Blijven scholen in Brussel maandag dicht?
De Vlaamse en Franstalige onderwijsministers Hilde Crevits en Joëlle Milquet beslissen later zondag of de Brusselse scholen maandag dicht blijven of niet. De ministers overleggen permanent met elkaar en met het crisiscentrum.
De beslissing van de Onderwijsministers zal volgen na de nieuwe analyse die het antiterreurorgaan OCAD later zondag maakt over het al dan niet handhaven van het dreigingsniveau vier in Brussel. Volgens het kabinet-Milquet vergaderen experten van de onderwijskabinetten zondagnamiddag met het crisiscentrum.
Het OCAD maakt in de loop van zondagmiddag een nieuwe evaluatie van de terreurdreiging. Zaterdag werd beslist om het dreigingsniveau voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op te trekken naar vier, het hoogst mogelijke niveau. Dat betekent dat een dreiging 'ernstig en zeer nabij' is. In de rest van België blijft niveau drie van kracht.
Metro
Aan de negentien Brusselse gemeenten werd gevraagd om grote evenementen op hun grondgebied te annuleren. Er wordt ook gevraagd om een gerichte communicatie te organiseren, om de bevolking erop te wijzen dat plaatsen waar veel mensen samenkomen best vermeden worden. In de nacht van zaterdag op zondag bleef alles rustig in de hoofdstad.
Zaterdag werden alle metro- en premetrostations van de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB gesloten. Op aanbeveling van het Crisiscentrum Binnenlandse Zaken blijft dat ook zondag zo, op zijn minst tot 15 uur, meldt de MIVB. De vervoermaatschappij benadrukt dat het om een voorzorgsmaatregel gaat.
Bron: De Standaard, 22/11/2015,
http://www.standaard.be/cnt/dmf20151122_01983228
Eigen mening: We bevinden ons momenteel in een schrijnende situatie. Niveau vier: het gevaar is ernstig en zeer nabij doet ons schrikken. Ik denk dat het dan ook logisch is dat scholen in Brussel dichtblijven. Ik ga uit van meerdere redenen hiervoor. Enerzijds hebben wij de schrik te pakken van de aanslagen in scholen in de VSA. Daar vinden schietpartijen geregeld plaats. Het zou mij dan ook een mogelijke situatie lijken dat dit ook hier plaats vindt. Het is tot nu toe nog niet gebeurt, maar men kan op deze manier veel mensen treffen. Anderzijds is Brussel ook een heel multiculturele stad. We mogen het niet hardop zeggen, maar van veel jongeren met allochtone origine hebben we 'schrik'. Dit moet sterk met een korrel zout genomen worden. Als we aan IS denken, dan denken we meestal niet aan rasechte oer-Belgen. Het gaat dus niet zozeer om deze jongeren van allochtone origine in het bijzonder, maar om de schrik die wij als bevolking misschien hebben. Deze factor is ook heel belangrijk om in overweging te nemen. Tot slot zou je militairen voor de scholen kunnen zetten, maar dan zou elke leerling moeten gecontroleerd worden. Dit is praktisch onmogelijk.