actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 27th November 2014, 11:16
dennis.o*usu dennis.o*usu is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Noorderwijk
Posts: 81
Goud verdwijnt niet zomaar. Toch?

Goud verdwijnt niet zomaar. Toch?

Landen zijn ongerust of hun goudvoorraad nog bestaat, sommige halen die terug uit het buitenland.
Duitsland en Nederland halen hun goud terug uit de VS, Oostenrijk onderzoekt of zijn goudvoorraad bij de Bank of England er nog wel is en de Zwitsers houden zondag een referendum over de vraag of ze hun goud al dan niet moeten repatriëren. Waarom plots al die ongerustheid over goud? "Als er zoveel paniek is, moet er wel iets aan de hand zijn."

Nu er zoveel goud van de radar verdwenen is, vreest men dat een deel ervan er gewoon niet meer is
Bernard Busschaert, Leleux Associated brokers
Weinig plaatsen zo mythisch als Fort Knox. Een zwaar beveiligde legerpost die een ongeziene voorraad goud herbergt: veel meer is er niet nodig om de verbeelding te prikkelen. In de James Bond-klassieker Goldfinger wisten criminelen nog binnen te dringen in de onneembare vesting, maar vandaag gaat het beeld van Fort Knox op een andere manier aan het wankelen. Verschillende landen besluiten om hun goudvoorraad weg te halen uit het buitenland - in de eerste plaats Fort Knox - en terug naar het vaderland te halen. Duitsland is er mee begonnen, maar de opmerkelijkste zet kwam van Nederland. In alle geheim haalde het land vorige week 210 ton goud terug, nadat er al lang twijfel was of het goud er nog wel effectief lag.

Nog meer landen twijfelen of ze hun goudvoorraad op vreemde bodem moeten houden. Zo houdt Zwitserland volgende zondag een referendum over de vraag of de Zwitserse centrale bank nog goud kan verkopen, of het Zwitserse goud terug moet overgebracht worden naar het Alpenland en of goud voortaan minstens een vijfde van de bezittingen van de bank moet vormen. Het moet meer transparantie brengen in de Zwitserse centrale bank, maar moet ook de onafhankelijkheid van het land vergroten. Tegelijk onderzoekt ook Oostenrijk of zijn goudvoorraad bij de Bank of England er effectief nog is.

Risicospreiding
Vraag is: waarom bewaren Duitsland, Nederland, België, Zwitserland en zoveel andere landen hun goud elders? En vooral: waarom is er twijfel dat hun goud er niet meer is? Op de eerste vraag is het antwoord eenvoudig, zegt Bernard Busschaert van Leleux Associated Brokers. "Dat is een beslissing uit de jaren 40 en 50. Na de oorlog wou men het risico niet lopen dat er bij wijze van spreken een bom op Brussel zou vallen en dat al het goud verdwenen zou zijn. Een kwestie van risicospreiding dus, maar nu is dat helemaal uit de hand gelopen."

Centrale banken lenen hun goud uit aan bullion banks, gespecialiseerde banken die zich met de handel in goud en zilver bezighouden. Nationale banken doen dat omdat het geld kost om goud in bewaring te geven. Door goud uit te lenen, besparen ze daar op. Als het goud wordt uitgeleend, hoeft dat niet noodzakelijk fysiek verplaatst te worden, maar soms gebeurt het wel: zo zouden Goldman Sachs of JPMorgan het gebruiken om er sierraden mee te laten maken als er een tekort is aan goud op de markt. Uitleners - vooral nationale banken - krijgen dat goud later terug en vangen zo een commissie.

Bernard Busschaert: "Het probleem is dat er nu twijfels beginnen te rijzen over waar dat goud precies is. Als die bullion banks dat uitlenen aan een grote Indiase juwelier die failliet gaat, zijn ze dat goud kwijt. Er is de jongste jaren veel goud verkocht in Azië dat niet meer traceerbaar is. Officieel heeft China een goudvoorraad van 1.000 ton, maar in werkelijkheid is dat wellicht 8 à 10.000 ton. Maar nu er zoveel goud van de radar verdwenen is, vreest men dat een deel van het goud er niet meer is. Geen enkel land wil de laatste zijn om dat als laatste te ontdekken. Daarom halen verschillende landen het nu terug. Het is een soort 'bank run' van centrale banken. Je kan je afvragen of dat terecht is, maar als er zoveel paniek tegelijk is, is er wellicht wel iets aan de hand."

Moet ook België zich zorgen maken? Bij de Nationale Bank komt er geen antwoord, maar cijfers over de Belgische goudvoorraad zijn wel te vinden. Eind vorig jaar had ons land een voorraad van 227,4 ton, die grotendeels opgeslagen ligt bij de Bank of England in Londen, waar zich ook de goudmarkt bevindt. Een veel kleinere hoeveelheid is te vinden bij de Bank of Canada en de Bank voor Internationale Betalingen in Zwitserland. Daarnaast heeft de Nationale Bank van België ook een heel kleine hoeveelheid goud in haar eigen kluis opgeslagen. Dat maakte voormalig minister van Financiën Koen Geens eerder dit jaar bekend. Eind 2012 was de Belgische goudvoorraad nog 9,2 miljard euro waard, vandaag is dat door de dalende goudprijs teruggevallen naar 7,02 miljard euro. Al moet daarbij opgemerkt dat de overheid een kleine 25 kilogram gebruikte voor de uitgave van verzamelaars- of herdenkingsmunten.

Vorig jaar leende België 24,1 ton goud uit, staat in het jaarverslag van de nationale bank te lezen. Maar of er ook ongerustheid is over het Belgische goud? Begin dit jaar liet toenmalig minister van Financiën Koen Geens (CD&V) verstaan dat er voor België geen reden voor ongerustheid en dus ook geen reden voor repatriëring is. Ferry Comhair, woordvoerder van minister van Financiën Van Overtveldt (N-VA), bevestigt dat: "We hebben geen plannen om goud terug te halen, omdat er geen aanwijzingen zijn dat dat nodig is. Overigens is zo'n operatie logistiek, financieel en op vlak van veiligheid best veeleisend."

Fort Knox in Kentucky bewaart een enorme hoeveelheid goud. Al rijzen er nu twijfels of het daar nog wel is.

Bron: De Morgen, 27/11/2014
Link: http://www.demorgen.be/economie/gou...-toch-a2133758/

Eigen mening: Ik deel de ongerustheid van de landen over hun goud. Het zou voor deze landen een ramp zijn als het goud weg en ontraceerbaar was. Maar langs de andere kant vind ik ook dat ze dit hadden moeten weten. Ze weten hoe banken werken en dat ze hiermee een risico hebben genomen. Ze hadden hun goud dus al veel langer kunnen terughalen en deze ongerustheid kunnen vermijden. 60 tot 70 jaar geleden was dit misschien een goede oplossing maar ik vind dat ze sneller hadden kunnen ingrijpen en het veel eerder hadden kunnen terughalen.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 13:24.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.