actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > Just Comments...
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 28th February 2013, 18:30
Sofie.DeWolf Sofie.DeWolf is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2011
Locatie: Nijlen
Posts: 1,020
Babybeer in Zoo van Antwerpen

Babybeer in Zoo van Antwerpen

Bij de Zoo van Antwerpen vieren ze feest. Voor het eerst in de geschiedenis mogen de verzorgers van het dierenpark een kleine brilbeer verwelkomen. Mama Zamora maakte haar eigen nest en wierp haar jong buiten het gezichtsveld van de nestcamera's. Bij een korte controle ontdekten de verzorgers een schattig babybeertje.
Gisteren postte de Zoo van Antwerpen al een geluidsfragment op YouTube met de vraag van wie het geluid afkomstig was. Vandaag laat het dierenpark weten dat brilbeer Zamora (13 jaar) een jong geworpen heeft. Het is de eerste en dus meest kwetsbare worp van de mamabeer. De volgende weken zal zij zonder eten en drinken bij haar jong blijven. Het beertje is de eerste weken namelijk blind en weerloos. Het is niet in staat het nest te verlaten. De verzorgers proberen de twee beren zo min mogelijk te storen, zodat Zamora haar babybeer zo goed mogelijk kan opvoeden.
Na vier tot zeven weken doet de babybeer zijn oogjes open en kort daarna probeert het diertje te lopen en klimmen. Daar zijn de verzorgers al helemaal op voorzien. Ze hebben een speelplaats ingericht voor het kleintje. Die bestaat uit takken, touwen en stammetjes. Zo'n speelplaats is nodig om de kleine brilbeer kennis te laten maken met de verschillende materialen van het buitenperk.
Mama Zamora en Papa Gladstone (22 jaar) vormen genetisch een belangrijk koppel. De brilbeer is namelijk een kwetsbare soort door jacht, illegale handel en habitatverlies. De Zoo van Antwerpen werkt actief mee aan een Europees kweekprogramma. Wetenschappers van het Centre for Research and Conservation (CRC) van de Zoo voeren al zeven jaar DNA-analyses uit op meststalen van brilberen uit Peru en Bolivia. Met dit onderzoek kunnen de wetenschappers kennis opdoen over de genetische structuur van de beren in de Zuidelijke Andes. Met de informatie die ze krijgen uit dit onderzoek kunnen ze actieplannen opstellen voor het behoud van de soort.
De vader leeft gescheiden van moeder en jong. Dat is niet meer dan normaal. De brilbeer is namelijk een heel solitair dier. Enkel wanneer het vrouwtje vruchtbaar is, zoeken de beren elkaars gezelschap op. Zamora is niet de eerste partner van Gladstone. Zijn vorige partner, Inca, stierf vorig jaar op 26-jarige leeftijd. Lange tijd werd getwijfeld aan de vruchtbaarheid van Gladstone. Inca raakte namelijk maar niet zwanger, zelfs niet na kunstmatige inseminatie. Waarschijnlijk lag het probleem bij de vrouwtjesbeer.
Brilberen worden ook wel eens Andesberen genoemd, naar de plaats van hun herkomst. De beren met zwarte of donkerbruine pels zijn echter beter bekend onder de naam brilbeer, omdat ze rond de ogen en snoet een blonde tekening hebben die doet denken aan een bril. Ook de kleintjes hebben deze tekening. Over het algemeen zijn brilberen vegetariërs. Ze eten het liefst vijgen, rozijnen en druiven.

De Standaard 28/02/2013 om 10u55

Mening

Voor het eerst in de geschiedenis is er een brilbeer geboren in de Zoo van Antwerpen. Op het eerste zicht lijkt dit geen kwaliteitsvol nieuws, maar ik vind dit toch zeker belangrijk genoeg om te posten. Er zijn in de wereld veel te weinig brilberen en we mogen er fier op zijn dat er in Antwerpen een jong geboren is. Als je op Google een foto opzoekt van een brilbeer vind je vertederende beelden. Hele mooie dieren dus. Het zou toch zonde zijn moesten deze prachtige wezens er na verloop van tijd niet meer zijn. Er zullen waarschijnlijk wel mensen zijn die bang zijn van beren, maar dit is absoluut niet nodig. Als je deze dieren niet bang maakt, zullen ze je ook niets doen. De brilberen zijn trouwens planteneters. Ze eten heel graag vijgen, rozijnen en druiven. Geen mensen dus. Ik ben er zelfs zeker van dat ik in de loop van dit jaar naar de beer zal gaan kijken in de Zoo van Antwerpen. Allen daar heen zou ik zo zeggen!
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 16th March 2013, 15:12
dries.crauwels dries.crauwels is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2011
Locatie: Essen
Posts: 54
Heel goed nieuws, een baby brilbeertje in de Zoo. Mede dankzij de Zoo in Antwerpen is de kans dat de brilbeer uit zal sterven weer een beetje kleiner geworden, de kans is nog wel steeds veel te groot. Ik blijf me toch nog steeds afvragen of dit wel iets uit zal halen, want eens ze deze dieren terug in de wildernis willen zetten komen er weer enkele problemen kijken. Een van deze problemen is dat de beren niet meer in staat zullen zijn om op eigen krachten genoeg eten kunnen vinden. Een ander probleem zal zijn dat de beren gewoon geen plaats meer zullen hebben om eten te kunnen vinden of een plaats om te leven en slapen. Dit neemt natuurlijk niet weg dat de Zoo er goed aan doet om deze brilberen in leven te houden en zo veel mogelijk proberen te kweken.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 03:06.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.