actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 26th October 2009, 21:06
Elise.Laureys Elise.Laureys is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Herentals
Posts: 94
"New Orleans valt niet meer te redden"

De Amerikaanse miljoenenstad New Orleans zal over 50 jaar niet meer bestaan. Generaal Robert Van Antwerp, die aan het hoofd staat van het United States Army Corps of Engineers dat verantwoordelijk is om New Orleans te beschermen tegen watersnood, heeft voor het eerst toegegeven dat hij de stad aan de monding van de Mississippi niet zal kunnen redden.

New Orleans liep op 29 augustus 2005 al eens onder water door de orkaan Katrina. De wereld keek verbaasd naar de beelden van de chaos en anarchie die ontstond, waarbij de National Guard gewapenderhand jacht maakte op plunderaars. Uiteindelijk werd de hele stad geëvacueerd.

"Hooguit gevaar verkleinen"
"We kunnen hooguit het gevaar voor de inwoners proberen te verkleinen, maar als u me vraagt of ik New Orleans kan beschermen, is het antwoord nee," aldus Van Antwerp. "De Mississippi doet de stad wegzinken, en dat, in combinatie met steeds meer stormvloeden, maakt dat het een hopeloze strijd is om de stad te laten voortbestaan."

New Orleans is sinking
"We kunnen nog betere waarschuwingsmechanismen bedenken, we kunnen de evacuatieplannen verbeteren en we kunnen nog meer en hogere dijken bouwen: maar het zal niet voorkomen dat de stad New Orleans zal onderlopen", meent de generaal/ingenieur.

De Mississippi-delta zinkt elk jaar meer dan een centimeter weg. Als het zeeniveau blijft stijgen aan het huidig tempo komt dat erop neer dat de stad tegen 2100 twee meter lager ligt. Op zich al onoverkomelijk, maar er is meer.

Natuurlijk barrière verwoest
De jongste 50 jaar is in de Mississippi-delta 5.600 vierkante kilometer, een gebied groter dan de provincies Limburg en Antwerpen samen, verloren gegaan aan de zee. Het massieve netwerk van kanalen en pijpleidingen dat de olie- en gasindustrie hebben aangelegd, zorgt er immers voor dat zout water uit de Golf van Mexico de delta instroomt en daar de natuurlijke barrière van bomen en planten verwoest. Waardoor stormen en de stormvloed die ze met zich meebrengen vrij spel krijgen.

Tijdens de vier maanden van het orkaanseizoen in Louisiana verdwijnt in de regio rond New Orleans zo om de zes minuten een stuk land van 4.000 vierkante meter. Vorig jaar slokte de zee zelfs 105 vierkante kilometer op in het stormseizoen.

Kunstmatige eilanden
Wat generaal Van Antwerp en zijn United States Army Corps of Engineers pogen te doen is door eilanden aan te leggen de golven te stoppen. Maar deze kunstmatige ingreep blijkt helemaal niet te compenseren wat de natuurlijke moerassen en wetlands deden voor ze door het zout water vernield werden.

"Het ecosysteem dat de zee en de Mississippi in toom hield, is vernietigd. We doen wat we kunnen om dat te compenseren, maar het is een vergeefse strijd", zegt ook Chris Macaluso, de baas van het Office of Coastal Protection.

Miljarden
De Amerikanen spenderen de volgende vier jaar één miljard euro om de natuurlijke barrières te herstellen, ondermeer door de aanplant van bomen. 15 miljard wordt geïnvesteerd in het verstevigen en verhogen van dijken om New Orleans droog te houden. Het is geld dat uitgegeven wordt aan uitstel, niet aan afstel.

Mississippi verleggen
De enige echte oplossing om New Orleans te redden is om de loop van de Mississippi drastisch te wijzigen. Kost minstens 200 miljard. Het werkelijke economische kostenplaatje ligt veel hoger. Er moet een nieuwe plaats en daarbij horend distributienetwerk gebouwd worden om 35 procent van de gas en olie die de VS importeert te verwerken. En dat is alleen energie: New Orleans is 's lands grootste en belangrijkste haven. Zonder die activiteit is de stad sowieso ten dode opgeschreven. (mvl)

Bron:
http://www.demorgen.be/dm/nl/990/Bu...te-redden.dhtml
Datum: 26/10/2009


Ik vind het erg voor de mensen die in New Orleans wonen. Zij zijn tegenwoordig niet meer zeker van hun veiligheid want er kunnen meer overstromingen komen en wat nog erger is ze zijn niet meer zeker van hun woning. Als dit inderdaad waar is, dan zullen alle mensen die in New Orleans wonen moeten verhuizen. Hopelijk kan het verleggen van de Mississippi een oplossing bieden, maar dit zal waarschijnlijk ook weer veel geld kosten en dan is het nog de vraag of alle inspanningen zullen baten. Ik hoop het van harte voor alle mensen die anders een nieuw huis en een nieuwe thuis zullen moeten zoeken.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 18:55.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.