er een paar jaar gelden al wat van gehoord maar daarna niet meer. Waterstof kan heel goed helpen om de hoeveelheid CO2 te verminderen. Als alle vrachtwagens alleen al zouden overstappen op waterstof zou dit al een grote impact hebben. Er zou minder brandstof nodig zijn waardoor eventueel meer vracht zou vervoerd kunnen worden. Hetzelfde geld voor vliegtuigen. Als er 65 ton minder brandstof nodig is, kan er meer vracht meegenomen worden. Of vliegtuigen kunnen aangepast worden om meer personen te vervoeren. De waterstofbatterijen kunnen gebruikt worden op kleinere voertuigen zoals motorfietsen. Die hebben minder energie nodig dus is een batterij handiger dan een motor. Als men meer tijd en geld zou investeren in deze technologie zou men op termijn de nadelen kunnen verkleinen of zelfs wegwerken.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 10:26.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.