actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > EUROPA > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 1st December 2015, 12:03
Annelore.V*rbruggen Annelore.V*rbruggen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: Kessel
Posts: 55
Marokkanen proberen als Syriërs naar Europa te reizen

Honderden, vermoedelijk zelfs enkele duizenden Marokkanen uit het noorden van het land zijn de afgelopen maanden op het vliegtuig naar Turkije gestapt om van daaruit over te steken naar Griekenland. Hun doel: Duitsland, maar ook Nederland en België.

Op Facebook en Youtube duiken inmiddels video's op van jonge mannen die in een bootje naar Griekenland zitten, of die al in Duitsland zijn aangekomen. Een van hen geeft een gedetailleerde uitleg over de route en de kosten, circa 4.000 euro voor de hele reis. Hoeveel mensen precies op weg zijn is onduidelijk: vliegmaatschappijen reageren niet of weigeren hun gegevens te overleggen en de Marokkaanse autoriteiten zwijgen. De Griekse politie kan ondanks herhaald verzoek geen cijfers overleggen.

Maar bij veel reisbureaus in Nador is het druk. Hassan Laaroussi van Alsace Voyages verkoopt normaal zo'n vijf vluchten per dag naar Turkije, zegt hij. Sinds een maand of twee ligt het cijfer tussen de 250 en 300 per maand, een verdubbeling. Andere reisbureaus melden een stijging van 20 tot 25 procent in het aantal verkochte tickets naar Turkije in de afgelopen twee maanden. Ticketprijzen zijn omhoog gegaan van normaal zo'n 400 euro tot inmiddels 800 euro.

Op het terras van La Toscana in Zeghanghane, een stadje aan de rand van de Marokkaanse Rif, kent iedereen wel iemand die gebruik heeft gemaakt van de Turkije-route. 'Alleen al uit dit café zijn twee jongens vertrokken', vertellen drie oudere mannen bij een kopje thee.

Een ober van La Toscane bevestigt dat twee collega's van hem zo'n drie weken geleden op het vliegtuig zijn gestapt naar Turkije. Net als honderden, wellicht duizenden anderen uit Nador en omgeving. De laatste twee maanden kampen Nador en de omliggende dorpen met een kleine leegloop. Jongeren pakken de trein naar Casablanca en vliegen van daaruit naar Istanboel - een visum is niet nodig. Via Izmir steken ze in de slipstream van de vluchtelingen over naar Griekenland. Van daaruit reizen ze naar vooral Duitsland, maar ook naar Nederland en België.

Sommigen doen zich voor als Syriër. 'De reden? De Europese Droom', zegt mensenrechtenactivist Chakib el Khayari. Twee weken geleden vertrok een neef van hem, nadat die 30.000 dirham (zo'n 2.800 euro) bij elkaar had gesprokkeld. Hij zit nu bij familie in Duitsland. 'Ze zien hoe makkelijk je nu kunt oversteken, en grensbewakers zien geen verschil tussen een Marokkaan en een Syriër. Pas als ze echt asiel aanvragen, worden ze eruit gepikt. Maar dat doen de meesten niet. Ze hopen op een regularisatie, of hopen te trouwen met een Europeaan. Of ze duiken de illegaliteit in.'

Onder jongeren gaat inmiddels een handgetekende schematisch weergave van de reis rond: via Istanboel, Athene en Servië uiteindelijk naar Duitsland. Aan het einde staat een simpel juichend mannetje getekend. Hoeveel mensen er precies zijn vertrokken is onduidelijk. Lokale media melden dat inmiddels 15.000 mensen alleen al uit Nador en omgeving zijn vertrokken, maar dat lijkt overdreven.

Toch er zijn legio voorbeelden van 'vertrekkers', zegt de lokale journalist Tarik Chami. Een café-eigenaar vroeg zich af waar zijn zes man sterke middagploeg bleef; die bleek inmiddels op weg naar Istanboel. Twee andere jongens verkochten een huurauto en kochten van de opbrengst twee tickets. Chami: 'Weer een ander verkocht stiekem de juwelen van zijn moeder om te kunnen gaan.'

Volgens Naji is de reden dat nu zo veel mensen vertrekken vooral economisch. 'Er zijn behoorlijk wat gediplomeerde werklozen hier.' Maar het zijn niet alleen werklozen die gaan, benadrukt hij. 'Veel mensen hebben al familie in Europa, vooral in Duitsland. Ze volgen die voetsporen.'

Bron:
(2015). Marokkanen proberen als Syriërs naar Europa te reizen. Geraadpleegd op 1 december 2015 via http://www.tijd.be/politiek_economi...705245-3466.art

Mening:
Het feit dat er zoveel mensen naar Turkije vertrekken, is toch problematisch. De mensen trachten vanuit Turkije naar Griekenland te reizen om uiteindelijk in Duitsland, België en Nederland terecht te komen. Door de vluchtelingencrisis die afgelopen maanden zeer actief was, kunnen deze drie landen het zich niet veroorloven om nog maar eens duizenden allochtone mensen binnen te laten. Het artikel vermeld ons dat deze Marokkanen zich als Syriërs voordoen om het land binnen te geraken. Ik denk dat deze situatie ook echt realistisch is. Bijna alle niet-allochtone mensen merken het verschil tussen Marokkanen en Syriërs niet. Ook ik zie het verschil niet. Dit komt omdat wij niet zo nauw in contact komen met deze mensen en dus ook hun (gedetailleerde) kenmerken niet kennen. Langs de andere kant snap ik ook wel dat deze mensen zo'n lange reis naar het Westen maken, omdat ze bij hun familie willen zijn. Het probleem hiermee is dat er steeds meer allochtone mensen komen. Of dit goed is of niet, dat weet ik zelf ook niet. In principe is er niets mis mee, iedereen is gelijk en welkom, maar ik vrees dat deze allochtone mensen in enkele jaren toch wel gaan overheersen.

Laatst aangepast door Annelore.V*rbruggen : 1st December 2015 om 12:14.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 11:53.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.