|
|
Onderwerp Opties | Zoek in onderwerp | Waardeer Onderwerp | Weergave Modus |
#1
|
|||
|
|||
Twee doden door besmette zalm in Nederland
In Nederland zijn twee oudere mensen overleden, vermoedelijk nadat ze zalm hadden gegeten die besmet was met de salmonellabacterie. Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ziet bij de twee sterfgevallen een mogelijk verband met de bacterie die in gerookte zalm van visfabrikant Foppen uit Harderwijk is aangetroffen.
Dat heeft een woordvoerster van het RIVM zaterdag gezegd. Tot nu toe zijn in Nederland zeker 550 mensen, onder wie opvallend veel vrouwen, ziek geworden door de besmette zalm. Op basis van het grote aantal zieken door de uitbraak en vaste rekenmodellen schat het RIVM dat er uiteindelijk 17 mensen aan kunnen overlijden. Alle zalmproducten die besmet zijn met de zeldzame bacterie Salmonella Thompson, zijn inmiddels uit de winkels gehaald. Het RIVM waarschuwde mensen er deze week wel voor dat ze mogelijk nog besmette zalm in de vriezer of de koelkast hebben liggen. Die moet worden weggegooid.Ook bij de belgische vestigingen van Albert Heijn is de zalm weggenomen. Mensen met een salmonellabesmetting kunnen last krijgen van koorts, diarree, overgeven, misselijkheid, buikkrampen en hoofdpijn. Niet iedereen die de besmette zalm heeft gegeten, wordt er ziek van. Commentaar: Ik vind het jammer dat er nog steeds zo'n fouten kunnen gebeuren als het aankomt op eten. Regelmatig hoor je in het nieuws dat er weer een nieuw geval van voedselvergiftiging gesingnaleerd is of dat er bepaalde voedingsproducten uit de rekken worden gehaald. Er worden al veel controles gedaan, maar ik denk dat deze misschien toch nog verstrengd mogen worden en regelmatiger gehouden mogen worden. Al kan je waarschijnlijk een fout/ongeluk nooit helemaal voorkomen. Bron: De Standaard Online, 13 oktober 2012, (http://www.standaard.be/artikel/det...121013_00332881) |