actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Wetenschap
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 14th March 2013, 09:52
Cindy.Remijsen Cindy.Remijsen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2011
Locatie: Gierle
Posts: 91
Supertelescoop begint aan speurtocht door heelal

Supertelescoop begint aan speurtocht door heelal
• woensdag 13 maart 2013, 18u34
• Bron: Belga
• Auteur: jvt
EPA

In de Chileense Atacama-woestijn is officieel de Alma-groep van telescopen in gebruik genomen. Het gaat om een van de grootste en duurste astronomische projecten wereldwijd.
Alma (ofte Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) bestaat uit 66 radioantennes die verspreid staan op de Chajnantor-hoogvlakte in het noorden van Chili, vijfduizend meter boven zeeniveau. Astronomen verwachten veel van de supertelescoop: ze hopen dat ze nieuwe inzichten krijgen over het ontstaan van sterren en sterrenstelsels.
‘Onze kennis over de oorsprong van sterrenstelsels is tot nog toe slechts theoretisch. Met Alma zullen we de hypotheses met de realiteit kunnen confronteren', verklaart de Chileense astronoom Manuel Aravena. ‘We zullen met de supertelescoop dingen kunnen bekijken die we ons vandaag zelfs nog niet kunnen voorstellen.'
Alma ontvangt millimeter- en submillimetergolven uit het heelal - straling met golflengten die ruwweg duizend keer zo lang zijn als die van zichtbaar licht. Die lange golflengten stellen astronomen in staat extreem koude objecten in de ruimte te onderzoeken, zoals de dichte wolken van kosmisch stof en gas waaruit sterren ontstaan.
Alma verschilt sterk van gewone en infraroodtelescopen. Het is een opstelling van onderling verbonden schotelantennes die als één grote telescoop fungeren.
‘Alma levert zelfs betere beelden dan de Hubble-telescoop', aldus Mattheus de Graauw, directeur van het Alma-Observatorium. Het project kostte meer dan een miljard.

Bron: www.standaard.be

Mijn mening
De wetenschap is de laatste paar honderd jaar volop in ontwikkeling en ook dit artikel bewijst de opmars van de wetenschappen. De mens is van nature een zeer nieuwsgierig wezen en wil zo veel mogelijk controle hebben. Na al die jaren theoretisch onderzoek is het dus een spannend moment om de telescopen in werking te kunnen stellen en de theorie te kunnen testen.
Wel hoop ik dat ze hun theorieën kunnen bevestigen of iets nieuws kunnen ontdekken, zodat de enorme kost verbonden aan het project rendeert. Ongetwijfeld wordt dit grootse project nog vervolgd…
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 09:17.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.