actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > EUROPA > Cultureel-maatschappelijk
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 12th April 2011, 15:44
ines.van.hove ines.van.hove is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2009
Locatie: Nijlen
Posts: 70
OMG en LOL in Oxford English Dictionary

De internetafkorting LOL wordt opgenomen in de Oxford English Dictionary. LOL staat voor ‘laughing out loud’, oftewel ik zit hier achter mijn computer hardop te lachen.

“Oorspronkelijk en vooral gebruikt in elektronische communicatie”, zo omschrijft de Oxford English Dictionary (OED) LOL. “Gebruikt om de aandacht te vestigen op een grap of humoristische verklaring. Of om vermaak te uiten.”

Ook enkele andere internetafkortingen, zoals OMG (Oh my God), IMHO (In my humble opinion) en BFF komen te staan in een van de meest toonaangevende Engelstalige woordenboeken.

De afkortingen zijn verrassend oud. OMG werd voor de eerste keer terug gevonden in een brief, geschreven in 1917. De afkorting LOL gaat terug tot het jaar 1990.

Twitter Media als Twitter hebben het gebruik van dergelijke afkortingen in de hand gewerkt. Op de sociale netwerksite mag een berichtje namelijk maar 140 tekens bevatten, dat zijn ongeveer twee korte zinnen. Veel mensen gebruiken dan afkortingen om meer te kunnen vertellen.

Een normale evolutie Kris Daems is leerkracht Nederlands in het H. Pius-X Instituut in Antwerpen. Ze vindt het normaal dat dergelijke woorden in de OED worden opgenomen. “Als het veelgebruikte termen zijn, moeten ze volgens mij in het woordenboek verschijnen, want daar dient het nu eenmaal voor: om te verklaren wat er gezegd wordt. Taal verandert voortdurend, we moeten dat niet proberen tegen te gaan.”

Dat jongeren door het internet minder taalvaardig worden en internettaal niet meer kunnen onderscheiden van Algemeen Nederlands spreekt Daems tegen. “Ik merk dat althans niet bij mijn leerlingen. Als je er duidelijk bij zegt wanneer je de opdracht geeft dat het om schrijftaal gaat, komen jongeren nog steeds terug met degelijk geschreven teksten, net zoals ze dat tien jaar geleden deden.”

Tony Thorne, Engelse taalspecialist, schreef een heel woordenboek met jongerentaal. Op de website van BBC verklaart hij waarom jongeren volgens hem geen internettaal zullen gebruiken op school. Hij zegt dat afkortingen als OMG en LOL door jongeren worden aanzien als een soort geheime taal. Daarom zouden jongeren het niet gebruiken in hun communicatie naar hun leerkrachten toe. (NC)

Bron: Knack

Mening: Ik vind het toch vreemd dat zulke puberale afkortingen in een toonaangevend Engelstalig woordenboek zullen terug te vinden zijn. Maar zoals de leerkracht Nederlands zegt, is het wel waar dat taal voortdurend verandert en dat we dit niet mogen tegenhouden. Ik was eerst van mening dat zulke woorden met de tijd verdwijnen en enkel voor een korte periode een 'hype' zijn. Toch zegt het artikel dat 'OMG' al in 1917 gebruikt werd en 'LOL' sinds 1990.
Ik denk toch dat het geen goed teken is om deze woorden nu 'erkenning' te geven door ze in een woordenboek te zetten. Deze afkortingen maken taal niet kleurrijk. Trouwens, de jongeren maken net gebruik van dit taaltje met afkortingen e.d. om zich af te zetten van hun ouders, leerkrachten, ... En nu zou het gebruik van deze afkortingen voor iedereen bestemd zijn.
Ik vind dat er een onderscheid gemaakt mag worden tussen 'internet-jongeren-taal' en de algemeen gesproken taal.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 23:37.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.