Witte kassa zorgt voor meer sluitingen
Witte kassa zorgt voor meer sluitingen
Afzien van zwartwerk schrikt veel café-uitbaters af
In de eerste helft van 2015 werden voor het eerst meer horecazaken gesloten dan er werden opgericht. Hoofdoorzaak is de invoering van de witte kassa, maar die biedt nochtans ook voordelen. "De meeste zaken moeten de klik nog maken."
Het vermoeden dat de meeste horecazaken nog met argusogen naar de witte kassa kijken, wordt bevestigd door de cijfers. In de eerste zes maanden van dit jaar werden er voor het eerst meer zaken gesloten dan opgestart. Dat blijkt uit een onderzoek dat handelsinformatiekantoor Graydon samen met sectororganisatie Foodservice Alliance uitvoerde. 2.834 zaken legden de boeken neer, tegenover 2.611 oprichtingen. Dat komt neer op een krimp van 223 zaken, terwijl er vorig jaar in dezelfde periode nog 600 zaken bijkwamen.
Grote boosdoener: de invoering van de witte kassa. "We spreken wel degelijk van een paniekreactie", zegt Eric Van den Broele van Graydon. "Die zaken krijgen het benauwd dat ze niet meer in het zwart zullen kunnen werken, en sluiten overhaast hun deuren." Hij vindt dat de invoering van de witte kassa daarentegen net het moment is om je bedrijfsmodel te herdenken. "De meeste zaken moeten de klik nog maken dat dit dé kans is om eens opnieuw na te denken over hun businessmodel."
Hij legt uit: "Zwartwerk zorgt voor een zeer onoverzichtelijke boekhouding, wat nefast is voor de efficiëntie van de werking van een zaak. Zonder zwartwerk heb je een veel beter zicht op het reilen en zeilen van je bedrijf, wat altijd, ook financieel, zijn vruchten afwerpt."
Yves De Moor, zaakvoerder van kruidenierszaak Moor&Moor in Gent, heeft het alvast begrepen. Hij is door de witte kassa overgestapt naar een 'cashloos systeem': de betalingen gebeuren allemaal via bancontact. Hij ondervindt hierdoor een enorme besparing aan kosten. "Het maken van een kassa is enorm tijdrovend en het klopt bijna nooit volledig", zegt hij. "Ik heb ingezien dat als je niet meer met cash geld werkt, het werk aan boekhouding enorm slinkt." Hij bespaart hierdoor per kwartaal tussen de 500 en 1.000 euro aan inschrijfwerk, en ook zijn personeelskost daalt erdoor.
De Moor hoopt dat veel collega-ondernemers meestappen in het verhaal. Maar voor veel zaakvoerders ligt de drempel om zonder cash geld te werken nog hoog. "Het is goed dat die ondernemer daar zijn heil in ziet, maar het is absoluut geen zaligmakende oplossing voor alle zaakvoerders", zegt Gerrit Budts van Horeca Vlaanderen.
'Lange weg te gaan'
Verder is de sectororganisatie maar deels enthousiast over de witte kassa. "Zo'n witte kassa kan inderdaad zorgen voor meer efficiëntie, en zorgt voor een eerlijkere horeca, maar het probleem van de hoge loonkost in de sector blijft aanslepen", zegt Budts. Hij vreest voor nog meer sluitingen en faillissementen bij zaken die hun personeel niet betaald krijgen. "We missen nog een extra verlaging van de lasten op arbeid op de vaste uren, pas dan kan het wittekassasysteem optimaal functioneren."
Ook Rudy Maes, zaakvoerder van Eccellenza restaurants, is deels tevreden met het nieuwe systeem. "Ik kan het alleen maar toejuichen dat we streven naar een 100 procent witte horeca, maar we kunnen nog veel verder gaan", zegt hij. De administratieve rompslomp blijft hem een doorn in het oog. "Bijvoorbeeld het aangiftesysteem, dat niet uniform is voor de contracten van studenten en andere extra werkkrachten, moet nu toch eindelijk eens hervormd worden." Maes vraagt zich af waarom er daar niet naar één systeem gegaan kan worden. "Er is nog een lange weg te gaan, maar het is wel positief dat er toch al iets gebeurt", besluit hij.
Bron: DM, 24 november 2015
Mening:
Bijna twee weken geleden konden we al lezen dat heel wat horecazaken de deuren gingen sluiten uit vrees voor de witte kassa. Horeca Vlaanderen stelde toen al vast dat ze nog meer sluitingen verwachten wanneer de witte kassa daadwerkelijk ingevoerd wordt. Ik begrijp zeker dat heel wat horecazaken panikeren nu ze weten dat de witte kassa echt ingevoerd gaat worden. Dat ze daardoor meteen hun deuren sluiten vind ik nogal een overhaaste beslissing, zoals in het artikel wordt gezegd. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, dus niet alleen zwartwerk zorgt voor een flinke winst. Als de uitbaters van een zaak allemaal eens aan tafel zouden gaan zitten om de mogelijkheden te bespreken, zal er vast wel iets uit de bus komen. Ik begrijp dat het werken met de witte kassa voor de meeste horecazaken niet evident lijkt, maar de invoering van de witte kassa lijkt mij geen gegronde reden om meteen de handdoek in de ring te gooien en jouw zaak te sluiten.
|