actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Politiek
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 4th March 2011, 16:55
olivier.lejeune olivier.lejeune is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Westerlo
Posts: 70
Het is steeds meer oorlog

Artsen Zonder Grenzen opent ziekenhuis in het Afghaanse Kunduz

BRUSSEL - Deze zomer opent Artsen Zonder Grenzen een ziekenhuis in de Afghaanse provincie Kunduz, waar Belgische militairen gelegerd zijn. 'Er vallen steeds meer oorlogsslachtoffers.'

'We gaan in eerste instantie chirurgen naar Kunduz sturen', zegt Christopher Stokes. Volgens de directeur van Artsen Zonder Grenzen is de veiligheidssituatie er zo slecht geworden, dat steeds meer gewonden medische hulp nodig hebben. AZG zal een ziekenhuis van een voormalige katoenfabriek in gebruik nemen dat in het centrum van de stad ligt. 'Dat is voor ons de enige optie, omdat het op het platteland te onveilig is om een kliniek op te richten. Een netwerk van ambulances en de familieleden van de gewonden kunnen de slachtoffers tot bij ons brengen. We hebben een overeenkomst met alle oorlogvoerende partijen dat ze toelaten dat hun gewonden naar ons ziekenhuis komen.'

De slachtoffers van de oorlog zijn vooral mensen die geraakt worden door explosies van bommen. Dat enkele weken geleden de eerste zelfmoordterrorist heeft toegeslagen, doet vrezen dat het geweld van de Taliban tot in Kunduz is doorgedrongen. In Kunduz zijn de Belgische militairen gelegerd die er, onder meer, de soldaten van het Afghaanse leger opleiden.

Containers

De noordelijke provincie Kunduz is al lang niet meer het veilige oord van bij het begin van de oorlog. Waarnemers zien de laatste jaren dat het geweld toeneemt. Kunduz ligt op de route die de bevoorradingsvrachtwagens volgen om vanuit Rusland naar Afghanistan te rijden. Die route is belangrijker geworden omdat de aanvoerweg via de Pakistaanse Kyberpas vaak wordt aangevallen. Militairen zeggen ook dat het geweld in het noorden van Afghanistan is toegenomen omdat ze in het zuiden van het land de Taliban op de hielen zitten, die dan maar andere oorden opzoeken. De Amerikaanse opperbevelhebber Stanley McChrystal heeft daarom vorig jaar beslist om extra troepen naar Kunduz te sturen.

Bedden

'In Kunduz is een zeer goed werkend provinciaal ziekenhuis, maar niet alle oorlogsslachtoffers kunnen daar verzorgd worden', vertelt Brice de le Vingne, die de operaties van AZG in Afghanistan coördineert. Talibanstrijders of families die niet willen geassocieerd worden met het officiële regime van het land, zullen in geen geval hun gewonden naar het provinciaal ziekenhuis brengen.

AZG gaat in het eigen ziekenhuis twintig buitenlandse medische personeelsleden inzetten en 150 Afghaanse hulpverleners. Misschien zal de eerste weken nog in containers worden geopereerd, maar het is de bedoeling dat het ziekenhuis op 1 juli de deuren opent. 'We willen klaar zijn als de Taliban aan hun zomeroffensief beginnen', zegt De le Vingne.

Kunduz is niet de enige plek in Afghanistan waar AZG werkt. Ook in de buurt van Kabul en in de zuidelijke stad Helmand werken de hulpverleners mee in een ziekenhuis. Volgens directeur Stokes wil AZG zo snel mogelijk in nog vijf tot tien andere plekken ziekenhuizen bemannen.

'Twee jaar geleden dachten we dat Kunduz, Helmand en Kabul de gevaarlijke plekken van Afghanistan waren, maar ondertussen merken we dat het geweld over een groot deel van het grondgebied is uitgebreid.'

Stokes heeft bedenkingen bij de verslagen over de vooruitgang van het land, omdat de meeste hulporganisaties in Kabul zitten en zich voor hun verslagen baseren op informatie uit tweede hand. 'Officieel klinkt het dan dat de ziekenhuizen in de zuidelijke provincie Helmand functioneren, omdat ze zoveel bedden hebben. Maar in de praktijk blijkt vaak dat die ziekenhuizen leeg staan, omdat maar weinig mensen naar het ziekenhuis durven gaan omdat het te gevaarlijk is.'

Logica

Het valt Stokes op dat de meeste hulporganisaties in Afghanistan vooral bezig zijn met de 'ontwikkeling' van het land, en geen oog meer hebben voor de onmiddellijke problemen die het gevolg zijn van de oorlog. Volgens hem gaan veel organisaties mee in de logica dat het met Afghanistan de goede weg opgaat en vergeten ze - ook in hun werking - dat de oorlog dagelijks tientallen slachtoffers maakt. 'Natuurlijk zijn er op medisch gebied artsen die de bevolking kunnen helpen, maar die zijn meestal zeer duur waardoor de arme Afghanen wegblijven.'

'Ook wij kunnen de arme Afghanen op het platteland maar moeilijk in hun medische basisbehoeften helpen', zegt coördinator De le Vingne. 'Omdat het zo onveilig is, kunnen wij alleen in de steden werken en kunnen we de plattelandsbevolking maar moeilijk bereiken.'

Bron: http://www.standaard.be/artikel/det...ikelid=UE374566

Eigen mening: We horen de laatste tijd niet veel meer over Afganistan sinds de onrusten in Libië, Egypte, Jemen,... Al neemt het geweld in Afganistan de laatste tijd toe. Veilig geachte plaatsen worden nu niet meer zo veilig geacht als eerder gedacht. Op het platteland neemt het geweld van de taliban toe. Eveneens het geweld in Kunduz is toegenomen en dit kan wel gevolgen hebben naar de toekomst toe. In Kunduz zijn Belgische militairen gelegerd die de opdracht hebben gekregen om het plaatselijk vliegveld te bewaken en te beschermen tegen opstandelingen. Als het geweld in deze regio blijft stijgen, dan kan de veiligheid van onze landgenoten niet langer gewaarborgd blijven, zoals eerder altijd werd beweerd door Pieter De Crem (minister van defensie). Pieter De Crem zei altijd dat de Belgische militairen in het buitenland geen gevaar liepen en niet in conflicten betrokken zullen geraken. Ik hoop dat we in de toekomst geen kisten of halve soldaten naar huis moeten halen.

Al ben ik geen voorstander om de militairen daar weg te halen, maar hun veiligheid moet gewaarborgd blijven. Want wanneer al de militairen daar weggehaald worden gaat het leven voor de burgers ondraagelijk worden, er zullen afrekeningen komen,... Dan gaat er hetzelfde gebeuren als in Vietnam. Toen de Amerikanen ginder vertrokken waren er vele afrekeningen en in de jaren daarna nam het dodentol enorm toe.

Ik vind dat als de situatie in Kunduz bedreigend wordt, dat de Amerikanen de regio overnemen en de Belgen op een veiligere plek aan de slag laten gaan. Waarom de Amerikanen? Omdat zij de middelen en het materiaal hebben om de strijd aan te binden met de opstandelingen en zij zijn het die de oorlog in Afganistan begonnen zijn. Het is goed dat de Amerikaanse opperbevelhebber al stappen heeft ondernomen om het geweld in Kunduz terug een halt toe te roepen, namenlijk extra troepen.

Al heb ik mijn twijfels over het nieuws dat de Taliban zwakker en zwakker wordt door de voortdurende druk van de Internationale legermacht. Als ze in dit artikel al vermelden dat ze zich gereed moeten maken tegen het zomeroffensief van de Taliban, dan kan ik alleen maar concluderen dat de Taliban is toegenomen in sterkte. Ik hoop dat we geen bloedige zomer tegemoet gaan, want vele Afghanen hebben het al zo lastig.

Ter verduidelijking ben ik een voorstander van de Internationale legering ginder. Al is de situatie in Afganistan een moeilijk geval, net zoals in Vietnam.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 22:09.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.